Рішення
від 22.03.2022 по справі 570/488/22
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/488/22

Номер провадження 2-о/570/38/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 березня 2022 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

з участю секретаря судових засідань Гречки О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області про встановлкння факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

В обґрунтування вимог заявник зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . На час смерті матері заявник постійно проживав разом з нею. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина. Але заявник не може оформити спадкові права через розбіжність у написанні прізвища матері у різних документах, у зв`язку з чим виникла необхідність встановити факт родинних відносин, і тому заявник звернувся до суду.

В судовому засіданні заявник підтримав заяву та пояснив про обставини, що описані вище.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримав, просив її задоволити. Додатково пояснив, що розбіжність в написанні прізвища матері заявника виникла через зміну паспорта громадянина СРСР на паспорт громадянина України, що потягло за собою видачу усіх правовстановлюючих документів на її ім`я, як ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи не з`явився в судове засідання. Згідно до поданої заяви просять справу розглядати без їх участі. Не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає до задоволення.

Як встановлено в судовому засіданні, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , видане виконавчим комітетом Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області 03 серпня 2021 року, актовий запис № 127.

На даний час заявник бажає оформити спадкові права, але не має можливості це зробити.

Так, як він звернувся до приватного нотаріуса з заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину за законом, де йому було роз`яснено, що згідно документів наданих ним неможливо встановити родинних стосунків між ним, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , що унеможливлює видачу свідоцтв про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку, що є підставою його звернення до суду із відповідною заявою. Оскільки відповідно до свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_2 в графі мати вказана " ОСОБА_3 ". Пізніше матір уклала шлюб та прізвище " ОСОБА_1 " змінила на прізвище " ОСОБА_1 ". При зміні паспорта громадянина СРСР прізвище його матері " ОСОБА_1 " внесене в паспорт громадянина України як " ОСОБА_1 ", що в подальшому потягло за собою видачу усіх правовстановлюючих на її ім`я як " ОСОБА_1 ".

В судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які надали показання про те, що заявник ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу. Статтею 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Проаналізувавши наявні у справі докази суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 315, 319 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області про встановлкння факту, що має юридичне значення - задоволити повністю.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ) є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня проголошення безпосередньо до Рівненського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , мешканець АДРЕСА_1 ).

Заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області (код ЄДРПОУ 42707891, вул. І.Франка, 20, смт. Клевань Рівненського району Рівненської області).

Суддя: Красовський О.О.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103743490
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —570/488/22

Рішення від 22.03.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні