Рішення
від 21.03.2022 по справі 145/1904/21
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

145/1904/21

2/145/596/2022

РІШЕННЯ

Іменем України

"22" березня 2022 р. смт. Тиврів

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого Вальчука В. В. ,

за участі секретаря Крикливої М.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Тиврів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , яка до дня смерті проживала та була зареєстрована в с. Василівка Тиврівського району.

Після її смерті відкрилася спадщина на право на земельну частку (пай) розміром 3,22 в умовних кадастрових гектарах, яке ОСОБА_3 набула за життя як член КСП «Світанок» на підставі рішення зборів власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) с. Василівка Тивріського району Вінницької області з додатком 1.

Сертифікат мати за життя не отримувала.

Спадщину після смерті матері фактично до 6 місяців прийняв він, в порядку ст.549 ЦК УРСР, як спадкоємець першої черги за законом, вступивши у володіння спадковим майном.

Крім нього, на спадщину після смерті матері могла б претендувати його сестра ОСОБА_2 , але вона спадщину не приймала та не претендує на неї.

Отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) за законом після смерті матері ОСОБА_3 не має можливості в зв`язку з тим, що не може надати нотаріусу оригінал документу, яким підтверджувалося право ОСОБА_3 на земельну частку (пай).

Так, до складу спадщини, входить право на земельну частку (пай) розміром 3,22 ум. кад. га., на території Василівського старостинського округу Тиврівської селищної ради.

Просить визнати за ним право на земельну частку (пай), розміром 3,22 умовних кадастрових гектара (без визначення меж земельної ділянки в натурі), на території Василівського старостинського округу Тиврівської селищної ради (Тиврівська ТГ) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Василівка Тиврівського району Вінницької області.

В судове засідання позивач не з`явився, подав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав, просить їх задоволити з підстав, наведених в позовній заяві, просить справу розглянути у його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, подала суду заяву в якій просить справу розглянути у її відсутності, позов визнає повністю.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Частиною 1 ст.223 ЦПК України встановлено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з ч.2 ст.548 ЦК України 1963р. прийнята спадщина визнавалась належною спадкоємцеві з моменту її відкриття.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка до дня смерті проживала та була зареєстрована в с. Василівка Тиврівського району. Зазначені обставини підтверджуються свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина на право на земельну частку (пай) розміром 3,22 в умовних кадастрових гектарах, яке ОСОБА_3 набула за життя як член КСП «Світанок» на підставі рішення зборів власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) с. Василівка Тивріського району Вінницької області з додатком 1.

Також дані обставини підтверджуються рішенням 18 сесії 3 скликання Василівської сільської ради від 29.03.2001 року «Про затвердження проекту організації території земельних часток (паїв), технічної документації по передачі земельних часток (паїв) та видачу державних актів на право приватної власності на землю та додатком до рішення. Сертифікат мати позивача за життя не отримувала, що підтверджується довідкою відділу у Тиврівському районі ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

В Постанові Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку (пай).

Відповідно до списку пропущених громадян, затверджених рішенням Василівської сільської ради 17 сесії 3 скликання від 14 лютого 2001 - ОСОБА_3 була внесена до списку за № 21 (а.с.18).

Позивач - син померлої, що стверджується його свідоцтвом про народження (а.с.20), спадщину після смерті матері фактично до 6 місяців прийняв, в порядку ст. 549 ЦК УРСР, як спадкоємець першої черги за законом, вступивши у володіння спадковим майном. Дані обставини підтверджуються довідкою № 15 від 28.01.2020 року.

Відповідно до п. 113 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій, затвердженої Наказом Мін`юсту України від 14.06.1994 року за №18\5, яка була чинною на момент відкриття спадщини, доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном може бути довідка виконкому сільської ради про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємець заволодів майном спадкодавця, наявність у спадкоємців ощадної книжки, іменних цінних паперів, державного акта на право приватної власності на землю та інших документів, виданих відповідними органами на ім`я спадкодавця на майно, користування яким можливе лише після належного оформлення прав на нього.

Крім нього, на спадщину після смерті матері могла б претендувати його сестра ОСОБА_2 , але вона спадщину не приймала та не претендує на неї про що 22.03.2022 року надала суду відповідну заяву, в якій позовні вимоги вимоги визнала повністю та просила його задовольнити.

Отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) за законом позивач, після смерті матері ОСОБА_3 не має можливості в зв`язку з тим, що не може надати нотаріусу оригінал документу, яким підтверджувалося право ОСОБА_3 на земельну частку (пай). Дані обставини підтверджуються постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 824 02-31 від 19.10.2021 (а.с.24).

Відповідно до ст. (548 ЦК УРСР) 1268 ЦК України, прийнята спадщина належить спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Так, до складу спадщини, входить право на земельну частку (пай) розміром 3,22 ум. кад. га., на території Василівського старостинського округу Тиврівської селищної ради.

Відповідно до п.8 Перехідних положень ЗК України, сільськогосподарське підприємство ФГ «ЗОРЯ ВАСИЛІВКИ» , яке орендує земельну частку (пай), яка належала матері позивача, замовило землевпорядну документацію на підставі якої земельна частка (пай) була виділена в натурі та зареєстрована в системі ДЗК як об`єкт цивільних прав з кадастровим номером 0524580800:01:004:0216. Дані обставини підтверджуються витягом з ДЗК (а.с.7-10), витягом із рішення та додатку до рішення 18 сесії 3 скликання Василівської сільської радитиврівського району від 29.03.2001 року з списком (а.с.11-12). Тобто, земельна ділянка фактично виділена та рахується за ОСОБА_3 .

Згідно п.11 постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право на земельну частку (пай), то при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного Кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 8 серпня 1995 року №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям».

Відповідно до п.7 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року створюваний під час передачі земель у колективну власність резервний фонд використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання.

Згідно Інформаційної довідки відділу ГУ Держгеокадастру у Тиврівському районі станом на 01.01.2021 року нормативна грошова оцінка земельної ділянки (паю) розміром 3,22 ум.кад. га. складає 96993,26 грн. (а.с.23).

Враховуючи викладене, суд вважає позов доведеним і таким, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 211, 200, 223, 247, 263-265 ЦПК України, 548, ст.549 ЦК УРСР 1963 року, ст.ст. 1218, 1223, 1268 ЦК України, Указом Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 "Про порядок паюванню земель переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам організаціям",

ухвалив:

Позов задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 3,22 умовних кадастрових гектара (без визначення меж земельної ділянки в натурі), на території Василівського старостинського округу Тиврівської селищної ради (Тиврівська ТГ) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Василівка Тиврівського району Вінницької області.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Вальчук В. В.

Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103724926
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —145/1904/21

Рішення від 21.03.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні