Рішення
від 23.03.2022 по справі 924/43/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" березня 2022 р. Справа № 924/43/22

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю. В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Ойл Груп Компані", м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "ВОРОЛД ТРАНС", м. Хмельницький

про стягнення грошей

за правилами спрощеного позовного провадження

без виклику сторін

встановив:

Позивач у позові просить суд стягнути з відповідача заборгованість, яка виникла через неналежне виконання договору № 67 від 11.01.21 у розмірі 15 430, 26 грн., з яких: 9 000 грн. основний борг, 4 500 грн. штраф, 692, 33 грн. інфляційні, 1 053, 65 грн. пеня, 184, 28 грн. річні.

Обгрунтовуючи позов, позивач зазначає, що він, поставивши відповідачу обумовлений договором товар, виконав свої зобов`язання належним чином. Відповідач, оплативши лише частину поставленого товару, при настанні договірного терміну оплати всієї його вартості, допустив прострочення виконання свого зобов`язання. Нарахування пені і штрафу обумовлено наявністю відповідних умов договору щодо їх застосування. Стягнення річних і інфляційних заявлено з посиланням на ст. 625 ЦКУ

Позивач будь-яких клопотань чи заяв з приводу розгляду справи не направив. Належність повідомлення позивача про відкриття провадження у даній справі підтверджується наявним у справі поштовим повідомленням про отримання ним ухвали суду про відкриття провадження у справі від 18.01.22.

Відповідач письмового відзиву на позов не подав, будь-яких клопотань чи заяв з приводу розгляду справи не направив. При цьому, ухвалою суду від 18.01.22 відповідачу надано строк для подання відзиву на позов до 08.02.22. Належність повідомлення відповідача про відкриття провадження у даній справі підтверджується наявним у справі поштовим повідомленням про отримання ним ухвали суду про відкриття провадження у справі від 18.01.22.

Таким чином, суд, в порядку ч. 9 ст. 165 ГПК України, розглядає справу за наявними матеріалами.

Матеріалами справи встановлено.

11.01.21 між ТОВ „Євро Ойл Груп Компані" (постачальник/позивач) та ТОВ „Воролд Транс" (покупець/відповідач) укладено договір поставки № 67, згідно якого постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених в цьому договорі, передати у власність покупцеві товар, а покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити визначений товар в асортименті, кількості та номенклатурі у відповідності з накладними, які є невід`ємною частиною договору.

За п. 2.1. договору ціна за одиницю товару та загальна вартість кожної партії товару визначається у накладній, яка є невід`ємною частиною цього договору. Загальна вартість договору не обмежена і визначається шляхом додавання загальної вартості кожної партії товару за всіма накладними.

Оплата за товар здійснюється покупцем за погодженням із сторонами договору або шляхом передоплати, на протязі 3 календарних днів з дати виставлення рахунку, або з відстрочкою платежу на 10 календарних днів з дати поставки товару за накладною (п. 2.2.).

Згідно п. 4.2. договору за прострочення платежу покупець сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на день прострочення від суми простроченого платежу за кожен день прострочки до дня погашення заборгованості.

За п. 4.3. договору у випадку прострочення платежу на строк понад 30 календарних днів покупець сплачує постачальнику штраф у розмірі 10% від суми заборгованості. У випадку прострочення платежу на строк понад 60 календарних днів покупець сплачує постачальнику штраф у розмірі 30% від суми заборгованості. У випадку прострочення платежу на строк понад 90 календарних днів покупець сплачує постачальнику штраф у розмірі 50% від суми заборгованості.

Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін та діє до 11 січня 2022 року, але у будь - якому випадку до повного виконання сторонами всіх взятих на себе зобов`язань (п. 6.1.).

Договір підписаний обома сторонами та скріплений їх печатками.

Як вбачається з видаткових накладних № 813 від 26.08.21 на суму 2 803, 15 грн. та № 855 від 03.09.21 на суму 19 000 грн. постачальник - ТОВ „Євро Ойл Груп Компані" поставив, а покупець - ТОВ „Воролд Транс" прийняв товар згідно договору № 67 від 11.01.21 на загальну суму 21 803, 15 грн. Накладні підписані обома сторонами та скріплені їх печатками. Зокрема, у графі „від постачальника" накладні засвідчені позивачем, у графі „Отримав" - відповідачем.

03.12.21 позивач направив відповідачу лист № 03/12-21, де просить ліквідувати заборгованість, що існує в зв`язку з невиконанням відповідачем умов договору поставки № 67 від 11.01.21. Докази направлення листа: опис кореспонденції з штампом пошти, де адресат - відповідач; поштова накладна від 03.12.21 № 2901304729680, де відправник - представник позивача, одержувач - відповідач; фіскальний чек від 03.12.21.

Згідно платіжних доручень № 150 від 03.12.21 на суму 2 803, 15 грн. та від 10.12.21 № 156 на суму 10 000 грн. платник - ТОВ „Воролд Транс" перерахував на користь отримувача - позивача 12 803, 15 грн.

Також до справи подано акт звірки розрахунків, який, однак, підписаний лише позивачем.

Дослідивши додані докази, давши їм оцінку в сукупності, здійснивши аналіз чинного законодавства, що регулює відносини сторін суд врахував таке.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач та відповідач уклали договір поставки, визначивши умови, права та обов`язки сторін, які є обов`язковими для них.

Згідно ст. 712 ЦКУ за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

За ст. 692 ЦКУ покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковий для виконання сторонами.

З позовних матеріалів вбачається, що позивач на виконання умов договору поставив відповідачу товар згідно накладних № 813 від 26.08.21 та від 03.09.21 № 855 на суму 21 803, 15 грн. Прийняття вказаного товару відповідачем підтверджується підписом та печаткою останнього на накладних у графі „отримав". При цьому, дані накладні відповідають всім ознакам первинних бухгалтерських документів, передбаченим Законом „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", які підтверджують проведення господарської операції.

Обов`язок оплати товару (остаточний розрахунок), відповідно до договору, виникає у відповідача з відстрочкою платежу на 10 календарних днів з дати поставки товару за накладною. Отже, оплата мала бути здійснена: за накладною від 26.08.21 - 06.09.21, за накладною від 03.09.21 - 14.09.21. Станом на 14.09.21 весь обсяг товару мав бути оплачений. Однак, як вбачається з матеріалів справи, станом на час її розгляду, відповідач оплатив часину товару в розмірі 12 803, 15 грн. за платіжними дорученнями від 03.12.21 № 150 та від 10.12.21 № 156. Докази оплати в повному обсязі, в зазначені у договорі строки у справі відсутні.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Статтею 525 Цивільного кодексу України обумовлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи, що строк оплати повної вартості товару пропущено (докази оплати всієї вартості відсутні), у відповідача виникла заборгованість, розмір якої підтверджується документально та становить (21 803, 15 грн. повна вартість товару мінус 12 803, 15 грн. часткова оплата) 9 000 грн. За таких обставин, позов, в частині стягнення основного боргу підлягає задоволенню.

Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, враховуючи встановлений судом факт виникнення прострочення оплати товару, вимоги в частині стягнення інфляційних і річних відповідають чинному законодавству, та підлягають задоволенню в заявленому розмірі, який підтверджується розрахунком (з урахуванням часткових оплат та суми боргу у періоди між оплатами).

Згідно ст. ст. 1, 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін; розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Враховуючи вказані законодавчі положення, неустойка (штраф та пеня) є договірними способами забезпечення зобов`язання, а тому наявність у договорі п.п. 4.2, 4.3., що передбачають застосування пені та штрафу (при наявності прострочення) є підставою для задоволення позову, в частині стягнення останніх. Розмір цих нарахувань підтверджується поданим розрахунком. Розрахунок передбачає пеню з урахуванням часткових оплат та відповідні розміри боргу в періоди, між частковими оплатами. Розмір штрафу 50% від суми боргу (9 000 поділено на 2 = 4 500 грн.) також обґрунтований і нарахований в силу п. 4.3. договору, який передбачає штраф 50% від суми боргу у разі прострочення платежу понад 90 днів, що має місце у даному випадку.

Отже, позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 248, 252, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Воролд Транс" (29000, м. Хмельницький, пров. Уборевича, буд. № 4, ЄДРПОУ 37602109) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Євро Ойл Груп Компані" (29000, м. Хмельницький, вул. Чорновола, 41/2, ЄДРПОУ 43924157) 9 000 грн. (дев`ять тисяч грн. 00 коп.) основного боргу, 4 500 грн. (чотири тисячі п`ятсот грн. 00 коп.) штрафу, 1 053, 65 грн. (одна тисяча п`ятдесят три грн. 65 коп.) пені, 692, 33 грн. (шістсот дев`яносто дві грн. 33 коп.) інфляційних, 184, 28 грн. (сто вісімдесят чотири грн. 28 коп.) 3% річних, а також 2 481 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна грн. 00 коп.) судових витрат.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. (ст. 256 ГПК України). Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складання повного судового рішення (ч. 5 ст. 240 ГПК).

Повний текст рішення складено 24.03.22.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддруковано/надіслано 4 прим.: 1- до справи

2- позивачу (29000, м. Хмельницький, вул. Чорновола, 41/2) рек. з пов.

3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, пров. Уборевича, буд. 4) рек. з пов.

4 - Ксьондзику Юрію Юрійовичу ( ІНФОРМАЦІЯ_1

Дата ухвалення рішення23.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103746837
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/43/22

Рішення від 23.03.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні