Постанова
від 26.03.2010 по справі 2а-7341/09/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.03.2010 р. № 2а-7341/09/1370

Львівський окружний адміністративний суд

в складі головуючого - су дді Дем' яновського Г.С.,

при секретарі Хомі Ю.Р.

за участю представник а позивача: Кельбас Р.А. (д овіреність № 43/10 від 18.08.2009р. )

представника відп овідача: не з' явився

Державної податкової інс пекції у Франківському район і м.Львова

до ТзОВ "Торговий центр "Авро ра"

про про застосування арешту а ктивів ,

в с т а н о в и в :

Державна податкова ін спекція у Франківському райо ні м.Львова звернулась до суд у з позовом до Товариства з об меженою відповідальністю «Т орговий центр «Аврора»»про з астосування арешту активів у вигляді зупинення операцій на рахунках, покликаючись на те, що відповідачем не допуще но представників позивача до проведення виїзної позаплан ової перевірки, у зв' язку з н аведеним просить застосуват и арешт активів у вигляді зуп инення операцій на банківськ ому рахунку за №2600814510 у ВАТ СКБ « Дністер»та №26003300101404 в АКБ «Східн о-Європейський банк».

Представник Державної податкової інспекції у Фра нківському районі м. Львова в судовому засіданні позовну заяву підтримав та просив за доволити з підстав наведених у позовній заяві та наданих у судовому засіданні.

Представник відповідача в судове засідання не з' яви вся, запере речення не подав, л исти повернені органами Пошт амту, оскільки за зазначеною адресою у м.Львові не знаходи ться.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін та прокурора, суд встанови в наступне.

Згідно Свідоцтва про держ авну реєстрацію суб' єкта пі дприємницької діяльності юр идичної особи та Довідки Льв івського обласного управлін ня статистики №1228 від 19.03.2001р. ТзО В «ТЦ Аврора»зареєстроване Д епартаментом економічної по літики та ресурсів Львівсько ї міської ради 16.03.2001р. за №16423 та пр исвоєно ідентифікаційний но мер в ЄДР - 31353506.

П. 6 ч. 6 ст. 111 Закону України "Про державну податкову службу в Україні» від 4 грудня 1990 року №509-XII, з наступними змінами та д оповненнями (далі - Закон №509) передбачено, підставою для п роведення позапланової виїз ної перевірки є проведення р еорганізації (ліквідації) пі дприємства. Відповідно до пп . 8.1 наказу ДПА України від 19.02.98 N 80 "Про затвердження Інструкції про порядок обліку платникі в податків", зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра їни 16.03.98 за N 172/2612, для зняття з облі ку платника податків - юридич ної особи, у разі прийняття рішення про припинення засн овниками (учасниками) юридич ної особи, голові комісії з пр ипинення (ліквідатору, лікві даційної комісії тощо) чи особі, відповідальній за пог ашення податкових зобов'язан ь або податкового боргу плат ника податків у разі ліквіда ції платника податків, слід у 3-денний термін від дати внесе ння до Єдиного державного ре єстру відомостей про те, що юр идична особа перебуває у про цесі припинення подати в орг ан державної податкової служ би, в якому платник податків п еребуває на обліку копію ріш ення власника про ліквідацію , копію розпорядчого докумен ту про утворення ліквідаційн ої комісії та інші, у 10-денний т ермін з дня подання заяви скл асти ліквідаційний баланс у формі річного звіту (на дату п рийняття рішення про ліквіда цію) та подати його для переві рки органу державної податко вої служби.

Як вбачається із матеріалі в справи, ДПІ у Франківському районі м. Львова було виписан о направлення №23-2/792 від 30.10.2009 рок у на проведення виїзної поза планової перевірки з питань дотримання вимог податково го та валютного законодавств а ТзОВ «ТЦ Аврора»на період з 30.10.2009р. по 05.11.2009р.

Так, 30.10.2009р. Державною податко вою інспекцією у Франківсько му районі м.Львова видано нак аз №636 про проведення виїзної планової перевірки Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Торговий центр «Аврора» »(далі - ТзОВ «ТЦ Аврора»).

Зазначену перевірку було і ніційовано податковою інспе кцією на підставі п.6 ч.6 ст.11-1 Зак ону України про державну под аткову службу в Україні»та п .8.2 наказу ДПА України “Пр затв ердження порядку обліку плат ників податків, зборів обов' язкових платежів», в зв' язк у з ліквідацією підприємства , оскільки в провадженні Госп одарського суду Харківської області перебуває справа №Б -39/147-09 про банкрутство ТзОВ «ТЦ А врора»(код ЄДР - 31353506, що знаход иться за адресою : м.Харків, п росп. Тракторобудівників, 140-б , кВ. 75 р/р 2600814510 у ВАТ СКБ «Дн істер», МФО 325569), а також признач ено арбітражного керуючого, дана інформація була опублік ована у газеті «Голос Україн и»№168 від 09.09.2009р.

Згідно з ухвалою суду від 13.10 .2009р. прийнято до розгляду заяв у ДПІ у Франківському районі м.Львова з грошовими вимогам и до боржника у розмірі 844 157,93 гр н. і зазначені вимоги визнані боржником в повному обсязі.

30.10.2009р. працівниками позивача здійснено вихід на фактичне місцезнаходження ТзОВ «ТЦ А врора», де директора підприє мства ознайомлено під розпис ку з направленням на перевір ку. Проте ним було відмовлено у допуску до перевірки та над анні будь яких документів, пр о що складено Акт №47 від 30.10.2009р. г оловними податковими ревізо рами - інспекторами ДПІ у Фр анківському районі та податк овими ревізорами- інспектора ми, без участі працівника под аткової міліції та понятих.

05.11.2009р. здійснено повторний в ихід за фактичною адресою пі дприємства, де директора під приємства повторно ознайомл ено під розписку з направлен ням на перевірку. Проте ним бу ло повторно відмовлено у доп уску до перевірки та наданні будь яких документів, про що с кладено Акт без номера від 05.11.2 009р. головними податковими рев ізорами - інспекторами ДПІ у Франківському районі та по датковими ревізорами- інспек торами, з участю працівника п одаткової міліції та понятих .

У зв' язку з наведеним, нача льником Головного відділу по даткової міліції ДПІ у м.Льво ві Пришляк І.Я. 10.11.2009р. о 17:35 год . було прийнято та скеровано Н ачальнику ДПІ у Франківськом у районі м.Львова Подання про застосування адміністратив ного арешту активів платника податків ТзОВ «ТЦ Аврора»№7974 /26-90.

11.11.2009р. начальником ДПІ у Фран ківському районі прийнято Рі шення про наявність обставин , які є підставою для застосув ання арешту у вигляді зупине ння операцій на рахунку ТзОВ «ТЦ Аврора»№22884/10/24-041. Зазначене рішення було скеровано пошто ю відповідачу, про що свідчит ь наявна у матеріалах справи квитанція №2197864.

Поняття, підстави та порядо к застосування адміністрати вного арешту активів платник а податків, а також підстави т а процедура продовження стро ку його дії визначені статте ю 9 Закону України «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами», а також виданим з мет ою забезпечення практичного впровадження цієї статті на казом ДПА України від 25.09.2001р. N386, з ареєстрованим в Міністерств і юстиції України 05.10.2001 р. за N 865/6056 «Про затвердження Порядку за стосування адміністративно го арешту активів платників податків»наступним чином.

Адміністративний арешт ак тивів платника податків (дал і - арешт активів) є виключним способом забезпечення можли вості погашення його податко вого боргу. Арешт активів мож е бути повним або умовним. Пов ним арештом активів визнаєть ся виключна заборона платник у податків на реалізацію пра в розпорядження або користув ання його активами з їх тимча совим вилученням або без ньо го. Умовним арештом активів в изнається обмеження платник а податків щодо реалізації п рав власності на такі активи , яке полягає в обов'язковому п опередньому отриманні дозво лу керівника відповідного по даткового органу на здійснен ня будь-якої операції платни ка податків з такими активам и.

Арешт активів може бути зас тосовано зокрема у випадку, я кщо платник податків відмовл яється від проведення докуме нтальної перевірки за наявно сті законних підстав для її п роведення. У разі виникнення такої обставини слід устано вити факт відмови платника п одатку від проведення докуме нтальної перевірки за наявно сті законних підстав для її п роведення, зафіксувати його Актом відмови, який складаєт ься оперативним працівником податкової міліції за місце знаходженням такого платник а податку, підписується прац івником податкової інспекці ї, який повинен проводити пер евірку, та понятими особами, а в разі незнайдення платника податку обов'язково скласти акт про факт його незнайденн я.

Відповідно до п.п. 9.1.2 “г”п.9.1 ст .9 Закону України “Про порядок погашення зобов”язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами” від 21.12.2000 року № 2181- III (із вне сеними змінами та доповнення ми), арешт активів може бути за стосовано, якщо з' ясовуєтьс я, зокрема, що платник податкі в відмовляється від проведен ня документальної перевірки за наявності законних підст ав для її проведення.

Відповідно до підп. 9.3.9 п.9.3. ст.. 9 згаданого Закону, арешт кошт ів на рахунку платника подат ків здійснюється за заявою п одаткового органу виключно н а підставі рішення суду в пор ядку, передбаченому законода вством.

Як вбачається з матеріалів справи, у позивача були закон ні підстави для проведення д окументальної перевірки, а т акож у відповідача наявний п одатковий борг, що підтвердж ується витягом з реєстру кон курсних кредиторів та довідк ою про наявність податкового боргу.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об'єктивном у дослідженні, суд прийшов до висновку, що позов Державної податкової інспекції у Фран ківському районі м.Львова до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Торговий цент р «Аврора»»про застосування арешту активів у вигляді зуп инення операцій на рахунках підлягає до задоволення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7, 14, 2 3, 86, 94, 99, 100, 128, 158, 159, 160, 161, 163, 162, 167 КАС України , суд

п о с т а н о в и в:

1. Адміністрати вний позов задоволити в повн ому обсязі.

2. Застосувати адмініс тративний арешт активів у ви гляді зупинення операцій на рахунках Товариства з обмеже ною відповідальністю «Торго вий центр «Аврора»»(м.Львів, в ул.Угорська, 14, код ЄДРПОУ 31363506) №2 600814510 у ВАТ СКБ «Дністер»МФО 325569 т а №26003300101404 в АКБ «Східно-Європейс ький банк», м.Київ МФО 322658 терм іном на 3168 годин (132 дні).

.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Львівського адміністрати вного апеляційного суду чере з Львівський окружний адміні стративний суд шляхом поданн я заяви про апеляційне оскар ження в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови суду і подання після цього протягом 20-днів апеляційної скарги з п оданням її копії до Львівськ ого адміністративного апеля ційного суду.

Суддя Д ем' яновський Галій Семенов ич

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.03.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу10383613
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7341/09/1370

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні