Ухвала
від 05.04.2022 по справі 127/7014/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/7014/22

Провадження №1-кс/127/2870/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого в ОВС відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим капітан юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про обшук житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022000000000397 від 29.03.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 1111 КК України.

Громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ніжин Чернігівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , документованого паспортом громадянина України серії НОМЕР_2 , який користується терміналом мобільного зв`язку НОМЕР_3 , який у близькому оточенні поширює думки щодо неспроможності уряду нашої держави проводити діяльність в умовах триваючої військової агресії РФ, підтримує проведення військових дій країною-агресором на територіях Харківської та Сумської областей, виправдовує дії її вищого військово-політичного керівництва в частині створення на тимчасово окупованих територіях незаконних органів влади (т.зв. «комендатур та тимчасових адміністрацій»), а також переконує громадян нашої держави щодо необхідності набуття російського громадянства (у т.ч. отримання паспортів громадян РФ), всебічного сприяння російським військовим формуванням.

Додатково встановлено, що вказану антиукраїнську діяльність ОСОБА_4 проводить з позицій Всеукраїнської громадської організації «Антинаклепська ліга України» (код ЄДРПОУ 33295103, адреса реєстрації: м. Київ, проспект Червонозоряний, буд 119), головою і засновником якої він є.

За наявними даними, ОСОБА_4 також виступає засновником Всеукраїнського благодійного фонду «Книги України» (код ЄДРПОУ 21708795, юридична адреса: м. Київ, проспект Гагаріна, буд. 27), ТОВ «Книжкова біржа» (код ЄДРПОУ 25639097, юридична адреса: м. Київ, вул. Межигірська, буд. 82-А) та ГО «За креативну Україну» (код ЄДРПОУ 41738599, юридична адреса: м. Київ, вул. Пожарського, буд. 8-А, кв. 55).

Крім цього, проведеним оглядом наявних у мережі Інтернет відомостей стосовно ОСОБА_4 щодо незаконної діяльності, встановлено його причетність до написання, публікування та поширення матеріалів під назвою «Культурна революція» в Україні, або Управління деградацією», які пропагують ідеї расової нетерпимості у відношенні представників єврейської національності.

Наявні у матеріалах кримінального провадження відомості свідчать про те, що ОСОБА_4 є одним із учасників протиправної діяльності у сфері злочинів проти основ національної безпеки України.

Викладені у клопотанні обставини підтверджуються повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, актами огляду, відповідями оперативного підрозділу на доручення слідчого, протоколами допиту свідка, а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Враховуючи той факт, що на території України введено воєнний стан, а також інформацію від відповідних співробітників Міністерства юстиції України, наразі неможливо отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна. Проте, відповідно до наявної інформації вищевказана квартира за адресою: АДРЕСА_1 проживає ОСОБА_4 .

Матеріали провадження дають органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що за вказаною адресою знаходиться комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, спеціальні технічні засоби для ведення інформаційної діяльності в мережі Інтернет, спрямованої на nідтримку РФ та проведення розвідувально-підривної діяльності на шкоду України, записники, блокноти, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, а також копії та оригінали документів в паперовому та електронному виді про відображення співпраці з РФ чи надання їй будь-яких послуг, коректувань, допомоги, вказівок тощо, інші речі та документи, що мають значення для досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність інших осіб до вчинення вищевказаного злочину.

Крім того, з метою встановлення усіх обставин вчинення злочину у цьому кримінальному провадженні, необхідно призначити і провести ряд лінгвістичних, комп`ютерно-технічних, почеркознавчих та фоноскопічних судових експертиз, у зв`язку з чим, експертам необхідно буде надати на дослідження відповідні вилучені речі та документи.

Таким чином, з метою забезпечення ст. 2 КПК України у частині швидкого, повного та неупередженого розслідування та з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, існує необхідність проведення обшуку з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини вчинення злочинів, відшукання знаряддя їх вчинення, а також майна, яке здобуте за їх результатами, тобто виявлення та вилучення речей та документів згідно з вищевказаним переліком, просив клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак 04.04.2022 року подав до суду заяву про залишення клопотання про обшук без розгляду.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, заяву слідчого, дійшов висновку, що клопотання є недоведеним, а тому не підлягає задоволенню.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Ч. 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Пунктами 4 ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні.

Приймаючи до уваги викладене, та зважаючи на те, що слідчий в судове засідання не з`явився, просив клопотання залишити без розгляду, тому клопотання є необґрунтованим, суд вважає, що немає підстав, передбачених ст. 234 КПК України для надання дозволу на проведення обшуку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого в ОВС відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим ОСОБА_3 про проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.04.2022
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу103866788
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/7014/22

Ухвала від 05.04.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні