Рішення
від 06.04.2022 по справі 176/313/22
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/313/22

провадження №2/176/314/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2022 року Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Кучми В.В.,

з участю секретаря с/з Петренко Н.В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження, у м. Жовті Води, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання,

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом в інтересах свого сина ОСОБА_3 до відповідача ОСОБА_2 ,за яким просить стягнути з останнього як батька спільної дитини на її користь аліменти у розмірі 1/4 частини усіх видів його доходів щомісячно, починаючи стягнення з 01.02.2022 року до закінчення навчання, а саме до 30.06.2025 року.

В своїй позовній заяві позивач посилається на те, що вона є матір`ю повнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Його батьком є відповідач по справі. Фактично з серпня 2008 року відповідач ОСОБА_2 самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків і вона самостійно займається утриманням та вихованням спільного сина ОСОБА_4 . До повноліття сина, відповідач сплачував аліменти на його утримання. На даний час син ОСОБА_4 є повнолітнім та навчається в університеті м. Києва на денній формі навчання. На час подачі позову до суду син у зв`язку із захворюванням на COVID-19 проживає разом з позивачкою у м. Жовті Води , вона повністю його утримує, бо власних коштів син не має. Позивачка працює на посаді медичної сестри в КНП «ЖМЛ» і її заробітна плата складає 5500 грн. Цього недостатньо для забезпечення сина усім необхідним, а тому син потребує допомоги з боку відповідача, який у добровільному порядку не надає допомоги на його утримання, що змусило позивачку звернутись із даним позовом до суду.

Ухвалою суду від 09 лютого 2022 року, було відкрито провадження по даній справі та вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Сторони про розгляд справи повідомлені належним чином.

09 березня 2022 року від відповідача до суду надійшов відзив на позов, де останній просив задовольнити позов частково, стягнувши з нього на користь сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у розмірі 1/10 частини від усіх видів доходів щомісячно, на час його навчання, враховуючи те, що він не має можливості надавати синові допомогу у тому розмірі як просить позивачка, оскільки на даний час він створив нову сім`ю та з 2011 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_6 . Від даного шлюбу має двох малолітніх дітей: дочку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які перебувають на його утриманні. Але не дивлячись на те, що його дружина через вагітність, пологи та догляд за маленькими дітьми не працювала і також перебувала на його утриманні, він не звертався до суду з питання зменшення розміру виплати аліментів, що присуджені за рішенням Жовтоводського міського суду від 11.09.2008 на тоді ще неповнолітнього сина ОСОБА_4 і продовжував їх справно сплачувати в розмірі ј частини свого заробітку, щомісячно, до повноліття дитини, заборгованостей не мав. Крім того, окрім дружини та неповнолітніх дітей він підтримує матеріально свого батька ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який є пенсіонером, останні декілька років дуже хворіє (інсулінозалежний цукровий діабет ІІ тип, середньої важкості, діабетична ангопатія кінцівок, ступня Шарко справа, ГРХ середньої важкості, пневмонія, остеоартроз та ін.) і потребує його допомоги у придбанні ліків для батька. Розмір заробітної плати відповідача у 8000 грн. не дозволяє йому надавати матеріальну допомогу на утримання сина ОСОБА_4 в тому обсязі, як просить позивачка.

Позивачка та третя особа повідомлені про розгляд справи належним чином.

Суд, вивчивши позовну заяву та дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено наступне.

Батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис №40, зроблений Відділом реєстрації актів цивільного стану Жовтоводського міського управління юстиції Дніпропетровської області (а.с.7).

Відповідно до довідки Київського національного Університету імені Тараса Шевченка №447 від 07 грудня 2021 року ОСОБА_3 дійсно є студентом 1 курсу ОКР «Бакалавр» денної форми навчання спеціальності «102 Хімія» хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Початок навчання 1 вересня 2021 року, кінець навчання 30 червня 2025 року. (а.с.5).

Відомостей про те, чи отримує ОСОБА_10 стипендію матеріали справи не містять.

Згідно зі ст. 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні донька, син продовжують навчання, у зв`язку з чим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони мають можливість надавати таку допомогу, при цьому право на утримання припиняється у випадку припинення навчання.

Відповідно до статей 182 та 200 Сімейного Кодексу України - розмір аліментів на повнолітніх доньку, сина визначається з урахуванням стану здоров`я і матеріального становища як утримувача аліментів та і їх платника, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, доньки сина, крім того враховуються і інші обставини, що мають істотне значення.

У п. 20 постанови Пленуму від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» Верховний Суд України роз`яснив, що обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Відтак, за змістом ст. 199 СК України обов`язок утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання, покладено на обох батьків.

Відповідно до ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Судом встановлено, що відповідач є здоровою працездатною особою, бо доказів на спростування цього суду не надано, є працевлаштованим в Приватному підприємстві «Центр технологій захисту» та отримує стабільну заробітну плату, розмір якої не перевищує 8000 грн. про що свідчить довідка від 17.02.2022 року.

Крім того, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 крім повнолітнього сина ОСОБА_4 , має на утриманні ще двох малолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що свідчать свідоцтва про їх народження в матеріалах справи.

Також, відповідач ОСОБА_2 доглядає за своїм батьком ОСОБА_9 , який має ряд хвороб та потребує догляду з боку свого сина. Докази цьому маються в матеріалах справи та досліджені судом.

Таким чином, суд приходить до висновку, що розмір стягуваних аліментів повинен бути меншим, ніж просить позивачка у своєму позові, оскільки, як вбачається із досліджених судом доказів, відповідач має на утриманні чотирьох осіб, з яких двоє малолітніх дітей.

Враховуючи вищевикладене та те, що повнолітній ОСОБА_3 , якому не виповнилось 23 роки, продовжує навчання, до того ж форма навчання денна, що позбавляє його можливості працевлаштування, а також враховуючи інші обставини що мають істотне значення для вирішення справи, описані вище, погоджуючись зі способом визначення аліментів у частці від доходу відповідача, суд вважає за необхідне позов задовольнити частково, стягнувши із відповідача на користь позивачки на утримання повнолітнього сина ОСОБА_4 аліменти у меншому розмірі ніж просила остання, а саме у розмірі 1/10 частини усіх видів заробітку відповідача, до закінчення позивачем навчання, але не більше ніж до досягнення ним двадцяти трьох річного віку.

Відповідно ст. 430 ЦПК України рішення суду підлягає обов`язковому негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави необхідно стягнути судовий збір, від сплати якого позивача за законом звільнено.

На підставі викладеного і у відповідності зі ст.ст. 141, 247, 263-265, 273, 354-355, 430 ЦПК України, суд ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ІНН НОМЕР_2 , працюючого ПП «Центр технологій захисту» код ЄДРПОУ 33811365, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ІНН НОМЕР_3 , зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 аліменти на утримання повнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_4 у розмірі 1/10 частини усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів та стягувати у такому розмірі щомісяця починаючи з 01.02.2022 року до закінчення сином навчання, але не більше ніж до досягнення ним двадцяти трьох річного віку.

Рішення допустити до негайного виконання у межах платежу аліментів за один місяць.

В іншій частині позовних вимог, відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ІНН НОМЕР_2 , працюючого ПП «Центр технологій захисту» код ЄДРПОУ 33811365, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 992,40 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Жовтоводського міського суду

Дніпропетровської області В.В. КУЧМА

Дата ухвалення рішення06.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103890777
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання

Судовий реєстр по справі —176/313/22

Рішення від 06.04.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні