Ухвала
від 06.04.2022 по справі 296/1524/22
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1524/22

1-кс/296/642/22

УХВАЛА

Іменем України

06 квітня 2022 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання cтаршого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері ОСОБА_5 про надання дозволу на обшук гаражного приміщення № НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: м.Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, у кримінальному провадженні №12022060000000108 від 22.02.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

У С Т А Н О В И В :

І. СУТЬ КЛОПОТАННЯ

1.1. 05.04.2022 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до Корольовського районного суду м. Житомира з клопотанням про надання дозволу на обшук гаражного приміщення № НОМЕР_1 , що розташоване на території Міської громадської організації гаражний кооператив "Простір" (ЄДРПОУ 20427226, адреса: м. Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15), яким користується ОСОБА_6 , з метою виявлення, відшукання і вилучення предметів та майна: документів щодо походження 17 шт. БКФС 1,5 до складових ЗРК С-300ПТ (8 пускових установок 5П851А), які у ПП «Ювел» були поставлені до ДП «Укроборонсервіс»; мобільних телефонів які могли використовуватись для координації між співучасниками вчиненого кримінального правопорушення; військове обладнання, техніку та документів щодо їх походження; чорнові записи із зафіксованими обставинами вченого кримінального правопорушення; комп`ютерну техніку на якій може зберігатись інформація щодо взаємодії з військовими та спецслужбами російської федерації, а також інших документів, речей та предметів, які можуть свідчити до вчинення кримінальних правопорушень, які мають значення у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду, та предметів, які заборонені законом в обігу.

1.2. Вказується, що ГУНП в Житомирській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022060000000108 від 22.02.2022 за фактом здійснення посадовими особами ЦОВТ ДП "Укроборонсервіс" та службові особи ПП "Ювел" (власником та директором якого є ОСОБА_6 ), впродовж 2019-2020 років привласнення коштів Державного бюджету України під час закупівель товарно-матеріальних цінностей, шляхом здійснення безтоварних господарських операцій, а також постачання до ДП "Укроборонсервіс", під час виконання ремонтних робіт, військової техніки протиповітряної оборони ЗС України, неякісних (бракованих) деталей.

Також зазначається, що ОСОБА_6 підтримує контакти із громадянами російської федерації, які мають відношення до ЗС та спеціальних служб РФ, за допомогою яких здійснював ввезення на територію та вивезення з території України деталей та коплектуючих до військової техніки, а також можливо вчиняв інші протиправні дії на шкоду обороноздатності ЗС України.

1.3. Вказані обставини органом досудового розслідування попередньо кваліфіковані за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України.

1.4. Посилаючись на наявність оперативних даних про те, що до вчинення кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_6 , який у гаражному приміщенні № НОМЕР_1 , що розташоване на території гаражного кооперативу "Простір", за адресою: м. Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, може зберігати речі, які є предметами, засобами та знаряддями вчинення злочину та являються речовими доказами у кримінальному провадження, слідчий просив надати дозвіл на обшук вказаного гаражного приміщення з метою відшукання речових доказів.

ІІ. ПРОЦЕДУРА

2.1. Під час судового розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку здійснювалося повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

2.2. Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

ІІІ. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО (КПК України)

Стаття 2. Завдання кримінального провадження

1. Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Стаття 234.Обшук

1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення […].

[…]5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні […] володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, […] а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

ІV. ОЦІНКА СЛІДЧОГО СУДДІ

4.1. Встановлено, що ГУНП в Житомирській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022060000000108 від 22.02.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

4.2. Наданими слідчим матеріалами клопотання у їх сукупності стверджується наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено злочин, передбачений ч. 3 ст. 191 КК України.

4.3. Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи слідчого про те, що відшукувані речі та документи, а саме: документи щодо походження 17 шт. БКФС 1,5 до складових ЗРК С-300ПТ (8 пускових установок 5П851А), які ПП «Ювел» були поставлені до ДП «Укроборонсервіс»; мобільні телефони, які могли використовуватись для координації між співучасниками вчиненого злочину; військове обладнання, техніка та документи щодо їх походження; чорнові записи із зафіксованими обставинами вченого злочину; комп`ютерна техніка на якій може зберігатись інформація щодо взаємодії з військовими та спецслужбами російської федерації - мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022060000000108, оскільки можуть бути предметами, засобами та знаряддями вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, а відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

4.4. З урахуванням матеріалів клопотання слідчий суддя вважає наявними достатні підстави вважати, що відшукувані слідчим речі та документи, перелік яких зазначено у п. 4.3. цієї ухвали можуть знаходиться у гаражному приміщенні № НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: м. Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, яке відповідно до довідки голови правління гаражного кооперативу "Простір" ОСОБА_7 від 06.04.2022 належить ОСОБА_6 .

4.5. Разом з тим, вимоги клопотання слідчого в частині надання дозволу на вилучення "інших документів, речей та предметів, які можуть свідчити до вчинення кримінальних правопорушень, які мають значення у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду, та предметів, які заборонені законом в обігу" мають невизначений, абстрактний характер та надають органу досудового розслідування занадто широкі межі розсуду щодо вилучення майна під час обшуку, а тому клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

4.6. Водночас, слідчий суддя вважає, що обшук у гаражному приміщенні № НОМЕР_1 , що розташоване на території Міської громадської організації гаражний кооператив "Простір", за адресою: м. Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, є найбільш ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, зазначених у п. 4.3. цієї ухвали, які мають значення для досудового розслідування та є пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Керуючись статтями 2, 234, 309, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України,

П О С Т А Н О В И В :

1. Клопотання cтаршого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_4 , задовольнити частково.

2. Надати дозвіл на обшук у гаражному приміщенні № НОМЕР_1 , що розташоване на території Міської громадської організації гаражний кооператив "Простір", за адресою: Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, яке належить ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення:

документів щодо походження 17 шт. БКФС 1,5 до складових ЗРК С-300ПТ (8 пускових установок 5П851А), які у ПП «Ювел» були поставлені до ДП «Укроборонсервіс»; мобільних телефонів які могли використовуватись для координації між співучасниками вчиненого кримінального правопорушення; військове обладнання, техніку та документів щодо їх походження; чорнові записи із зафіксованими обставинами вченого кримінального правопорушення; комп`ютерну техніку на якій може зберігатись інформація щодо взаємодії з військовими та спецслужбами російської федерації.

3. У задоволенні решти вимог клопотання, відмовити.

4. Встановити строк дії ухвали до 06.05.2022.

5. Дана ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2022
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу103880597
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук гаражного приміщення № НОМЕР_1 , що розташоване за адресою: м.Житомир, пров. 1-й Танкистів, 15, у кримінальному провадженні №12022060000000108 від 22.02.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —296/1524/22

Ухвала від 06.04.2022

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні