Рішення
від 27.03.2022 по справі 183/6621/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/6621/21

№ 2/183/1557/22

28 березня 2022 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.

за участю секретаря судового засідання - Устименко М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Спаської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Новомосковського міського нотаріального округу Шевченко Ганна Василівна, про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2021 року позивач звернулася до суду з позовом у якому згідно уточнених позовних вимог просила визнати за нею права та обов`язки забудовника житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 . За життя її батько отримав дозвіл на будівництво житлового будинку та господарських споруд та здійснив відповідне будівництво на наданій для цієї мети земельній ділянці. Проте право власності на зазначене нерухоме майно не оформив. Інший спадкоємець за законом першої черги - дружина померлого ОСОБА_3 відмовилася від прийняття спадщини на користь позивача. Постановою приватного нотаріуса від 15 вересня 2021 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно. Тому просить визнати за нею права забудовника вказаного житлового будинку та господарських споруд.

Ухвалою судді від 07 жовтня 2021 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання, витребувано докази. Ухвалою від 16 листопада 2021 року за клопотання позивача замінено первісного відповідача ОСОБА_3 на належного - Спаську сільську раду Новомосковського району.

10 лютого 2022 року ухвалою суду закрито підготовче засідання, призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання позивач та її представник не з`явилися, представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

У судове засідання представник відповідача не з`явився, просив розгляд справи проводити за відсутності його представника, у вирішенні справи покладаються на розсуд суду.

Представник третьої особа у судове засідання не з`явився, про дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

З урахуванням положень ч. 6 ст. 259, ч. 4, ч. 5, ч. 7 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення цього рішення суду є дата складання повного судового рішення -28 лютого 2022 року.

Суд, дослідивши надані докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.31).

Позивач є донькою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва народження та про шлюб щодо зміни прізвища позивача (а.с.11,12).

Рішенням Спаської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області №11-13-ХХ1У від 30 червня 2004 року ОСОБА_2 надано згоду на будівництво житлового будинку та господарських будівель для ведення особистого селянського господарства за межами села Хуторо-Губинихи, на землях, які надані гр.. ОСОБА_2 в оренду Новомосковською державною адміністрацією (а.с.17).

На підставі зазначеного рішення ОСОБА_2 видано паспорт забудови садиби в сільському населеному пункті, у якому визначено вимоги до будівництва та розміщення житлового будинку (а.с.23-24).

З технічного паспорта на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 вбачається, що ОСОБА_2 станом на 13 жовтня 2004 року завершив будівництво житлового будинку та господарських споруд (а.с.26-28).

Таким чином, будівництво житлового будинку здійснено на підставі дозволу та не є самочинним будівництвом.

Однак ввести в експлуатацію та зареєструвати право власності житловий будинок та господарський споруди спадкодавець не встиг.

Так, згідно листа КП «Новомосковське міжрайонне БТІ» ДОР» №351 від 20.09.2021, реєстрація прав власності на зазначений будинок не проводилась; будівництво будинку дозволено ОСОБА_2 згідно з рішенням сесії Спаської сільської ради №11-13-ХХ1У від 30 червня 2004 року (а.с.29).

Як вбачається з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.12.2021 року, відомості право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

Як вбачається з копії спадкової справи, спадкоємцями після смерті ОСОБА_2 є його донька ОСОБА_1 , а також дружина ОСОБА_3 , яка відмовилася від прийняття спадщини на користь позивача, про що надала відповідну заяву до державної нотаріальної контори (а.с. 48-69).

15 вересня 2021року постановою приватного нотаріуса Шевченко Г.В. позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (частини перша, друга статті 1223 ЦК України)..

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За змістом ч.ч. 1 і 2 ст. 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно виникає у особи, яка створила це майно, після закінчення будівництва об`єкта нерухомості, введення його в експлуатацію, отримання свідоцтва про право власності та реєстрації права власності. Отже, до прийняття об`єкта новоствореного нерухомого майна в експлуатацію та його державної реєстрації право власності на цей об`єкт не виникає. До виникнення права власності на новозбудоване нерухоме майно право власності існує лише на матеріали, обладнання та інше майно, що було використано в процесі будівництва (ч.3 ст. 331 ЦК України).

Як зазначено у п. 4 ст. 334 ЦК України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до п.8 постанови Пленуму Верхового Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7 якщо будівництво здійснювалось згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва права та обов`язки входять до складу спадщини.

Отже, якщо об`єкт будівництва не був завершений спадкодавцем чи не був прийнятий в експлуатацію, або право власності не було за ним зареєстроване, то до складу спадщини входять усі належні спадкодавцеві як забудовнику права та обов`язки, а саме: право власності на будівельні матеріали та обладнання, які були використані спадкодавцем у процесі цього будівництва; право завершити будівництвом об`єкт (як правонаступник спадкодавця - замінений у порядку спадкування забудовник); право передати від свого імені для прийняття в експлуатацію завершений будівництвом об`єкт; право одержати на своє ім`я свідоцтво про право власності та зареєструвати право власності.

У листі ВССУ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» зазначено, що якщо будівництво відбулося на відведеній для цього земельній ділянці на законних підставах, але після закінчення будівництва житловий будинок не було здано в експлуатацію, до спадкоємців переходить право забудовників на оформлення зазначеного жилого будинку та господарських будівель і споруд у встановленому законом порядку, а сам житловий будинок слід вважати до здачі його в експлуатацію незавершеним будівництвом».

Оскільки померлий ОСОБА_2 здійснив будівництво на підставі наданого йому дозволу, проте право власності житловий будинок та господарські споруди не зареєстрував та не здав їх в експлуатацію у встановленому законом порядку, до його спадкоємця переходить право забудовника на оформлення зазначених побудов, а самі побудови слід вважати до здачі їх в експлуатацію незавершеним будівництвом.

У зв`язку із зазначеним підлягають судовому захисту законні права позивача шляхом визнання за нею прав забудовника в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 76, 81, 89, 141, 263, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 права та обов`язки забудовника щодо житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з господарськими будівлями та спорудами та складається з: житлового будинку - літ. А, кухні - літ.Б, гараж - літ. В, сарай -літ. Г,Ж, вбиральні - літ. Д,Е, навіси - літ. й,б, водонапірна башта - літ.І, підвалу - літ. Є, в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ;

відповідач - Спаська сільська рада Новомосковського району, код ЄДРПОУ 04338859, місцезнаходження: Дніпропетровська обл., Новомосковський район, с.Спаське, вул.Козинця,81;

третя особа - приватний нотаріус Новомосковського міського нотаріального округу Шевченко Ганна Василівна, місцезнаходження: Дніпропетровська обл., м.Новомосковськ, вул.Сучкова,21.

Повне судове рішення складено і підписано 28 березня 2022 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення27.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103777360
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —183/6621/21

Рішення від 27.03.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні