Ухвала
від 24.12.2020 по справі 757/57642/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/57642/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 62020100000000583,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку офісного приміщення АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення:

- договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 15.06.2018, укладеного між ОСОБА_6 та ТОВ «Фордон Ессет Менеджемент».

Обґрунтовуючи клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 62020100000000583 від 13.02.2020 за фактами зловживання владою або службовим становищем працівниками правоохоронних органів з метою отримання неправомірної вигоди, що полягає у сприяння групі осіб з числа громадян України в легалізації грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян й держави; заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство) в особливо великих розмірах, з використанням електронно-обчислювальної техніки, та легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, за ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209 КК України.

Відомості про вказані правопорушення внесені до ЄРДР на підставі зібраних матеріалів Департаменту стратегічних розслідувань стосовно можливого вчинення кримінальних правопорушень ОСОБА_7 , та іншими пов`язаними із ним особами, які полягали у шахрайському заволодінні коштами фізичних осіб через спеціально створені веб-ресурси та подальшої їх легалізації (відмивання) на території України.

Крім того, до ГСУ НПУ з Офісу Генерального прокурора для організації виконання надійшли запити компетентних органів ФРН про надання правової допомоги у кримінальній справі за фактами комп`ютерного шахрайства щодо Себастіана Лінхардта. Також Офісом Генерального прокурора вказано на те, що обґрунтовано припускається, що кримінальні правопорушення, які розслідуються Україною та ФРН, можуть бути пов`язані між собою.

Під час розслідування кримінального провадження, в ході відпрацювання інформації компетентних органів Федеративної Республіки Німеччина, яка надійшла до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України каналами «Європолу» (SIENA), в порядку міжнародного поліцейського співробітництва, передбаченого Угодою між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне та стратегічне співробітництво (ратифікована Законом № 2129-VIII від 12.07.2017), під час виконання запитів компетентних органів Федеративної Республіки Німеччина, які надійшли до ГСУ НПУ установлено, що група осіб з числа громадян України у період 2017-2020 років організувала міжнародну схему із заволодіння коштами фізичних осіб шахрайським шляхом під виглядом залучення інвестицій через спеціально створені веб-ресурси, з подальшою їх легалізацією (відмиванням) через афілійовані компанії в Україні та інших країнах Європи.

Зокрема, вказані особи організували залучення коштів фізичних осіб в якості інвестицій через веб-сайти tradecaptial.com, nobeltrade.com, fibonetix.com та forbslab.com, які нібито дозволяли отримувати прибуток шляхом проведення операцій з купівлі-продажу різних активів (банківських металів, іноземної валюти, криптовалюти, цінних паперів тощо) з використанням автоматизованої програми. З метою введення інвесторів в оману, за допомогою програмного інтерфейсу сайтів імітувались угоди з купівлі-продажу активів та фіктивне значне зростання прибутку від вкладених коштів (зазвичай у 100 та більше разів).

Після цього, особам, які вклали кошти та подали заявку на виведення прибутку у готівку, телефонували працівники спеціально створених колл-центрів, які представляючись представниками вказаних торгівельних платформ, обманним шляхом вимагали внесення додаткових коштів в сумі 15% від отриманого прибутку в якості збору за обслуговування та комісії за переведення в готівку.

В подальшому акаунти вкладників блокувались, а розміщені на них кошти привласнювались організаторами шахрайської схеми.

Орієнтовний місячний оборот вказаної шахрайської схеми складав від 8 до 10 млн. євро.

Згідно інформації, розміщеної на вказаних сайтах, у ролі торгуючих організацій (брокерів) виступали компанії «Trade Capital Investments LLC» (Швейцарія), «Nobel Trade Investments LLC» (Люксембург), «Zeus Tech Trading Group Ltd» (Люксембург). Більшість потерпілих від шахрайської схеми є громадянами Німеччини, Австрії, Швейцарії та Великої Британії.

За даним фактом Генеральною прокуратурою м. Бамберг (Німеччина) проводиться розслідування, у рамках якого задокументовано 178 фактів привласнення коштів потерпілих на загальну суму 4,8 млн. євро.

Встановлено, що кошти ошуканих іноземних громадян, які сплачувались через зазначені сайти в період 2017-2020 років, фактично зараховувались на рахунки ряду підконтрольних організаторам компаній у різних країнах Європи (Велика Британія, Угорщина, Чехія, Естонія та інші країни) з подальшим їх привласненням та легалізацією (відмиванням).

Згідно наявних у слідства даних організатором та головним вигодонабувачем злочинної схеми є громадянин України та Ізраїлю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Інші учасники злочинної схеми входять до оточення останнього та були залучені ним з метою реалізації злочинних намірів.

ОСОБА_7 є керівником та засновником компанії «RIJV HOLDINGS LTD», на рахунки якої протягом 2019-2020 років надійшло понад 10 млн. євро від шахрайської діяльності.

Компанія «RIJV HOLDINGS LTD» у 2019 році стала засновником ряду суб`єктів господарювання на території України, зокрема ТОВ «УКРДОНСТРОЙНІІ» (ЄДРПОУ 35151401), ТОВ «БІВОРКІНГ» (ЄДРПОУ 42675027), ТОВ «БІКОНСТРАКТ» (ЄДРПОУ 43014430), ТОВ «ХОУМЛЕНД ЮКРЕЙН» (ЄДРПОУ 43014446), ТОВ «БІЛДІНГС ЕМПАЄР» (ЄДРПОУ 41878392), ТОВ «АРНАС ГРУП» (ЄДРПОУ 43564098), ТОВ «ПОДІЛ ГРУП» (ЄДРПОУ 43462570), профінансувавши формування статутних капіталів даних суб`єктів господарювання на суму близько 500 млн. грн. Також у 2019 році ОСОБА_7 , як кінцевий бенефіціар вказаних товариств, став власником належних їм житлових та нежитлових приміщень у м. Києві та Київській області.

У 2020 році, з метою приховування активів, придбаних за кошти від злочинної діяльності, ОСОБА_7 перереєстрував підконтрольні суб`єкти господарювання на довірених осіб, у тому числі на компанії-нерезиденти «TORE GROUP LTD» (Велика Британія) та «РЕНІТІ ІСТЕЙТ ЛІМІТЕД» (Гонконг) кінцевим бенефіціаром яких є батько ОСОБА_7 - громадянин Ізраїлю ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Правоохоронними органами Німеччини встановлено, що сервери провайдера «Hetzner Online GmbH», на яких розміщувались веб-сайти, задіяні у шахрайській схемі, орендовані на ім`я ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оплата послуг оренди здійснювалась з карткового рахунку ПАТ КБ «Приватбанк», що належить ОСОБА_10 .

Крім того, ОСОБА_10 був керівником та засновником задіяних у шахрайській схемі суб`єктів господарювання «REMINI CONSULTING LP», «GREENTIME SYSTEMS KFT» та «X-LIGHT MARKETING S.R.O.».

18.12.2020 під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_10 на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва за адресою Київська область, Обухівський район, село Романків, вул. Розкішна, буд. 19 встановлено існування офісного приміщення АДРЕСА_1 , яке може використовуватися учасниками організованої групи для вчинення злочинів.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, у зв`язку з наявністю невідкладного випадку, пов`язаного з безпосереднім переслідуванням осіб, що підозрюються у вчиненні злочинів, врятуванням майна, що має значення для досудового розслідування, 18.12.2020 в період часу з 12 год. 40 хв. до 14 год. 45 хв. проведено обшук офісного приміщення АДРЕСА_1 .

В ході проведення обшуку виявлено та вилучено: договір купівлі-продажу нежитлового приміщення від 15.06.2018, укладений між ОСОБА_6 та ТОВ «Фордон Ессет Менеджемент».

Слідчий зазначає, що вилучені документи містять відомості, які будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, нежиле приміщення №42 (в літ. А) за адресою АДРЕСА_2 на праві приватної власності належить ОСОБА_6 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, посилаючись на викладені в ньому доводи, просила задовольнити.

Обшук, у відповідності зі ст. 234 КПК України, проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У відповідності до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому випадку прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки з метою виявлення та фіксації відомостей про вчинення кримінального правопорушення, виявлення, врятування та вилучення майна, яке має значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень органу досудового розслідування необхідно вчинити вказану слідчу дію, а обставини справи вказують на те, що були наявними підстави для проникнення до володіння особи до постановлення ухвали слідчого судді.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , начальникові відділу Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_15 , заступникові начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів в кримінальному провадженні № 62020100000000583 на проведення обшуку офісного приміщення АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення:

- договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 15.06.2018, укладеного між ОСОБА_6 та ТОВ «Фордон Ессет Менеджемент».

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу103899223
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 62020100000000583

Судовий реєстр по справі —757/57642/20-к

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні