Ухвала
від 30.03.2022 по справі 385/274/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У ХВ АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 385/274/22

1-кс/385/46/22

30.03.2022 року слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши в судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження прокурора Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за № 42021122050000009 від 31.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України про продовження строку досудового розслідування.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку прокурора,-

В С Т А Н О В И В :

До Гайворонського районного суду Кіровоградської області звернулася прокурор Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за № 42021122050000009 від 31.03.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України про продовження строку досудового розслідування.

Клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні СВ відділення поліції № 1 (м. Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження № 42021122050000009 від 31.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, стосовно службових осіб Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, які зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, надали відповідні рішення про розроблення проектів землеустрою для передачі у власність або надання у користування (оренду) земельних ділянок, які мають історико-культурне значення у зв`язку із розташуванням на них пам`ятків археології кургани.

Так, службові особи Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, надали відповідні рішення про розроблення проектів землеустрою для передачі у власність або надання у користування (оренду) дев`яти земельних ділянок, які мають історико-культурне значення у зв`язку із розташуванням на них пам`ятків археології - кургани, і не можуть перебувати у приватній власності, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави.

Незважаючи на значний обсяг проведених слідчих (розшукових) дій в даному кримінальному провадженні на даний час не здобуто достатніх даних про причетність конкретної особи до вчинення кримінального правопорушення. При цьому, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42021122050000009 від 31.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, закінчується 31 березня 2022 року. Водночас з метою всебічного, повного та об`єктивного розслідування у даному кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати ще ряд процесуальних та слідчих дій, які об`єктивно неможливо здійснити до закінчення зазначеного строку досудового розслідування.

В ході досудового розслідування проведено: огляд місця події - земельних ділянок, яким зафіксовано факти пошкодження пам`ятків археології курганів, допитано як свідків осіб з числа службових осіб Заваллівської селищної ради, державних органів контролю, надано доручення в порядку ст. 41 КПК України на встановлення можливих свідків та учасників події, а також прийняті інші процесуальні рішення. Однак, незважаючи на значний обсяг проведених слідчих (розшукових) дій в даному кримінальному провадженні на даний час не здобуто достатніх даних про причетність конкретної особи до вчинення кримінального правопорушення, що слід вважати як обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше.

Строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій, становить 12 місяців, але не менше 6 (шести) місяців як найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Питання про продовження строку досудового розслідування порушено вперше.

До інших відомостей, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування, слід зазначити, що Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-ІХ затверджено Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», згідно з яким воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 - року строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства. 16.03.2022 вказаний строк воєнного стану продовжено до 24.04.2022 року.

Органи прокуратури разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування забезпечує передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану» заходи й повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. Проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні не віднесено до невідкладних в даних умовах.

Прокурор у судовому засіданні просила задовольнити клопотання про продовження строку досудового розслідування на 12 місяців, але не менше 6 місяців, оскільки продовження строків досудового розслідування сприятиме проведенню та завершенню комплексу слідчих та інших процесуальних дій, направлених на отримання відомостей про обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Вислухавши пояснення прокурора, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню частково.

Відповідно до ч. 3 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування. Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Згідно ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частиною першою статті 294 КПК України передбачено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати 1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Статтею 295-1 КПК України визначено, що у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим суддею встановлено, що клопотання прокурора відповідає вимогам ст. 295-1 КПК України.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 31.03.2022 року, однак, продовження строків досудового розслідування сприятиме проведенню та завершенню комплексу слідчих та інших процесуальних дій, направлених на отримання відомостей про обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а також винуватості конкретних осіб у вчиненні кримінального правопорушення, що буде потребувати додаткового часу.

Згідно ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 364 КК України, є нетяжким злочином і таким чином, відповідно до ст. 294 КПК України, строк досудового слідства може бути продовжений лише до шести місяців, а не до дванадцяти місяців як того просить прокурор.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурораГайворонського відділуГолованівської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 по кримінальномупровадженню за№42021122050000009від 31.03.2021року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.364КК України,про продовженнястроку досудовогорозслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021122050000009 від 31.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, на шість місяців, тобто до 30.09.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документу 30.03.2022

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення30.03.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу103796963
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —385/274/22

Ухвала від 30.03.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні