Ухвала
від 22.02.2022 по справі 127/4896/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/4896/22

Провадження №1-кс/127/2109/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2022 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідча ОСОБА_3 звернувся до суду із вказаним клопотанням, яке погоджене з прокурором ОСОБА_4 .

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021020000001203 від 06.10.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Установлено, що посадові особи філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця», ЄРДПОУ 41264153, адреса: м. Вінниця, вул. станція Вінниця, 10, за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Локотехсервіс» (код ЄДРПОУ 43584664, м. Харків, вул. Рибалко, буд. 27, кв. 16), в порушення вимог ЗУ «Про публічні закупівлі», з метою особистого збагачення організовано протиправний механізм виведення та привласнення коштів державного бюджету, які виділяються на послуги щодо модернізації рухомого складу філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця», чим нанесли шкоду державним інтересам в особливо великих розмірах.

Так, в ході проведення тендерних торгів із закупівель послуг «Модернізації автомотрис та машин для монтажу контактної мережі АДМскм» UA-2020-08-11-007166-а (пропозиція становить 2,979 млн. грн. з ПДВ) та UA-2021-05-31-000717-b (пропозиція становить 2,9 млн. грн. з ПДВ) з метою забезпечення перемоги підконтрольній комерційній структур посадовими особами акціонерного товариства опубліковано на сайті «Прозорро» проектно-кошторисну документацію, технічні завдання до закупівель із відсутністю ряду показників, що унеможливлювало формування якісної цінової пропозиції іншими потенційними учасниками тендеру.

При цьому, переможцем вище вказаних закупівель стало ТОВ «Локотехсервіс» із якою посадовими особами філії укладено договори № ЕРТ-20032/ю від 20.10.2020 та ЕРТ-21015/ю від 07.07.2021.

Встановлено, що ТОВ «Локотехсервіс» має окремі ознаки фіктивності, а саме юридичну реєстрацію у житловій квартирі, відсутність кваліфікованих працівників, відсутність виробничого та транспортного дорогоцінного обладнання, відсутні необхідні ліцензії, атестатів, сертифікатів та дозволів на виконання робіт з спеціалізованим рухомим складом, а саме: сертифіката на нове формування колісних пар дрезини ДГКу, атестата на нове формування колісних пар дрезини ДГКу, атестата виробництва на право технічного обслуговування та ремонту (дизелів, компресорів, гідропередач, ремонт та формування колісних пар, ремонт та формування колісних пар у обсязі повного опосвідчення, нове формування колісних пар дрезин ДГКу, виконання повної ревізії букс спеціального самохідного рухомого складу та ревізії другого обсягу підшипникових вузлів ТРС і МВРС), атестата виробництва (з модернізації, середнього, капітального та капітального та капітально-відновлювального ремонту спеціального самохідного рухомого складу), сертифіката СУЯ (система управління якості), свідоцтво про інспектування).

У документації учасника конкурсних торгів публічної закупівлі (UA-2021-05-31-000717-b) ТОВ «Локотехсеріс» в довідці «Про наявність працівників» (№03 від 14.06.2021) зазначено про наявність працівників відповідної кваліфікації у кількості 10 - ти осіб. Однак, відповідно до отриманих даних податкових органів, у ІІ кварталі 2021 року підприємством сплачено ЄСВ лише за 4-х працівників по трудовому договору, а наймані працівники по цимвільно-правовим угодам відсутні.

При цьому, відповідно до реєстрів податкових накладних ТОВ «Локотехсервіс» не здійснює закупку обов`язково необхідних комплектуючих, які потрібні для надання послуг по модернізації АДМскм відповідно до договору № ЕРТ-20032/ю, а саме: КПП ЯМЗ-236Н (2019-2020 р. в.), компресора ВВ 0,8/8 720 (2019-2020 р. в.), пусконалагоджування приладу безпеку руху АЛС-МП (2019-2020 р. в.), кардані вали, елементи колісної букси, коробка відбору потужності, електропневматичні вентелі, скло-пакет та інше. Роботи щодо модернізації спеціального рухомого складу виконано власними силами філії за наказом керівництва філії, а отриману неправомірну вигоду підрядником обготівковано шляхом проведення безтоварних господарських операцій на рахунки фіктивних СГД та в подальшому розподілено між учасниками протиправного механізму.

В ході аналізу фінансово-господарських операції ТОВ «Локотехсервіс» (код ЄДРПОУ 43584664, м. Харків, вул. Рибалко, буд. 27 та кв. 16) встановлено, що отримані кошти від філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця» (код ЄРДПОУ 41264153, м. Вінниця, вул. станція Вінниця, 10) обготівковано через банківську установу Публічного Акціонерного Товариства Акціонерний Банк «УКРГАЗБАНК», що свідчить про ознаки фіктивності ТОВ «Локотехсервіс» (код ЄДРПОУ 43584664, м. Харків, вул. Рибалко, буд. 27 та кв. 16), укладення правочинів, як не передбачають настання будь-яких наслідків.

За наявною інформацією, директор ТОВ «Локотехсервіс» - ОСОБА_5 фактичного відношення діяльності ТОВ не має, а займається перевезеннями пасажирів (таксі) у м. Харків.

Зазначені протиправні дії реалізовані за участю ОСОБА_6 (бувшого директора філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця»), який перебуваючи на посаді директора Департаменту електрифікації та електропостачання АТ «Українська залізниця», використовуючи всупереч інтересам служби власні повноваження, пролобіював призначення на керівні посади у філію «Енергоремтранс» довірених йому осіб, з числа директора філії ОСОБА_7 та його Першого заступника ОСОБА_8 . В подальшому, останні діючи за попередньою змовою з службовими особами комерційної структури забезпечували підконтрольному суб`єкту господарської діяльності отримання перемоги в ході проведення публічних закупівель за бюджетні кошти АТ «Українська залізниця».

Крім того встановлено, що ОСОБА_9 за допомоги електронного месенджера «Telegram» обмінюється файлами та інформацією з особою « ОСОБА_10 », який зазначений у месенджері «Telegram» як «Фотошоп». Відповідно до зазначеного листування встановлено, що ОСОБА_11 надає послуги по редагуванню зображення сканованих документів, а саме розміщення печаток, підпису та зміну тексту у первинних документах. В подальшому за послуги редагування ОСОБА_9 перераховує кошти на банківську карту ОСОБА_11 ..

Крім того зафіксовано, що ОСОБА_5 за допомоги електронного месенджера «Telegram» обмінюється інформацією з особою «ХТЗ ППЖТ ОСОБА_12 ». У зазначеному листуванні встановлено, що ТОВ «Локотехсервіс», має орендні відносини з «Харківським тракторним заводом».

Також, у ході аналізу руху коштів ТОВ «Локотехсервіс» встановлено ряд операцій з відміткою «сплата за оренду», які були переразовані на рахунок ПАТ «Харківський транспортний завод».

З метою з`ясування усіх обставин вказаного кримінального правопорушення, у ході розслідування необхідно відшукати документи, які підтверджують фінансово-господарські операції філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця» з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» відповідно до договору №ЕРТ -20032/Ю від 20.10.2020 та №ЕРТ -21015/Ю від 07.07.2021, а саме: договори з відповідними додатками та додатковими угодами, укладені з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» з АТ «Українська залізниця»; видаткові накладні та/ або акт прийому передачі та інші первині документи, що стосуються фінансово-господарських відносин з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» з АТ «Українська залізниця»; технічні документи на даний вид послуг (паспорти, складені креслення, копії сертифікатів відповідності, сертифікат якості, декларація постачальника про відповідність, інструкції з експлуатації та інші документи); податкові накладні, виписки банку, касові ордера видаткові, прибуткові, відвантажувальні відомості, оборотно-сальдові відомості, кореспонденція рахунків і субрахуніків, на яких відображено оприбуткування і списання товарно-матеріальних цінностей, картки рахунків; товаро-транспортні документи, складські документи щодо оприбуткування і списання товарно-матеріальних цінностей, книг обліку розрахункових операцій та інші документи, а також інших документів, які стосуються виконання договору №ЕРТ -20032/Ю від 20.10.2020 та №ЕРТ -21015/Ю від 07.07.2021, в тому числі чорнові записи, технічні носії електронної інформації, комп`ютери, ноутбуки за допомогою яких виготовлялись підроблені документи.

В результаті проведення слідчих (розшукових) дій отримано відомості про те що вказані документи можуть зберігатися за адресою місця розташування орендованого приміщення ТОВ «Локотехсервіс», а саме: м. Харків, проспект Московський, 275.

Згідно інформаційної довідки №296033542 від 24.01.2022 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, встановлено, що нежитлові будівлі та споруди, об`єкти житлової нерухомості, розташовані за адресою: м. Харків, проспект Московський, 275належить ПАТ «Харківський транспортний завод».

Приймаючи до уваги те що документи, які необхідно відшукати містять відомості щодо розкрадання (привласнення) державних коштів та можуть бути доказами під час судового розгляду, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, керуючись ст. 234 КПК України, тому керуючись ст. 110, ч. 3 ст. 208, ст. 234 КПК України, слідча звернулася з даним клопотанням.

В судовому засіданні слідча підтримала клопотання в повному обсязі на підставі викладених обставин.

Дослідивши клопотання, додані письмові докази та матеріали кримінального провадження, заслухавши думку слідчого, слідчий суддя находить, що клопотання є обгрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб..

Враховуючи те, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що за адресою місця розташування орендованого приміщення ТОВ «Локотехсервіс», а саме: м. Харків, проспект Московський, 275, можуть знаходитися речі та документи, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення та мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, а також можуть бути доказом під час судового розгляду, клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому СУ головного Управління Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 та іншим слідчим СУ ГУНП у Вінницькій що входять до складу слідчої групи по розслідуванню вказаного кримінального провадження дозвіл на проведення обшуку за адресою місця розташування орендованого приміщення ТОВ «Локотехсервіс», а саме: м. Харків, проспект Московський, 275 з метою відшукання та вилучення документів, які підтверджують фінансово-господарські операції філії «Енергоремтранс» АТ «Українська залізниця» з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» відповідно до договору №ЕРТ -20032/Ю від 20.10.2020 та №ЕРТ -21015/Ю від 07.07.2021, а саме: договори з відповідними додатками та додатковими угодами, укладені з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» з АТ «Українська залізниця»; видаткові накладні та/ або акт прийому передачі та інші первині документи, що стосуються фінансово-господарських відносин з ТОВ «ЛОКОТЕХСЕРВІС» з АТ «Українська залізниця»; технічні документи на даний вид послуг (паспорти, складені креслення, копії сертифікатів відповідності, сертифікат якості, декларація постачальника про відповідність, інструкції з експлуатації та інші документи); податкові накладні, виписки банку, касові ордера видаткові, прибуткові, відвантажувальні відомості, оборотно-сальдові відомості, кореспонденція рахунків і субрахунків, на яких відображено оприбуткування і списання товарно-матеріальних цінностей, картки рахунків; товаро-транспортні документи, складські документи щодо оприбуткування і списання товарно-матеріальних цінностей, книг обліку розрахункових операцій та інші документи, а також інших документів, які стосуються виконання договору №ЕРТ -20032/Ю від 20.10.2020 та №ЕРТ -21015/Ю від 07.07.2021, в тому числі чорнові записи, технічні носії електронної інформації, комп`ютери, ноутбуки за допомогою яких виготовлялись підроблені документи.

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу103899545
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/4896/22

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні