Постанова
від 28.03.2022 по справі 350/274/22
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 350/274/22

Номер провадження 3/350/123/2022

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2022 року селище Рожнятів

Суддя Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області Бейко А.М. розглянувши матеріали, які надійшли від Відділення поліції №3 (м. Теребовля) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, за ч. 1 ст.164 КУпАП, -

в с т а н о в и в:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ГР № 276510 від 14 лютого 2022 року, ОСОБА_1 14.02.2022 року о 12 год. 10 хв., керував автомобілем марки VOLVO, р.н.з НОМЕР_1 з напівпричіпом марки INDOX, р.н.з. НОМЕР_2 , де перевозив небезпечний вантаж, а саме бензин моторний без відповідної на це ліцензії, чим порушив ПКМ-1001 від 02.12.2015 року, п.24 ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про ліцензування», за що відповідальність передбачена ч. 1 ст. 164 КУпАП.

ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, направив на адресу суду клопотання, в якому зазначає, що у зв`язку з відрядженням не може з`явитися в судове засідання, просив розгляд справи провести без його участі. Також до суду поступило письмове пояснення правопорушника ОСОБА_1 , в якому той зазначив, що 14.02.2022 року дійсно керував транспортним засобом марки VOLVO з напівпричіпом марки INDOX, рухався з м. Торнопіль у м. Надвірна, при цьому жодного вантажу не перевозив. В с. Струсів Тернопільської області був зупинений працівниками поліції, які вимагали пред`явити ліцензію на перевезення небезпечного вантажу, на що він надав останнім копію витягу Державної служби України з безпеки на транспорті в якому вказано, що ТзОВ Транспортно-виробнича фірма «Нафтотранссервіс» в якому він офіційно працевлаштований має ліцензію на перевезення небезпечних вантажів. Проте працівник поліції вказаний витяг до уваги не взяв, вказавши що даний витяг не є офіційним документом після чого склав на нього протокол про адміністративне правопорушення. Вказав, що зазначеного дня у нього були всі необхідні документи для перевезення небезпечних вантажів, які він надав працівникам поліції.

До зазначеного пояснення долучено: -копію витягу з наказу ТОВ ТВФ «Нафтотранссервіс» про прийняття на роботу №059/1-к від 21.09.2021 року, з якого вбачається, що ОСОБА_1 прийнятий на роботу на посаду водія 2 класу автотранспортних засобів (сідлові тягачі вантажопідйомністю більше 20 т) з 24.09.2021 р. з відрядною оплатою праці згідно штатного розкладу, з укладанням договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність;

- копію довідки №01/145 виданої ТзОВ ТВФ «Нафтотранссервіс» 25.03.2022 року, з якої вбачається, що ОСОБА_1 дійсно працює водієм автотранспортних засобів (сідлові тягачі вантажопідйомністю більше 20 т) в ТОВ ТВФ «Нафтотранссервіс» з 24.09.2021 р. по даний час (наказ на прийняття №059/1-к від 21.09.2021 р.);

- копію трудової книжки серії НОМЕР_3 від 11.01.2019 року, з якої вбачається що ОСОБА_1 з 24.09.2021 року працює в ТОВ ТВФ «Нафтотранссервіс» на посаді водія 2 класу автотранспортних засобів (сідлові тягачі вантажопідйомністю більше 20 т);

-копію витягу Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека), яким підтверджується видача 04.12.2018 року ТзОВ ТВФ «Нафтотранссервіс» (ЄДРПОУ - 25653832) ліцензії №915 на внутрішні перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів вантажними автомобілями, міжнародні перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів вантажними автомобілями ;

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з вимогами ст.ст. 245, 252, 280 КУпАП під час провадження у справах про адміністративні правопорушення забезпечується всебічне, повне та об`єктивне дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до ст.280 КУпАП орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, тощо, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Як передбачено ст.9 КУпАП(проступком), визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Так, диспозицією ч. 1 ст. 164 КУпАП передбачено відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Об`єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, в якому обвинувачується особа, полягає в провадженні господарської діяльності без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону.

Вказана норма є бланкетною, тобто має відсильний характер до іншого нормативного акту, з описом ознак забороненого діяння.

Відповідно до п. 24 ч.1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягає господарська діяльність, пов`язана з перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом.

Бензин моторний згідно із Законом України «Про перевезення небезпечних вантажів» є небезпечним вантажем і згідно Переліку небезпечних вантажів йому присвоєно номер ООН 1203.

У ст. 3 ГК України закріплено, що господарською діяльністю є діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

У ст. 42 ГК України зазначено, що підприємництво як вид господарської діяльності- це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Зі місту п. 1 ч. 2 ст. 55 зазначеного Кодексу слідує, що суб`єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Як вбачається з аналізу зазначених норм, суб`єктом адміністративного правопорушення, провадження господарської діяльності без одержання документів дозвільного характеру є суб`єкт господарювання (господарські організації або фізичні особи підприємці).

Таким чином, суб`єктом адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП (в частині здійснення господарської діяльності без дозвільних документів - ліцензії) може бути лише суб`єкт господарювання.

Отже, підприємництвом не визнається виконання обов`язків найманого працівника на підставі трудового договору.

Як вбачається з наданих суду матеріалів, ОСОБА_1 займає посаду водія ТзОВ Транспортно-виробнича фірма «Нафтотранссервіс» тобто є найманим працівником.

До протоколу про адміністративне правопорушення, складеного щодо ОСОБА_1 , не надано жодного доказу, які б могли підтвердити або спростувати те, що він несе відповідальність саме за господарську діяльність товариства, в якому працює водієм.

Відповідно до п.1 ст.247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Враховуючи викладене, у діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.164 КУпАП, а тому провадження в справі про притягнення його до адміністративної відповідальності за вказаною статтею слід закрити.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 247, ч. 1 п. 3 ст. 284 КУпАП,-

п о с т а н о в и в:

Закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 164 КУпАП за відсутністю події і складу даного адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд протягом десяти днів з часу її постановлення.

Суддя А.М. Бейко

Дата ухвалення рішення28.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103793698
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —350/274/22

Постанова від 28.03.2022

Адмінправопорушення

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні