Рішення
від 06.02.2022 по справі 759/16000/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/16000/21

пр. № 2/759/447/22

07 лютого 2022 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Войтенко Ю.В.,

за участю секретаря Проневич В.В.,

представника позивача Білонога О.О. ,

представника позивача Заєць Л.М. ,

відповідача ОСОБА_3 ,

відповідача ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУХАЛОВСЬКОГО 5-Г» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2021 року до суду надійшов позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУЛАХОВСЬКОГО 5-Г» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості. Зокрема, в позові зазначено, що ОСОБА_3 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_4 зареєстрована і фактично на протязі 5 років у вказаній квартирі, тобто, є споживачем комунальних послуг. Позивач здійснює обслуговування і експлуатацію вказаного багатоквартирного будинку. Разом з цим, відповідачі не сплачують в повному обсязі обов`язкові внески на утримання будинку та прибудинкової території, у резервний фонд, а також, кошти за спожиті комунальні послуги за період з 01.06.2018 по 01.06.2021 у них утворилась заборгованість у розмірі 38455, 74 грн, а також, 10357, 56 інфляційного нарахування боргу та 1762,23 3% річних, загалом: 50575,53 грн. Заборгованість в добровільному порядку не сплачується, у зв`язку з чим, позивач звернувся до суду та просить стягнути з відповідачів заборгованість в розмірі 50575,53 грн, судовий збір в розмірі 2270,00 грн та витрати на послуги з підготовки до розгляду та розгляду справи в суді 6480,00 грн.

Згідно з ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 30.07.2021 у справі відкрито провадження, постановлено проводити розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Відповідачем ОСОБА_4 було подано відзив в якому вона зазначила, що частково сплачує кожного місяця як внески на утримання будинку та прибудинкової території, у резервний фонд, так і за спожиті комунальні послуги, надавши відповідні квитанції. Наголошувала, що позивач з січня 2021 перестав надавати послуги по користуванню ліфтом, шляхом зачинення дверей ліфта на замок. Також вказувала, що працює вчителем і її заробітна плата не дозволяє їй сплачувати всі послуги вчасно та в повному обсязі.

Позивачем було подано відповідь на відзив, в якій позивач наголошував, що ситуація в сім`ї відповідача не може впливати на її обов`язок сплачувати всі платежі в повному обсязі. Також зазначає, що всі сплачені платежі, про які йде мова у відзиві, були враховані при визначенні позовних вимог.

Відповідач скерувала заперечення у відповідь на відзив, в яких наголошувала на ненаданні їй послуг з користування ліфтом та нарахування при цьому відповідних платежів, зазначає про тяжкий матеріальний стан.

В судовому засіданні сторони підтвердили обставини, викладені у раніше поданих документах.

Представники позивача просили задовольнити позов в повному обсязі, заперечуючи проти аргументів відповідачів. Зазначали на неодноразові попередження відповідачів щодо необхідності оформлення субсидії з наданням відповідних довідок тощо. Вказували на відсутність з боку позивача будь-яких перешкод для користування ліфтом відповідачами, зазначали про готовність до реструктуризації боргу та відсутності конкретних дій з цього приводу з боку відповідачів. Представники позивача також надали документи щодо остаточної суми витрат на правову допомогу, уточнивши, що просять стягнути з відповідачів витрати на правову допомогу в розмірі 10 800,00 грн.

Відповідач ОСОБА_3 зазначив, що тривалий час не проживає у вказаній квартирі, оскільки має доглядати за хворими батьками. Також вказував на тяжкі фінансові умови, висловлюючи бажання сплачувати платежі в повному обсязі та відсутність на даний час ресурсів для погашення боргу. Заперечував проти позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_4 підтвердила, що вона разом з дітьми проживає у вказаній квартирі, просила врахувати, що в період з 10.01.2021 по 19.01.2022 на їх поверсі були закриті двері ліфту, тому вони з дітьми змушені були користуватись сходами. Просила врахувати це при визначенні заборгованості. Вказувала, що у зв`язку з неможливістю оформлення субсидії, виник вказаний борг, який позивач відмовляється реструктуризувати. Заборгованість не була сплачена з огляду на суттєві фінансові складнощі та відсутність необхідних коштів. Заперечувала проти позовних вимог.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 , яка є сусідкою відповідачів вказувала, що був випадок, коли вона приходила до відповідачів, проте, через зачинені двері ліфта вона їхала на ліфті на вищий поверх та спускалась вниз по сходах. Точно свідок не змогла пригадати коли це було, орієнтовно кінець весни - літо 2021.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов таких висновків.

Згідно з вимогами ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Судовим розглядом встановлено, що квартира за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_3 на праві приватної власності, згідно зі свідоцтвом про право власності на квартиру від 08.04.2002.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зареєстровані у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачі мають двох синів ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Фактично, у вказаній квартирі проживає ОСОБА_4 разом із синами.

Житловий будинок АДРЕСА_1 перебуває на утриманні та експлуатаційному обслуговуванні Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУЛАХОВСЬКОГО 5-Г».

Згідно пункту 2.1. Статуту ОСББ «БУЛАХОВСЬКОГО 5-Г», метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників та дотримання ними своїх обов`язків, належного утримання та використання неподільного і спільного (загального) майна житлового будинку, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 2.2. Статуту визначено, що завданням Об`єднання є забезпечення: належного утримання будинку та прибудинкової території; реалізація прав власників приміщень та квартир будинку на володіння, користування та розпорядження спільним майном; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю Об`єднання.

Відповідно положень ст. 14, 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників. Співвласник серед іншого зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Матеріалами справи підтверджується, що внаслідок невиконання відповідачами своїх зобов`язань щодо повної та своєчасної оплати обов`язкових внесків на утримання будинку та прибудинкової території, у резервний фонд, а також, коштів за спожиті комунальні послуги за період з 01.06.2018 по 01.06.2021 у них утворилась заборгованість у розмірі 38455, 74 грн, а також, 10357, 56 інфляційного нарахування боргу та 1762,23 3% річних, загалом: 50575,53 грн, що підтверджується розрахунком наданих послуг по квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з розрахунку заборгованості вбачається, що заборгованість включає у собі всі платежі, на сплаті яких наголошує відповідач у своєму відзиві.

Щодо перешкод в користуванні ліфтом та вирахування плати за користування ліфтом із загальної суми заборгованості, слід наголосити на неможливості обмеження сім`ї з дітьми, які проживають на 8 поверсі в користуванні ліфтом. Повноваження загальних зборів ОСББ щодо «визначення обмежень на користування спільним майном» мають застосовуватися виключно для недопущення порушень співвласниками правил утримання будинку та з міркувань безпеки, або у разі прийняття загальними зборами рішення про передачу окремих приміщень в оренду іншим особам чи окремим співвласникам цього ж будинку.

Разом з цим, з урахуванням наданого позивачем Акту сусідів від 20.01.2022 про те, що на 8 поверсі двері від ліфтів не мають замка, доступ від ліфтів до квартир - вільний, з урахуванням наданих свідчень, період створення перешкод в користуванні ліфтом, на якому наголошує відповідач, не підтверджується. Відтак відсутні підстави для зменшення суми заборгованості на розмір плати за користуванням ліфтом.

Частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Відповідно ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.

Статтею 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону: кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір); від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір); об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

За змістом ст. ст. 319, 322 ЦК України, власність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно норми частини 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», кожний співвласник багатоквартирного будинку несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно частини 4 ст. 2 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, серед іншого, приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання (частина 2 ст. 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно положень ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Питання самостійного забезпечення об`єднанням експлуатації та утримання багатоквартирного будинку та користування спільним майном у такому будинку регулюються Господарським кодексом України в частині господарчого забезпечення діяльності негосподарюючих суб`єктів. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи. Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Отже, позовні вимоги в частині стягнення з відповідачів суми заборгованості в розмірі 50575,53 грн підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Щодо витрат на правову допомогу, слід зазначити, що частинами 2-4 ст. 137 ЦПК України визначено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 137 ЦПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до п.1.2 доданого до позову Договору про надання правової допомоги №Р/25062021/ХВ-1 від 25.06.2021 замовник зобов`язується приймати та оплачувати послуги виконавця на умовах, визначених цим Договором. Згідно з п.4.1 Договору зазначено, що конкретні послуги, передбачені п. 1.1 Договору оплачуються замовником відповідно до розрахунку витрат часу виконавця із розрахунку 720,00 грн за 1 годину роботи та визначаються у звіті про використаний час.

Разом з цим, позивачем, його представником не надано звіту про використаний час.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 137 ЦПК України за клопотанням іншої сторони суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

При цьому суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою та не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи зокрема на складність справи, витрачений адвокатом час.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи.

Це відповідає позиції Верховного Суду, висловленій у постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

В свою чергу, в постанові Верховного Суду від 09 жовтня 2020 року у справі № 509/5043/17 ) зазначено, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі.

Відсутність у даній справі розрахунку витрат на правову допомогу, зокрема, відсутність звіту про використаний час позбавляє суд можливості перевірки таких витрат та є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

З огляду на вищевикладене, керуючись ст. 12, 13, 76-81, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУХАЛОВСЬКОГО 5-Г» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУХАЛОВСЬКОГО 5-Г» заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку і прибудинкової території, у резервний фонд, а також, за спожиті комунальні послуги за період з 01.06.2018 по 01.06.2021 з урахуванням інфляційного нарахування на основну суму боргу та 3% річних у розмірі 50575, 53 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУХАЛОВСЬКОГО 5-Г» судовий збір в розмірі 2270,00 грн.

У відшкодуванні решти витрат - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст складено 14.02.2022.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУХАЛОВСЬКОГО 5-Г» (місцезнаходження: м. Київ, вул. Булаховського, ЄДРПОУ: 38505884);

Відповідач: ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 );

Відповідач: ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ).

Суддя Ю.В. Войтенко

Дата ухвалення рішення06.02.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103828436
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —759/16000/21

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Єросова І. Ю.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Твердохліб Ю. О.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Єросова І. Ю.

Рішення від 06.02.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Рішення від 06.02.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Рішення від 07.02.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні