Рішення
від 16.03.2022 по справі 446/2138/19
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/2138/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.03.2022 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Самсін М. Л.

за участі:секретаря судового засідання Груба Л.М.

розглянувши у відкритому, підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), третя особа: Дідилівська сільська рада Кам"янка-Бузького району Львівської області, (юридична адреса: с. Дідилів Кам"янка-Бузького району Львівської області; Код ЄДРПОУ: 04374016) про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на земельні ділянки площею 2,5945 га та 0,7656 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,3601 га на території Дідилівської сільської ради Кам`янко-Бузького району Львівської області, на підставі Державного акту на право власності серії ЛВ №085636 виданого на підставі розпорядження голови Кам`янка-Бузької райдержадміністрації від 26.06.2003 р. №316, кадастрові номери 4622182300:08:000:0236 та 4622182300:08:000:0246.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримав.

Відповідач у судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, з приводу задоволення позову не заперечує, викладені вимоги підтримує.

Представник Дідилівської сільської ради в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомляв.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача, спадкодавець ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складалася із житлового будинку, в якому спадкодавець проживала до дня смерті, та земельної ділянки площею 3,3601 та для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 , 23.07.2004 року склала заповіт, яким розпорядилася про перехід позивачу належної їй на праві приватної власності земельних ділянок.

Разом із спадкодавцем у належному їй житловому будинку АДРЕСА_2 до дня її смерті проживав відповідач, який фактично прийняв спадщину на майно, яке не охоплювалося змістом заповіту, як спадкоємець за законом на загальних підставах.

ОСОБА_2 , на момент відкриття спадщини проживав разом із спадкодавцем, а відтак вважається таким, що вступив у спадщину в цілому. А та обставина, що у шестимісячний строк він не відмовився від обов`язкової частки спадщини в мою користь, як ми з ним і планувати, є додатковою перешкодою на вступ у спадщину у безспірному порядку, оскільки відмовитися від спадщини особа може лише протягом шести місяців і також від усієї спадщини, а не частини, і така можливість нами втрачена.

Отже, позивач не може реалізувати своє право на спадщину у безспірному (нотаріальному) порядку та змушений звертатися до суду про захист свого невизнаного права.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно з ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

У відповідності до п. г ч.1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця (ч.2ст.1220 ЦК України).

Згідно пунктів 10 Постанови Пленуму ВС України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Таким чином, право на спадщину є самостійним майновим правом, яке виникає на підставі факту її прийняття та підлягає захисту в передбачений законом спосіб, і через відмову нотаріуса у видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з втратою оригіналів правовстановлюючих документів, не може бути захищене в інший спосіб.

Положеннями статей 15, 16 ЦК України, статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини другої статті 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи, що позивач прийняв спадщину в установленому законом порядку після померлої ОСОБА_4 , але оформити своє право на земельну ділянку не має можливості, порушене право позивача підлягає захисту, а позовні вимоги задоволенню.

Крім того, відповідач позовні вимоги визнав, що відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову, оскільки для цього наявні законні підстави, а визнання позову є безумовним і не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст.ст. 2, 81, 258, 259, 263, 264-265, 268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом на земельні ділянки площею 2,5945 га та 0,7656 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,3601 га, на території Дідилівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, на підставі Державного акту на право власності серії ЛВ №085636 виданого на підставі розпорядження голови Кам`янка-Бузької райдержадміністрації від 26.06.2003 р. №316, кадастрові номери 4622182300:08:000:0236 та 4622182300:08:000:0246.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , ( АДРЕСА_1 ).

Відповідач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 )

Третя особа: Дідилівська сільська рада Кам"янка-Бузького району Львівської області, (юридична адреса: с. Дідилів Кам"янка-Бузького району Львівської області; Код ЄДРПОУ: 04374016)

Суддя: Самсін М.Л.

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103778102
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —446/2138/19

Рішення від 16.03.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Ухвала від 05.01.2022

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні