Ухвала
від 04.04.2022 по справі 918/79/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

05 квітня 2022 рокум. РівнеСправа № 918/79/22

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Пашкевич І.О., за участі секретаря судового засідання Ткачук І.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Острогтрансгруп" (33023, Рівненська обл., Рівненський р-н, місто Рівне, вул.Київська, будинок 21, код ЄДРПОУ 40382752)

до відповідача Дочірнього підприємства "Авіком Рівне" (33009, Рівненська обл., місто Рівне, провулок Робітничий, будинок 5, код ЄДРПОУ 30559953)

про стягнення 3 600 грн

учасники справи не забезпечили явку своїх представників

ВСТАНОВИВ:

У січні 2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Острогтрансгруп" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Дочірнього підприємства "Авіком Рівне" про стягнення заборгованості у розмірі 3 600 грн за зберігання придбаної щебеневої продукції за Договором зберігання від 02.02.2021.

Ухвалою від 04.02.2022, зокрема, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику/повідомлення сторін (без проведення судового засідання).

Ухвалою від 23.02.2022, вирішено здійснювати подальший розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням сторін. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на "17" березня 2022 р.

Ухвалою від 17.03.2022 розгляд справи по суті відкладено на "05" квітня 2022 р. на 14:30 год. Позивачу до наступного судового засідання запропоновано надати свою письмову позицію щодо можливості розгляду справи під час дії правового режиму воєнного стану. Відповідачу до наступного судового засідання запропоновано надати суду докази на підтвердження неможливості приймати участь у розгляді справи та розгляду справи без участі останнього. Роз`яснено учасникам справи, що останні мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення "EasyCon", звернувшись до суду з відповідною заявою в порядку ст. 197 ГПК України.

У судове засідання 05.04.2022 представники сторін не з`явилися, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Жодних документів від учасників справи на адресу суду не надходило.

Разом з тим, на адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Острогтрансгруп" повернувся конверт з ухвалою від 17.03.2022, із зазначенням, що відповідно до заяви, даний конверт досилається у м.Київ, проспект Соборності, 6, проте не вручений, бо "адресат відсутній за вказаною заявою". Всі інші ухвали суду поверталися від позивача неврученими з таких же підстав.

Зважаючи на викладене вище, суд дійшов наступного висновку.

Суд зазначає, що 24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Президентом України підписаний Указ № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", який підтримано Верховною Радою.

Воєнний стан в Україні введено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Президентом України підписаний Указ №133/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", яким, зокрема, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Статтею 1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" встановлено, що воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

За приписами ст. 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" встановлено, що у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

При цьому, статтею 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Водночас, у пункті 5 рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану, зазначено, що по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя.

Справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

Враховуючи вищевказане та з метою недопущення порушення процесуальних прав сторін, суд дійшов висновку відкласти розгляд справи до завершення військової агресії російської федерації проти України або до отримання судом від усіх учасників провадження письмової згоди щодо розгляду даної справи.

Керуючись ст. ст. 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти до завершення військової агресії російської федерації проти України або до отримання судом від усіх учасників провадження письмової згоди щодо розгляду даної справи.

2. Про наступне судове засідання сторони будуть повідомлені відповідною ухвалою суду.

Згідно з ч. 1 ст. 235 ГПК України вказана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання - 05.04.2022 і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя І.О. Пашкевич

Дата ухвалення рішення04.04.2022
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу103866365
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —918/79/22

Рішення від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Рішення від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 17.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 04.04.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 16.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 22.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 04.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні