Рішення
від 21.12.2021 по справі 676/4112/21
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/4112/21

Номер провадження 2/676/1911/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2021 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Чекашкіної О.Л.

позивача ОСОБА_1

представника третьої особи Слободян В.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам`янець-Подільському цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа ОСББ "Терем,76" про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 , ОСОБА_1 звернулися з позовом до Кам`янець-Подільської міської ради третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Терем,76» про визнання права власності на майно. В обґрунтування позовних вимог зазначають, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кам`янці-Подільському померла ОСОБА_3 , яка являлась дружиною та матір`ю позивачів. Під час шлюбу за спільні кошти ОСОБА_3 та ОСОБА_2 була придбана кооперативна квартира АДРЕСА_1 . Пайові внески за квартиру були виплачені в повному обсязі. Позивачі є спадкоємцями за законом майна після смерті ОСОБА_3 . Приватний нотаріус Саварчук С.Л. відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки документи, які підтверджують право власності ОСОБА_3 на майно чи його частку відсутні. Враховуючи фактичне прийняття ними спадщини після смерті дружини та матері ОСОБА_4 та будучи спадкоємцями першої черги за законом, просять визнати за ОСОБА_2 право власності на ѕ частки квартири АДРЕСА_1 житловою площею 34,2 кв. м. загальною площею 59,4 кв. м.; визнати за ОСОБА_1 право власності на ј частку квартири АДРЕСА_1 житловою площею 34,2 кв. м. загальною площею 59,4 кв. м.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 13 липня 2021 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 20 жовтня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримала, просить задовольнити.

В судовому засіданні представник 3 особи не заперечила проти задоволення позову.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 не з`явився, подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позов підтримує, просить задовольнити.

Представник Кам`янець-Подільської міської ради в судове засідання не з`явилася, подала заяву про слухання справи у її відсутності, позов визнає не заперечує проти його задоволення.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши позивача, представника 3 особи, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 від 04.12.2019 року.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на Ѕ квартири АДРЕСА_1 житловою площею 34,2 кв. м. загальною площею 59,4 кв. м.

Позивачі звернулись до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського міського нотаріального округу Хмельницької області Саварчук С.Л. з заявою про прийняття спадщини. В прийнятті заяви їм було відмовлено, оскільки позивачі не змогли надати документ, що підтверджує право власності померлої на майно, та рекомендувала вирішити зазначене питання в судовому порядку, що підтверджується листом № 99/01-16 від 25.02.2021 р.

Позивачі належать до спадкоємців першої черги за законом, що підтверджується свідоцтвом про одруження між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 НОМЕР_2 від 10.10.1971 року, свідоцтвом про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , НОМЕР_3 від 22.10.1981 р., згідно якого ОСОБА_3 та ОСОБА_2 її батьки.

Відповдіно свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_4 від 24 лютого 2008 року ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб, після реєстрації шлюбу ОСОБА_6 присвоєно прізвище « ОСОБА_8 ».

Позивачі прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , оскільки були зареєстровані та проживали разом із спадкодавцем за адресою: АДРЕСА_2 на час відкриття спадщини.

Відповідно рішення виконкому № 87/99 від 12.02.1999 р. ОСОБА_3 виданий ордеру на 3-кімнатну квартиру в будинку житлово-будівельного кооперативу № 4 «Кооператор» № 13 в будинку АДРЕСА_3 на сім`ю із 3 осіб в тому числі ОСОБА_2 , чоловік, ОСОБА_6 донька.

Рішенням виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради № 275 від 15.03.2001 р. впорядковано нумерацію житлових будинків і житловому будинку по АДРЕСА_3 присвоєно номер 76.

ОСОБА_3 являлась членом ЖБК № 4 «Кооператор» і повністю внесла свій пайовий внесок за квартиру, що підтверджується довідкою ОСББ «Терем, 76» № 223 від 20.11.2020 року.

Згідноіз ст. 15 Закону України «Про власність», чинній на час виплати пайового внеску, член ЖБК, який повністю вніс пайовий внесок за квартиру, надану йому в користування, з 1 липня 1990 року набуває право власності на цю квартиру.

Статтею 16 Закону України "Про власність" передбачалось, що майно, нажите подружжям за час шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності. Здійснення ними цього права регулюється цим Законом і Кодексом про шлюб та сім`юУкраїни.

За змістом ч.1 ст.17 Закону України «Про власність» кооперативна квартира набуває статусу спільної сумісної власності лише за умовив несення паю в ЖБК за рахунок спільних коштів членів ЖБК та членів його сім`ї, яким ця квартира була надана.

Статтями 22, 28, 29 КпШС України (чинного на час набуття прав на спірну квартиру) передбачено, що майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування та розпорядження цим майном. Подружжя користується рівними правами на майно і в тому разі, якщо один з них був зайнятий веденням домашнього господарства, доглядав за дітьми або з інших поважних причин не мав самостійного заробітку. В разі поділу майна, яке є спільною сумісною власністю подружжя, їх частки визнаються рівними.

В постанові від 18 грудня 2013 року у справі № 6-138цс13 Верховний Суд України виклав правову позиція, в якій в тому числі зазначив, що «згідно зі ст.15 Закону України «Про власність» член ЖБК, який повністю вніс пайовий внесок за квартиру, надану йому в користування, з 1 липня 1990 року набуває право власності на цю квартиру, тому у разі його смерті після зазначеної дати спадщина відкривається на квартиру.

Судом встановлено, що оскільки пай по квартирі АДРЕСА_1 був повністю виплачений ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у період їх шлюбу, за спільні грошові кошти, тому спірна квартира є їх спільною сумісною власністю, частки кожного із подружжя є рівними.

Таким чином після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на Ѕ зазначеної квартири.

Інша Ѕ частина квартири належить ОСОБА_2 як частка в спільному майні подружжя.

З урахуванням наведеного суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог ОСОБА_2 про визнання за ним права власності на Ѕ частку спірної квартири.

Спадкоємцями майна ОСОБА_3 є чоловік померлої та донька.

Згідно із ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців)

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття, спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтею 1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

На підставі ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу (шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою ( ч.2 ст.1220 ЦК України).

Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними (частина перша статті 1267 ЦК України).

За інформацією приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського міського нотаріального округу Хмельницької області Саварчук С.Л. спадкова справа до майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , не заводилась.

Враховуючи, що позивачі прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , до спадкової маси входить Ѕ частина квартири АДРЕСА_1 , відповідачем визнається право позивачів на зазаначену частину квартири, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Згідно технічного паспорту на квратиру АДРЕСА_1 , квартира складається з 3-х кімнат, житловою площею 34,2 кв. м. загальною площею 59,4 кв. м.

Керуючись ст. 4, 12, 263- 265 ЦПК України, 1216-1220, 1261, 1268 ЦК України, ст. 15, 16 Закону України «Про власність» суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа ОСББ "Терем,76" про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на Ѕ частку квартири АДРЕСА_1 , житловою площею 34,2 кв. м., загальною площею 59,4 кв. м., яка складається з трьох кімнат: в тому числі кімнати площею 14,2 кв. м., кімнати площею 7,6 кв. м., кімнати площею 12,4 кв.м., коридору площею 10,8 кв. м., кухні площею 7,9 кв. м., ванни площею 2,7 кв. м., вбиральні площею 1,2 кв. м., лоджії площею 2,6 кв м.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право власності на ј частку квартири АДРЕСА_1 , житловою площею 34,2 кв. м., загальною площею 59,4 кв. м., яка складається з трьох кімнат: в тому числі кімнати площею 14,2 кв. м., кімнати площею 7,6 кв. м., кімнати площею 12,4 кв.м., коридору площею 10,8 кв. м., кухні площею 7,9 кв. м., ванни площею 2,7 кв. м., вбиральні площею 1,2 кв. м., лоджії площею 2,6 кв м. після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Кам`янець-Подільському, Хмельницької області.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на ј частку квартири АДРЕСА_1 , житловою площею 34,2 кв. м., загальною площею 59,4 кв. м., яка складається з трьох кімнат: в тому числі кімнати площею 14,2 кв. м., кімнати площею 7,6 кв. м., кімнати площею 12,4 кв.м., коридору площею 10,8 кв. м., кухні площею 7,9 кв. м., ванни площею 2,7 кв. м., вбиральні площею 1,2 кв. м., лоджії площею 2,6 кв м. після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Кам`янець-Подільському, Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач Кам`янець-Подільська міська рада, ЄДРПОУ 26571846, юридична адреса: майдан Відродження, 1, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницька область.

Третя особа: ОСББ "Терем,76" ЄДРПОУ 39155195, юридична адреса: вул. Князів Коріатовичів, 76, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницька область.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 30 грудня 2021 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103781289
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —676/4112/21

Рішення від 21.12.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 22.12.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні