Постанова
від 22.03.2022 по справі 936/268/22
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 936/268/22

23 березня 2022 року смт Воловець

Суддя Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич О.А., розглянувши справу про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , працюючого водієм, за ч.1ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

В С Т А Н О В И Л А :

28.02.2022 року в суд на розгляд надійшов протокол про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 , у якому зазначено, що він 10.02.2022 р. біля 16.45 год. по автодорозі Київ-Чоп М-06,717км. керуючи транспортним засобом марки «DAF» реєстраційний номер НОМЕР_1 з напівпричепом марки «SIMATRA реєстраційний номер НОМЕР_2 , здійснював перевезення небезпечного вантажу, зокрема газ нафтовий скраплений марки «А», без відповідних дозвільних документів, а саме без ліцензії для перевезення небезпечних вантажів, чим порушив вимогу постанови КМУ № 1001 від 02.12.2015 р., за що передбачена відповідальність за ч.1ст.164 КУпАП.

На виклик суду ОСОБА_1 не з`явився, проте надіслав до суду заяву із додатками, у якій просив розгляд справи провести без його участі. Посилається нате,що адміністративніматеріали справипро адміністративнеправопорушення немістять жоднихналежних,допустимих,достовірних доказів йоговинуватості,оскільки вінне являєтьсясуб`єктомінкримінованого правопорушеннята просить провадження у справі закрити за відсутністю у його діях події та складу адміністративного правопорушення передбаченого ч.1ст. 164 КУпАП.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що провадження у справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю з таких підстав.

Згідно вимог ст.ст. 245, 252, 280, 283 КУпАП при розгляді справи про адміністративні правопорушення забезпечується всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин справи, підлягають для з`ясування питання про те, чи було вчинене адміністративне правопорушення та чи винна особа в його вчинені, рішення приймається на підставі доказів, долучених у суді і оцінених суддею за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженню всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Частиною 1статті 9 КУпАПпередбачено, що адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Диспозицією ч. 1 ст.164КУпАП передбачена відповідальність за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди.

Головною умовою виникнення відповідальності за ч. 1 ст.164 КУпАПє провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності.

Протоколом про адміністративне правопорушення серії ВАБ № 247825 від 10.02.2022 р. встановлено, що ОСОБА_1 10.02.2022 р. біля 16.45 год. по автодорозі Київ-Чоп М-06,717км. керуючи транспортним засобом марки «DAF» реєстраційний номер НОМЕР_1 з напівпричепом марки «SIMATRA реєстраційний номер НОМЕР_2 , здійснював перевезення небезпечного вантажу, зокрема газ нафтовий скраплений марки «А», без відповідних дозвільних документів, а саме без ліцензії для перевезення небезпечних вантажів, чим порушив вимогу постанови КМУ № 1001 від 02.12.2015 р., за що передбачена відповідальність за ч.1ст.164 КУпАП.

Положенням п. 24 ст.7Закону України«Про ліцензуваннявидів господарськоїдіяльності» передбачено, що ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності, як перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом.

Згідно з ст.3Господарського кодексуУкраїни під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

У відповідності до ч.2ст.55 ГК Українисуб`єктами господарювання є: господарські організації - юридичні особи, створені відповідно доЦивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Таким чином, суб`єктом інкримінованого правопорушення може бути або керівник відповідного підприємства, або уповноважена особа, відповідальна за отримання дозвільних документів.

Відповідно до ст. 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані, зокрема, встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, а також іншими документами.

Так, у матеріалах справи міститься копія Витягу Державної служби України з безпеки на транспорті (УКРТРАНСБЕЗПЕКА), із якого встановлено, номер та дата прийняття рішення про видачу ліцензії № 915 від 04.12.2018 р. щодо ТОВ ТВФ «Нафтотранссервіс», код ЄДРПОУ 25653832, дозволені види робіт внутрішні перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів вантажними автомобілями; міжнародні перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів вантажними автомобілями. Тобто, порушення викладене у протоколі, щодо перевезення небезпечноговантажу,зокрема газнафтовий скраплениймарки «А»,без відповіднихдозвільних документів,а самебез ліцензіїдля перевезеннянебезпечних вантажів,не знайшлосвого підтвердженняпід часрозгляду справи.

Крім того, із довідки ТОВ ТВФ«Нафтотранссервіс» №01/125від 16.03.2022р. такопії трудовоїкнижки НОМЕР_3 ,вбачається,що ОСОБА_1 дійсно працюєу даномутоваристві водієміз 19.03.2020р.(наказна прийняття№018-квід 18.03.2020р.)по данийчас,що всвою чергує підтверджувальнимдоказом того,що останній є найманим працівником та не являється керівником відповідного підприємства, або уповноваженою особою, відповідальною за отримання дозвільних документів, тобто не може бути суб`єктом інкримінованого йому правопорушення.

Таким чином, із досліджуваних судом адміністративних матеріалів справи, не вбачається будь-яких доказів на підтвердження того, що у діях ОСОБА_1 є склададміністративного правопорушення,передбаченогоч.1ст.164 КУпАП.

Враховуючи наведене, судом зясовано, що обставини, які викладені в протоколі про адміністративне правопорушення не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи та є такими, що не доведені доказами.

Згідно зст. 7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

У відповідності до п. 1 ч.1 ст.247КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю в разі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Керуючись ст.ст. 247, 283, 284 КУпАП, суддя,-

П О С Т А Н О В И Л А:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст.164КУпАП щодо ОСОБА_1 , закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст.247КУпАП у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Воловецький районний суд протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Софілканич О.А.

Дата ухвалення рішення22.03.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103733180
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —936/268/22

Постанова від 22.03.2022

Адмінправопорушення

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні