Ухвала
від 04.04.2022 по справі 308/21/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/21/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2022 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Деметрадзе Т.Р.,

за участю секретаря судового засідання Вільчак В.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні у залі суду в місті Ужгороді цивільну справу за позовною заявою Ужгородської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування збитків,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області перебуває цивільна справа за позовною заявою Ужгородської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування збитків.

В матеріалах справи міститься заява представника позивача про закриття провадження у справі у зв`язку із врегулюванням спору у поза судовому порядку та сплатою відповідачем завданих збитків використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів, тобто наразі відсутній предмет спору. Також просив вирішити питання про поверненням судового збору позивачу.

Одночасно, 04.04.2022 через канцелярію суду представником відповідача ОСОБА_2 подано заяву з квитанцією про сплату збитків, завданих використанням земельної ділянки площею 1.1732 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2110100000:34:001:0215, на суму 1693078,9 грн.

Сторони та їх представники не скористались правом на участь у судовому засіданні та додаткових заяв не подавали. Через неявку в судове засідання учасників справи, судом у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши вказані заяви та дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Ухвалою судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 31.01.2019 року позовну заяву Ужгородської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, прийнято до розгляду та призначено підготовче судове засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Поняття «юридичний спір» має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, Європейський суд з прав людини зазначає, що відповідно до духу зазначеної Конвенції поняття «спір про право» має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

З урахуванням наведеного, відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін, чи настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самі сторони врегулювали спірні питання.

Закриття провадження у справі з підстави, передбаченої п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, можливе лише у випадку, коли предмет спору існував на момент виникнення спору і припинив існування у процесі розгляду справи.

Отже, зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про відсутність предмету спору між Ужгородською міською радою та ОСОБА_1 , що є підставою для закриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви, закриття провадження у справі та повернення судового збору.

Керуючись ст. ст. 196, 200, 255 ЦПК України, Законом України «Про судовий збір» суд,

П О С Т А Н О В И В:

Закрити провадження у цивільній справі за позовною заявою Ужгородської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування збитків.

Роз`яснити, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Повернути Ужгородській міській раді, код ЄДРПОУ 33868924, сплачений згідно платіжного доручення №149 від 03.12.2018 року судовий збір у розмірі 11290,94 (одинадцять тисяч двісті дев`яносто грн. дев`яносто чотири коп.) гривень.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя Т.Р. Деметрадзе

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення04.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103872088
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/21/19

Ухвала від 04.04.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні