Рішення
від 21.03.2022 по справі 941/234/22
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2022 рокусмт ПетровеСправа № 941/234/22 Провадження № 2/941/209/22

Петрівський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого судді - Колесник С. І.

при секретарі - Молдавській А.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Петрове справу за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє ОСОБА_2 , до Петрівської селищної ради Кіровоградської області, про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернулась до суду, мотивуючи це тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки - ОСОБА_3 , після смерті якого вона отримала у спадок майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,2025 га, і ј квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвами про право на спадщину за законом, однак нотаріусом їй було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на майнові паї члена колективного сільськогосподарського підприємства СВК «Агрофірма Маріампольська» с. Луганка Петрівського району Кіровоградської області, вартістю 21414,00 гривень, належного ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вартістю 16634 гривні, належного ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , мотивуючи тим, що відсутні правовстановлюючі документи на вищевказані майнові паї, внаслідок чого позивачка позбавлена можливості оформити свої права на дане спадкове майно в нотаріальному порядку, а тому представник позивача просить суд визнати за позивачем право власності на спадкове майно чоловіка - майнові паї.

Представник позивача в підготовче судове засідання не з`явилась, але подала заяву, в якій просить суд розглядати справу без її участі та участі позивача, позов підтримала повністю.

Представник відповідача в підготовче судове засідання також не з`явився, проте письмовою заявою прохав суд розглядати справу без його участі, щодо задоволення позову заперечень не висловив.

Ухвалою Петрівського районного суду Кіровоградської області від 21 лютого 2022 року вирішено розглядати справу у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження та надано відповідачу строк для подання відзиву терміном 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

На виконання вимог ст.178 ЦПК України відповідач у встановлений судом строк відзиву не надав.

Враховуючи те, що представник позивача позовні вимоги підтримує, а представник відповідач проти їх задоволення не заперечив, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення за результатами підготовчого провадження, за наявними матеріалами, в порядку ст.ст.200, 206 ЦПК України.

Суд, дослідивши документи справи вважає, що позов слід задовольнити з слідуючих підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки - ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим Луганською сільською радою Петрівського району Кіровоградської області 01 травня 2012 року (а.с.7).

Позивачка являється спадкоємцем за законом після смерті чоловіка та отримала у спадок майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,2025 га, кадастровий номер:3524983100:02:000:0100, та ј квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвами про право на спадщину за законом, виданими приватним нотаріусом Петрівського районного нотаріального округу 22 листопада 2013 року, зареєстрованих в реєстрі за №№ 1689 та 1691, спадкова справа у нотаріуса за № 115-2012 року (а.с.13-14).

Однак, після смерті ОСОБА_3 залишилося неоформленим спадкове майно у вигляді майнового паю члена СВК «Агрофірма Маріампольська» вартістю 21414,00 гривень, на який йому за життя було видано свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії КД № 221529 від 10 червня 2002 року, що підтверджується довідкою Петрівської селищної ради Кіровоградської області № 479 від 06 вересня 2021 року (а.с.9). Дане свідоцтво в документах спадкодавця не було виявлено, тому позивачка не змогла його успадкувати в нотаріальному порядку разом з іншим майном.

Разом з тим, залишився також неуспадкованим майновий пай члена СВК «Агрофірма Маріампольська» вартістю 16634,00 гривень, який належав батьку чоловіка позивачки - ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 , який за життя не отримував свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), що підтверджується довідкою Петрівської селищної ради Кіровоградської області №478 від 06 вересня 2021 року (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_4 , як єдиний спадкоємець, спадок отримав його син та покійний чоловік позивачки ОСОБА_3 , який на спадщину у вигляді земельного паю отримав свідоцтво про право на спадщину, видане 11 жовтня 2000 року державним нотаріусом Петрівської державної нотаріальної контори, а майновий пай залишився неоформленим на його ім`я, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на нього, так як за життя спадкодавець його не отримував (а.с.15), на підставі чого постановою приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І. №53/02-31 від 03 лютого 2022 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом (а.с.16).

Таким чином правовстановлюючі документи, тобто свідоцтва про право власності на майнові паї члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) надати нотаріусу позивачка не в змозі, оскільки спадкодавець ОСОБА_4 за життя його не отримував, відповідно його не існує в природі, а майновий сертифікат спадкодавця ОСОБА_3 не зберігся.

Таким чином позивачка позбавлена можливості оформити свої права на спадкове майно після смерті чоловіка в нотаріальному порядку.

Згідно повідомлення державного нотаріуса Петрівської державної нотаріальної контори Кіровоградської області Каліушко О.Ю. №79/01-16 від 22 лютого 2022 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , заведена за №294/2000 року; заяву про прийняття спадщини подав ОСОБА_3 . Спадщина після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно алфавітних книг в нотаріальній конторі відсутня (а.с.23).

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І. №101/02-14 від 23 лютого 2022 року, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадкова справа за №115/2012 від 04 вересня 2012 року; коло спадкоємців: ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 ; заяву про прийняття спадщини подала ОСОБА_1 . Після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкова справа приватним нотаріусом не заводилась (а.с.24).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припиняться внаслідок його смерті і спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

На підставі ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому ч.5 даної статті вказує, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

На підставі викладеного та враховуючи те, що чоловік позивачки на момент смерті був власником вищевказаних майнових паїв, але за життя не встиг належним чином переоформити їх на своє ім`я, інших спадкоємців, які претендують на вказане спадкове майно не має, тому суд вважає, що за позивачкою, як спадкоємицею за законом, можливо визнати право власності на спадкове майно чоловіка, а тому позов слід задовольнити.

Вказані правовідносини регулюються ст. ст. 16,328,1218, 1261, 1268,1296 ЦК України.

Керуючись ст.ст. 263,264,265,268 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності в порядку спадкування за законом на майнові паї члена колективного сільськогосподарського підприємства СВК «Агрофірма Маріампольська» с. Луганка Петрівського району Кіровоградської області, вартістю 21414 гривень, належного ОСОБА_3 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вартістю 16634 гривні, належного ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після відмови у відкритті апеляційного провадження, повернення апеляційної скарги, залишення її без розгляду, ухвалення іншого рішення, яким закінчується апеляційне провадження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Повний текст рішення складено 22 березня 2022 року.

Суддя С.І. Колесник

СудПетрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103734728
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —941/234/22

Рішення від 21.03.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні