Рішення
від 05.04.2022 по справі 345/639/22
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/639/22

Провадження № 2/345/381/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.04.2022 р. м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі

головуючої судді Кардаш О.І.

за участю секретаря судового засідання Боднар Н.Ю.,

розглянувши узаочному відкритомусудовому засіданнів порядкуспрощеного позовногопровадження взалі судув м.Калуші цивільнусправу запозовною заявоюОСОБА_1 до структурного підрозділу крамниці про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

представник позивача адвокат Шевченко Н.П. звернулася до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовом, в якому просить визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Структурним підрозділом Крамниця «Будівельник» з 19 січня 2022 року, в зв`язку зі звільненням його за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Вимоги мотивує тим, що 11.01.2011 на підставі наказу №1 від 11.01.2011 року структурного підрозділу крамниця «Будівельник» Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд» від11.01.2011 ОСОБА_1 приступив довиконання обов`язків директора (код за ЄДРПОУ 24679097, місцезнаходження: Б. Хмельницького, м. Калуш, Івано-Франківська область). Засновниками структурного підрозділу крамниці «Будівельник» КП Фірми "Прикарпатопорядбуд", згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є: колективне підприємство фірма «Прикарпатопорядбуд».

Зазначає, що ОСОБА_1 з 11.01.2011, як новопризначений директор Підприємства, на підставі наказу №1 від 11.01.2011 приступив до виконання обов`язків директора структурного підрозділу крамниці «Будівельник» колективного підприємства фірма «Прикарпатопорядбуд». Останні кілька років підприємство не веде господарської діяльності, засновники підприємством не цікавляться, зв`язок із ними втрачений, тому ОСОБА_1 19.01.2022 на адреси структурного підрозділу крамниці «Будівельник» колективного підприємства фірма «Прикарпатопорядбуд» та колективного підприємства фірма «Прикарпатопорядбуд» направив заяву про звільнення від 19.01.2022. Однак, з моменту направлення заяви про звільнення і до сьогодні, засновник підприємства та саме підприємство не вчинили будь-яких дій щодо розгляду даної заяви та не зробили будь-яких дій по створенню нового виконавчого органу підприємства, а також дій щодо внесення змін до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, щодо його звільнення, чим порушили його конституційне право на вільний вибір місця роботи.

Розгляд справи просить проводити у порядку спрощеного позовного провадження без участі позивача та його представника. Не заперечують проти заочного розгляду справи.

Ухвалою Калуського міськрайонного суду від 21.02.2022 відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі та копію позовної з додатками відповідачу було надіслано 21.02.2022 (а.с.18).

У строк, встановлений в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідачем не надано відзиву на позов без поважних причин, тобто своїм правом подати відзив на позовну заяву відповідач не скористався, а тому суд вирішує спір за наявними матеріалами справи, відповідно до вимог ч. 8ст. 178 ЦПК України.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 11.01.2011 на підставі наказу №1 від 11.01.2011 приступив до виконання обов`язків директора структурного підрозділу крамниці «Будівельник» колективного підприємства фірма «Прикарпатопорядбуд» (код за ЄДРПОУ 24679097, місцезнаходження: Б. Хмельницького, 87, м. Калуш, Івано-Франківська область) (а.с. 6).

З копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, вбачається, що запис про структурний підрозділ крамнимці «Будівельник» колективного підприємства фірми «Прикарпатопорядбуд» внесений до вказаного реєстру 21.11.1996 за № 11201200000001188 (а.с. 7).

Засновниками (співвласниками) Структурного підрозділу Крамниці «Будівельник» КП Фірми "Прикарпатопорядбуд" згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є: ОСОБА_2 та Колективне підприємство Фірма «Прикарпатопорядбуд» (а.с.6,7).

19.01.2022 на адреси Структурного підрозділу Крамниці «Будівельник» Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд» та Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд» Сташко Р.В. направив заяву про звільнення від 19.01.2022 р., що підтверджується квитанціями ПАТ «Укрпошта» та описами-вкладеннями до направлених листів (а.с. 9,10).

Позивач вважає, що оскільки засновник підприємства та саме підприємство не вчинили будь-яких дій щодо розгляду його заяви та не зробили будь-яких дій по створенню нового виконавчого органу підприємства, а також дій щодо внесення змін до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, щодо його звільнення, то вони порушили його конституційне право на вільний вибір місця роботи, а тому вимушений звернутися в суд з даною позовною заявою.

Врахувавши позицію представника позивача, викладену в позовній заяві, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши письмові докази, даючи їм оцінку в сукупності, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 2ЦПКУкраїни завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з частинами першою, третьою статті 4ЦПКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

За приписами ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання не законними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства (частина перша статті 19 ЦПК України).

Згідно з частиною шостою статті 43КонституціїУкраїни громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Статтею 23 Загальної декларації з прав людини передбачено, що кожна людина має право на працю, на вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови праці та на захист від безробіття. Кожна людина, без будь-якої дискримінації, має право на рівну оплату за рівну працю. Кожний працюючий має право на справедливу і задовільну винагороду, яка забезпечує гідне людини існування, її самої та її сім`ї, і яка в разі необхідності доповнюється іншими засобами соціального забезпечення.

Структурний підрозділ Крамниця «Будівельник» Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд» не виконало вимоги трудового законодавства, не здійснило будь-яких дій, спрямованих на вирішення питання про звільнення ОСОБА_1 з посади директора структурного підрозділу крамниці «Будівельник» Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд». Тобто існує порушення права позивача на припинення трудових відносин.

Відповідно до частини першої статті 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

За змістом статті 22КЗпПУкраїни будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору не допускається.

У пункті 4 частини першої статті 36КЗпПУкраїни визначено, що підставами припинення трудового договору, зокрема, є розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Згідно з частиною першою статті 38КЗпПУкраїни працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Конституційний Суд України у рішеннях від 07 липня 2004 року № 14-рп/2004, від 16 жовтня 2007 року № 8-рп/2007 та від 29 січня 2008 року № 2-рп/2008 зазначав, що визначене статтею 43КонституціїУкраїни право на працю розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю, так і можливість працювати за трудовим договором чи контрактом.

Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися, то вільно її обирати, забезпечення кожному без дискримінації вступати у трудові відносини для реалізації своїх здібностей. За своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей для його реалізації.

Враховуючи порушення права позивача на припинення трудового відносин, обраний ним спосіб захисту направлений на відновлення його трудових прав, гарантованих Конституцією України.

Така позиція узгоджується з Постановою Верховного Суду від 19.09.2019 року у справі № 233/2529/18.

Згідно з частиною першою статті 8КонституціїУкраїни в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Суддя, здійснюючи правосуддя, керується верховенством права (частина перша статті 129 Конституції України). Аналогічний припис закріплений у частині першій статті 10 ЦПК України.

Частиною другою статті 5ЦПКУкраїни встановлено, що у випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

За встановлених у цій справі обставин відповідач ні після відкриття провадження у цій справі, ні після надіслання заяви позивача про розірвання трудового договору не вчинив жодних дій спрямованих на розірвання трудових відносин з позивачем.

Судові рішення згідно зі ст. 129-1 Конституції України є обов`язковими до виконання на всій території України. Виконання рішення суду є невід`ємною частиною права на справедливий суд.

Відповідно до п. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»: державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду щодо: зобов`язання вчинення реєстраційних дій.

Відповідно до підпункту 3 п. 3 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», суб`єкт державної реєстрації не пізніше наступного робочого дня з дати отримання судового рішення: проводить відповідну реєстраційну дію шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до вимог частини другої статті 5 ЦПК України, з урахуванням встановлених обставин справи та, виходячи з того, що пред`явлення позову по суті спрямоване на припинення трудових правовідносин між ОСОБА_1 та структурним підрозділом крамниці «Будівельник» Колективного підприємства Фірма «Прикарпатопорядбуд» є ефективним і таким, що не суперечить закону, зборами співвласників відповідача не було прийнято рішення про звільнення позивача із посади керівника, у даному випадку є такий спосіб захисту як припинення трудових відносин на підставі частини першої статті 38 КЗпП України, а тому позов підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, ст.ст. 8, 43, 129, 129-1 Конституції України, ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст.ст. 21, 22, 36, 38 КЗпП, ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», ст.ст. 2, 4, 5, 10, 12, 13, 19, 81 ЦПК України, керуючись ст.ст. 76, 259, 263, 265, 273, 280-282, 289 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) та Структурним підрозділом Крамниця «Будівельник» Колективного підприємства Фірми "Прикарпатопорядбуд" (ідентифікаційний код юридичної особи: 24679097, юридична адреса: вул. Б. Хмельницького, м. Калуш, Івано-Франківська обл.) з 19 січня 2022 року, в зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 за власним бажанням на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України.

За письмовою заявою відповідача заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Інші учасники справи (в тому числі і позивач), а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя:

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103865162
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —345/639/22

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні