Ухвала
від 21.03.2022 по справі 521/10078/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 521/10078/21

провадження № 2-з/521/108/22

22 березня 2022 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси в складі головуючого судді Михайлюка О.А., розглянувши заяву представника позивача про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, -

Встановив:

До Малиновського районного суду міста Одеси поданий позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини.

Представник позивача подала заяву про забезпечення доказів по зазначеній цивільній справі, в якій просить суд витребувати докази з Державної прикордонної служби України, ГУ ДФС в Одеській області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, Управління патрульної поліції в Одеській області, Акціонерного товариства «Комерційний банк «ПриватБанк».

За приписами ч. 1ст. 116 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви (ч. 3 ст. 116 ЦПК України).

Аналізуючи наведені положення у зіставленні з вимогами заявника насамперед необхідно зазначити, що процесуальний механізм забезпечення доказів, зокрема, шляхом їх витребування, призначений для того, щоб отримати/зберегти ті докази, щодо яких існують достатні підстави вважати, що з часом їх може бути безповоротно втрачено.

Частиною 4 ст. 263 ЦПК України передбачено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 01.04.2020 у справі № 367/6751/18-ц (провадження № 61-23322св19) викладено наступну правову позицію: «Суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим (частина перша статті 116 ЦПК України). Процесуальний механізм забезпечення доказів, зокрема шляхом їх витребування, призначений для того, щоб отримати/зберегти ті докази, щодо яких існують достатні підстави вважати, що з часом їх може бути безповоротно втрачено. Забезпечення доказів - це не тільки спосіб здобути докази, які стосуються предмету доказування і мають значення/потрібні для вирішення справи, але насамперед спосіб одночасно запобігти їх ймовірній втраті у майбутньому. Щодо останнього, то ризик такої втрати повинен ґрунтуватися на об`єктивних фактах і тільки в сукупності усіх наведених умов суд може вжити заходів для забезпечення доказів. Разом з цим, згідно зі статтею 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом».

Суд звертає увагу на те, що в матеріалах, які є предметом розгляду, будь-яких обставин та доказів, які дають підставу припускати, що докази, які заявник наразі просить суд витребувати, можуть бути втрачені або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим, позивач у своїй заяві не наводить. Убачається, що фактично мета відповідної заяви зводиться до «здобуття доказів», а не їх «забезпечення», що є різними правовими поняттями та мають диференційоване правове регулювання та підґрунтя.

Також суд звертає увагу, що 25 жовтня 2021 року представник позивача самостійно подала до суду заяву про долучення до матеріалів справи доказів, які вона просила витребувати заявою про забезпечення доказів.

За таких обставин, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про забезпечення доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 116-119 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви представника позивача про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини - відмовити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: О. Михайлюк

22.03.22

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103770004
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —521/10078/21

Постанова від 16.08.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Рішення від 21.03.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні