Ухвала
від 01.04.2022 по справі 381/745/22
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email

inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кс/381/277/22

381/745/22

У Х В А Л А

про надання дозволу на проведення обшуку

м. Фастів Київська область 01 квітня 2022 року

Слідчий суддя Фастівського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , та прокурора Фастівської окружної прокуратури ОСОБА_3 ,

розглянув у закритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження - прокурора Фастівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022112310000073 від 30.03.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України,-

в с т а н о в и в :

Слідчим відділом Фастівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42022112310000073 від 30.03.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Фастівською окружною прокуратурою Київської області.

Відповідно до матеріалів досудового розслідування, в умовах воєнного стану, суб`єктом підприємницької діяльності, статутний капітал якого належить компаніям та особам Російської Федерації (далі - РФ), здійснюється колабораційна діяльність на території міста Києва та Київської області, зокрема на території підприємства забезпечується збереження устаткування та засобів ураження для подальшої передачі збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, з метою проведення розвідувально-підривної діяльності на території України, а також провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Так, згідно повідомлення Головного управління «І`ДЗНД СБ України, у ході здійснення заходів з контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури сфери продовольчої безпеки держави отримано інформацію щодо створення реальної загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України з боку групи компаній «Август» (РФ) та її підрозділу в Україні - ТОВ «Август-Україна» (м. Київ), яка полягає у підтримці та фінансуванні збройної агресії Російської Федерації, що здійснюється проти України за сприяння Республіки Білорусь (далі - РБ).

Встановлено, що в ГК «Август» входять АТ «Август», ЗАТ «Август-Бел», АТ Фірма «Август», ТОВ «Август-Алабуга», «Hubei Avgust Pesticide Co. Ltd» та інші компанії на території РФ, РБ та інших пострадянських країн, здійснюють виробничу та наукову діяльність пов`язану з розробленням та виготовленням пестицидів.

Крім того, в Україні вказаний холдинг представлений ТОВ «Август-Україна» (код ЄДРПОУ 32304169, зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1). ГК «Август» на території України зареєстровано та реалізується більше 300 найменувань пестицидів.

Встановлено,що до 17.11.2014 власником ТОВ «Август-Україна» було АТ Фірма «Август» (рос. АО Фирма «Август», ОГРН 1025006038958, зареєстровано за адресою: РФ, Московська обл., м. Черноголовка, вул. Центральна, буд. 20а), кінцевим бенефіціарним власником якого є громадянин РФ ОСОБА_4 . Поряд з цим, у зв`язку з подіями на сході України, зокрема окупацією Луганської та Донецької областей збройними силами Російської Федерації, з метою приховання, того, що ТОВ «Август-Україна» фактично заснована та фінансується за рахунок російського капіталу, корпоративні права на ТОВ «Август-Україна» перереєстровано на ЗАТ «Август-Бєл» (рос. ЗАО «Август-Бел», рег. номер 690604286, зареєстровано за адресою: Республіка Білорусь, 222850, Мінська обл., Пуховічський р-н, Дукорська сільрада, с/с Дукорський, буд. 18), яке також входить в структуру ГК «Август» та фактично належить громадянину РФ ОСОБА_4 .

Уході виконання доручення № 777вих-22 від 30.03.2022, спіробітниками Головного управління «І`ДЗНД СБ України встановлено, що , в умовах ситуації, що склалася, у зв`язку зі збройною агресією РФ проти України, ГК «Август» може бути використана спецслужбами РФ для проведення диверсійно-підривної діяльності проти України, шляхом ввезення на територію України, під виглядом пестицидів, небезпечної для біобезпеки хімічної продукції, з метою її розповсюдження через підконтрольних дистриб`юторів, серед виробників сільськогосподарської продукції України.

Так, використання вітчизняними агровиробниками небезпечної хімічної продукції, а також її введення в відкриті біосистеми створює небезпеку знищення врожаїв, та може призвести до екоциду на території України, у формі масового знищення рослинного світу, деградацію родючого шару ґрунтів та інших екологічних катастроф.

Встановлено, що ТОВ «Август-Україна» володіє 45 автомобільними транспортними засобами, які можуть бути використані розвідувально-диверсійними групами збройних сил РФ на шкоду державній безпеці України.

Згідно з наявними даними встановлено, що головний офіс ТОВ «Август-Україна» знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Вказані приміщення ТОВ «Август-Україна» на платній основі орендує у ТОВ «Парадигма Інвест Груп» (код ЄДРПОУ 35725189).

Зазначені обставини і факти стали підставою для подачі даного клопотання до суду.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання, посилаючись на обставини викладені в ньому.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що слідчим відділом Фастівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42022112310000073 від 30.03.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

В ході досудового розслідування виникла необхідність встановити фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, перевірити відомості, отримані в ході досудового розслідування шляхом дослідження документів, речей, носіїв інформації, технічних засобів, які можуть бути використані як докази в рамках кримінального провадження та які пов`язані з вчиненням колабораційної діяльністі.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", введено в Україні воєнний стан із 05 год 30 хв 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Указом Президента України №133/2022 від 14.03.2022 продовжено строку дії воєнного стану в Україні з 05 год 30 хв 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Відповідно до п. 1 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 186-р та п.п. 4 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у випадку достатності підстав, військове командування разом із військовими адміністраціями можуть примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об`єднань для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку, у тому числі вилученого майна та передання останнього до сфери управління Міністерства оборони, інших центральних органів виконавчої влади та державних органів, які здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до закону, та правоохоронними органами.

Таким чином, у ході досудового розслідування виникла необхідність увиявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення,а самездійснення колабораційної діяльністі на території міста Києва та Київської області, зокрема забезпечення збереження на території підприємства устаткування та засобів ураження для подальшої передачі збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, з метою проведення розвідувально-підривної діяльності на території України, а також провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за вище указаними адресами.

На підставі викладеного, з метою відшукання майна, речей та документів, які пов`язані із вищевказаними неправомірними діями, наявна обґрунтована необхідність здійснити обшук приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_1. Власником майна за вказаною адресою є ТОВ «Парадигма Інвест Груп» (код ЄДРПОУ 35725189).

Суд бере до уваги той факт, що у зв`язку з введенням на території України воєнного стану Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Реєстр прав власності на нерухоме майно, Державний реєстр Іпотек, Єдиний реєстр заборон відчуження об`єктів нерухомого майна наразі не функціонують, у зв`язку з чим слідчий фактично був позбавлений можливості отримати офіційний документ щодо права власності на нерухоме майно, тобто приміщення що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Статтею 30 Конституції України визначено, що не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Так, згідно із ч. 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Суд бере до уваги, що в інший спосіб неможливо отримати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та осіб, які їх вчинили, так як проведення інших слідчих дій на даному етапі може викрити наміри досудового слідства, що призведе до знищення важливих документів та унеможливить документування злочину.

Підставами для проведення вказаного обшуку є встановлення під час досудового розслідування достатніх даних вважати, що за вказаним місцем можуть зберігатися речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, та відомості, які можуть міститись у речах і документах, які планується відшукати, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Однак, проведення обшуку за вище зазначеною адресою є за своєю сутністю обмеженням права на недоторканість житла чи іншого володіння особи, котре за вимогами ст. 13 КПК України не може бути здійснене не інакше як за вмотивованим судовим рішенням.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування речей, які мають значення для досудового розслідування, та можуть бути доказом під час судового розгляду, у даному кримінальному провадженні необхідно провести обшук приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_1, а тому є підстави для задоволення поданого клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

П о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих та групі прокурорів у вказаному кримінальному провадженні на проведення обшуку приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (власником майна за вказаною адресою є ТОВ «Парадигма Інвест Груп» (код ЄДРПОУ 35725189)), з метою виявлення та вилучення документів, речей, носіїв інформації, технічних засобів, які можуть бути використані як докази в рамках кримінального провадження таякі пов`язані з вчиненням колабораційної діяльністі, а також інших речей та документів, які містять на собі інформацію про вчинений злочин.

Строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2022
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу103833628
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022112310000073 від 30.03.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України

Судовий реєстр по справі —381/745/22

Ухвала від 21.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 01.04.2022

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні