Ухвала
від 20.02.2022 по справі 742/1760/15-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

21 лютого 2022 року

м. Київ

справа № 742/1760/15-ц

провадження № 61-4919св21

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Ігнатенка В. М. (суддя-доповідач), Карпенко С. О., Стрільчука В. А.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна; за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , товариство з обмеженою відповідальністю «Атон-Плюс», товариство з обмеженою відповідальністю «Грант Альянс», товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «А ГРУП», приватне підприємство «Ветті», про поділ майна,за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року у складі судді Павлова В. Г. та постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року у складі колегії суддів: Скрипки А. А., Бобрової І. О., Онищенко О. І. та касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

Справа переглядалася судами неодноразово.

Останнім рішеннямПрилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 рокупозовні вимоги ОСОБА_4 задоволено частково. Визнано за ОСОБА_4 право власності на Ѕ частини квартири АДРЕСА_1 , Ѕ частини будинку АДРЕСА_2 , Ѕ частини ТЗ марки ВАЗ 21099 ДНЗ НОМЕР_1 . В задоволенні іншої частини позовних вимог за первісним позовом відмовлено. У задоволенні позовних вимог за зустрічним позовом ОСОБА_2 відмовлено.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково. Рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року скасовано в частині відмови у задоволенні вимог зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення 1/2 частини грошових коштів у зв`язку із виходом ОСОБА_1 зі складу господарських товариств, задовольнивши вимоги зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 у вказаній частині. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 549 439 грн - 1/2 частини грошових коштів у зв`язку із виходом ОСОБА_1 зі складу ТОВ «Атон-Плюс» та ТОВ «Грант Альянс». В іншій оскаржуваній частині рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року - залишено без змін. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року в частині часткового задоволення позовних вимог за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна, апеляційним судом не переглядається відповідно до частини першої статті 367 ЦПК України.

У касаційній скарзі, поданій у березні 2021 року до Верховного Суду ОСОБА_2 , посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просила скасуватирішення суду першої інстанції та постанову апеляційного суду в частині відмови у задоволенні зустрічного позову та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити зустрічні позовні вимоги ОСОБА_2 .

У касаційній скарзі, поданій у березні 2021 року до Верховного Суду представник ОСОБА_1 - ОСОБА_6 , посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просив скасуватипостанову апеляційного суду у частині задоволення зустрічного позову ОСОБА_2 та залишити в силі рішення суду першої інстанції, яким відмовлено у задоволенні позову у цій частині.

Ухвалами Верховного Суду від 14 квітня 2021 року відкрито касаційне провадження у вказаній справі та витребувано її матеріали з суду першої інстанції.

Статтею 388 ЦПК України передбачено, що судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

Вказана справа надійшла до Верховного Суду.

Згідно із пунктом 1 частини першої статті 389 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити у касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи та постанову суду апеляційної інстанції, крім судових рішень, визначених у частині третій цієї статті.

Відповідно до абзацу 1 частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пункті 1 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно у таких випадках: 1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку; 2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні; 3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах; 4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 411 цього Кодексу.

Відповідно до частини п`ятої статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку.

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду.

Підстави для виклику сторін відсутні.

За таких обставин розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

Згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, колегія суддів інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

З урахуванням категорії та складності справи, з огляду на частину одинадцяту статті 34 ЦПК України, справа підлягає розгляду в складі п`яти суддів.

Керуючись статтями 34, 401 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна; за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , товариство з обмеженою відповідальністю «Атон-Плюс», товариство з обмеженою відповідальністю «Грант Альянс», товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «А ГРУП», приватне підприємство «Ветті», про поділ майна, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року та постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року і касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року, призначити до судового розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Судді: В. М. Ігнатенко

С. О. Карпенко

В. А. Стрільчук

Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103858580
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна,за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 листопада 2019 року у складі судді Павлова В. Г. та постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року у складі колегії суддів: Скрипки А. А., Бобрової І. О., Онищенко О. І. та касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Чернігівського апеляційного суду від 15 лютого 2021 року

Судовий реєстр по справі —742/1760/15-ц

Постанова від 02.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 15.02.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Постанова від 15.02.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні