Рішення
від 13.03.2022 по справі 440/354/22
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2022 року м. ПолтаваСправа № 440/354/22

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Слободянюк Н.І., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Головного управління ДПС у Полтавській області до Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" про стягнення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Полтавській області /далі позивач, ГУ ДПС у Полтавській області/ звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" /далі відповідач, ПП "СП ПОЛТАВА"/ про:

- стягнення коштів з Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" у розмірі податкового боргу з штрафних санкцій за порушення законодавства у розмірі 118102,00 грн;

- стягнення коштів з рахунків Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" у розмірі податкового боргу з адміністративних штрафів та інших санкцій у розмірі 510,00 грн;

- стягнення коштів з рахунків Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" у розмірі податкового боргу з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів у розмірі 733,69 грн /а.с.1-4/.

Позов обґрунтований тим, що за приватним підприємством "СП ПОЛТАВА" обліковується податковий борг зі штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, регулювання обігу готівки та застосування реєстраторів в сумі 118102,00 грн, з адміністративних штрафів та інших санкцій в сумі 510,00 грн та з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів в сумі 733,69 грн. Вказані суми боргу виникли у зв`язку з несплатою відповідачем грошових зобов`язань, визначених контролюючим органом в податкових повідомленнях-рішеннях №0001140505 від 24 січня 2020 року, №0001130505 від 24 січня 2020 року та визначених відповідачем самостійно у податковій декларації №9297563136 від 12 листопада 2020 року.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 11 січня 2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, а також вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Копія вказаної ухвали надіслана відповідачу на адресу, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань /а.с. 29-30/, проте повернулася до суду із відміткою відділення поштового зв`язку "за закінченням терміну зберігання" /а.с.51-52/.

За таких обставин суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про судовий розгляд справи та правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався.

Справу розглянуто судом за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи відповідно до пункту 10 частини шостої статті 12, статей 257, 258 та 262 Кодексу адміністративного судочинства України.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі частини четвертої статті 229 вказаного Кодексу.

Дослідивши письмові докази, суд встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини.

Приватне підприємство "СП ПОЛТАВА" (ідентифікаційний код 42767678) зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області /а.с. 29-30/.

На підставі акта №0001/16/31/РРО/42767678 від 03 січня 2020 року /а.с. 14-18/ 24 січня 2020 року Головним управлінням ДПС у Полтавській області винесено податкове повідомлення-рішення №0001140505 /а.с. 12/, яким до ПП "СП ПОЛТАВА" застосовано штрафні (фінансові) санкції (штраф) у сумі 118102,00 грн за платежем "штрафі санкції за порушення законодавства про патентув., норм регул. обліку готівки та застосування реєстраторів", та №0001130505 /а.с. 12-13/, яким до ПП "СП ПОЛТАВА" застосовано штрафні (фінансові) санкції (штраф) у сумі 510,00 грн за платежем "адмін. штрафи та інші санкції".

Вказані податкові повідомлення - рішення вручено уповноваженому представнику ПП "СП ПОЛТАВА" 06 лютого 2020 року /а.с. 11/.

Згідно з письмовою інформацією позивача вищевказані податкові повідомлення-рішення в адміністративному та судовому порядку не скасовані /а.с. 1-зворот/.

12 листопада 2020 року ПП "СП ПОЛТАВА" подано до контролюючого органу декларацію акцизного податку за жовтень 2020 рік, в якій ПП "СП ПОЛТАВА" самостійно визначило до сплати податкові зобов`язання з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів в сумі 735,00 грн /а.с. 19-22/.

На момент розгляду справи відповідачем не сплачений узгоджений податковий борг зі штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, регулювання обігу готівки та застосування реєстраторів в сумі 118102,00 грн, з адміністративних штрафів та інших санкцій в сумі 510,00 грн та з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів в сумі 733,69 грн /а.с. 23-28, 39-47/.

Відповідно до частини першої статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Порядок сплати податків і зборів встановлений Податковим кодексом України /далі ПК України/.

Згідно з підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 ПК України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Положеннями пункту 54.1 статті 54 ПК України визначено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно з пунктом 56.11 статті 56 вказаного Кодексу не підлягає оскарженню грошове зобов`язання, самостійно визначене платником податків.

Пунктом 57.1 статті 57 ПК України встановлено, що платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 57.3 статті 57 ПК України у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов`язання платник податків зобов`язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 робочих днів, наступних за днем такого узгодження.

У встановлені Податковим кодексом України строки вказані грошові зобов`язання у загальній сумі 119345,69 грн відповідачем не сплачені, що підтверджується наявними у матеріалах справи копіями інтегрованих карток особового рахунку відповідача з штрафних санкцій за порушення законодавства, з адміністративних штрафів та інших санкцій та з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів /а.с. 23-28, 39-47/.

Заявлена позивачем до стягнення сума боргу в 119345,69 грн відповідає визначенню податкового боргу, наведеному у підпункті 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, а саме: "податковий борг" - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Згідно з пунктом 59.5 статті 59 ПК України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Згідно з абзацом першим пункту 58.3 статті 58 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу.

Пунктом 42.2 статті 42 ПК України передбачено, що документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному пунктом 42.4 цієї статті, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Судом встановлено, що Головним управлінням ДПС у Полтавській області сформовано податкову вимогу форми "Ю" №100426-50 від 15 липня 2020 року /а.с.31/, яку направлено відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та вручено адресату 25 липня 2020 року /а.с. 31/.

Доказів оскарження вказаної податкової вимоги матеріали справи не містять.

Докази повної оплати чи погашення відповідачем в інший спосіб спірної суми боргу в матеріалах справи також відсутні. Натомість, наявні у матеріалах справи копії витягів з інтегрованих карток особового рахунку відповідача з штрафних санкцій за порушення законодавства, з адміністративних штрафів та інших санкцій та з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів /а.с. 23-28, 39-47/ свідчать про наявність у відповідача податкового боргу з вказаних видів платежів у загальній сумі 119345,69 грн.

Згідно з підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Таким чином, позовна вимога до Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" про стягнення податкового боргу на загальну суму 119345,69 грн заявлена позивачем правомірно, а тому підлягає задоволенню.

Відповідно до частини другої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки позивач, який є суб`єктом владних повноважень, витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, не поніс, то підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 6-9, 72-77, 211, 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Полтавській області (вул. Європейська, буд. 4, м. Полтава, Полтавська область, 36000, ідентифікаційний код ВП 44057192) до Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" (вул. Ковпака, буд. 26, м. Полтава, Полтавська область, 36007, ідентифікаційний код 42767678) про стягнення податкового боргу задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "СП ПОЛТАВА" грошові кошти:

- у сумі 118102,00 грн (сто вісімнадцять тисяч сто дві гривні нуль копійок) за податковим боргом з штрафних санкцій за порушення законодавства на розрахунковий рахунок UA648999980313070104000016712, отримувач: ГУК у Полт. обл. / тг. м. Полтава /21080900, код отримувача: 37959255, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

- у сумі 510,00 грн (п`ятсот десять гривень нуль копійок) за податковим боргом з адміністративних штрафів та інших санкцій на розрахунковий рахунок UA768999980313010106000016712, отримувач: ГУК у Полт. обл. / тг. м. Полтава /21081100, код отримувача: 37959255, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

- у сумі 733,69 грн (сімсот тридцять три гривні шістдесят дев`ять копійок) за податковим боргом з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів на розрахунковий рахунок UA558999980314040531000016712, отримувач: ГУК у Полт. обл. / тг. м. Полтава /14040000, код отримувача: 37959255, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду в порядку, визначеному частиною восьмою статті 18, частинами сьомою-восьмою статті 44 та статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, а також з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених підпунктом 15.5 підпункту 15 пункту 1 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.І. Слободянюк

Дата ухвалення рішення13.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103750851
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —440/354/22

Рішення від 13.03.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 11.01.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні