Ухвала
від 30.09.2021 по справі 757/52760/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52760/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого групи слідчих Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42021000000001409,-

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021000000001409 від 06.07.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що групою осіб організовано протиправну фінансову схему за допомогою низки комерційних структур, скеровану на шахрайське заволодіння грошовими коштами широкого кола громадян, в тому числі іноземних держав, під виглядом їх участі в ІТ-проектах, шляхом залучення останніх в якості інвесторів, для реалізації програмного продукту (токена криптовалюти «Bitbon»), обіцяючи при цьому отримання надприбутків через незначний проміжок часу, в результаті розповсюдження технологій та залучення нових клієнтів, тобто так званої «фінансової піраміди».

Встановлено, що організаторами протиправної схеми є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та інші невстановлені на слідством особи.

ОСОБА_5 заснував ТОВ «Сімкорд» (ЄРДПОУ 37657823, «Simcord») та маючи умисел на заволодіння грошовими коштами широкого кола осіб, разом з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та іншими невстановленими на даний час особами, розробили цифровий актив (токен криптовалюти) «Bitbon» та вкладаючи значні ресурси в маркетингову кампанію, просувають зазначений цифровий продукт через низку веб-ресурсів, а саме: «Bit.Тrade», « Projectсonsulting. group », « Simcord.com », «Bitbon.space», « Bitbon.club », « Bitbon.today », « Inventure.com.ua », « Profinvestment.com », «Icoholder.com», « Techtoday.in.ua » та інші, а також через відеохостинг «YouTube» та соціальну мережу «Facebook», де ключовими для зацікавлених осіб є тези, що цифровий актив « Bitbon » - це інноваційний та перспективний продукт на ринку криптовалют, який буде стрімко зростати у короткий проміжок часу та є ефективним фінансовим інструментом, який можливо придбати на платформі (біржі) «Вit.Тrade».

Крім того, ОСОБА_7 є власником та директором ТОВ «Проджект консалтинг груп» (ЄРДПОУ 42021227), яка надає консалтингові послуги, а фактично займається маркетинговим просуванням компаній «Simcord», «Вit.Тrade» та так званого цифрового активу «Bitbon».

Також, у разі бажання інвестора придбати цифровий актив «Bitbon», на платформі «Вit.Тrade» йому пропонується пройти реєстрацію, яка є необхідною процедурою для отримання сервісів біржі. Після реєстрації інвестору надається ID партнера, відкривається основний баланс та торгівельний рахунок.

Під час придбання цифрового активу «Bitbon» інвестору пропонується зробити вказану дію за допомогою платіжних систем Advcash, Visa, Mastercard , Payeer, Interkassa та Voucher. Обравши платіжну систему, інвестор вказує певну суму грошових коштів або криптовалюти, на яку має бажання придбати цифровий актив « Bitbon ». Після підтвердження операції, грошові кошти або криптовалюта інвестора зараховуються на рахунок компанії «UBK Markets» (шляхом переадресації на веб-ресурс «ubkmarkets.com»), яка надає брокерські послуги на фінансовому ринку, а на основний баланс інвестора надходить еквівалента кількість цифрового активу «Bitbon» в залежності від ціні за одиницю на день придбання.

Надалі, при бажанні клієнта конвертувати цифровий актив в іншу валюту або криптовалюту та вивести власні грошові кошти на банківський картковий рахунок або криптогаманець зі свого основного балансу або торгівельного рахунку на платформі (біржі) «Вit.Тrade», служба підтримки цього ресурсу повідомляє інвестору про неможливість здійснення вказаної операції у зв`язку з відсутністю такого функціоналу, пояснюючи також, що інвестор може продати цифровий актив «Bitbon» іншим інвесторам, які зареєстровані в системі «Вit.Тrade» за ціною, яка буде влаштовувати дві сторони. Проте, у разі продажу цифрового активу «Bitbon» іншій особі, інвестор також не має можливості вивести кошти з біржі «Вit.Тrade».

Слідчий зазначає, що компанія « UBK Markets » заснована компанією «Simcord» з метою надання брокерських послуг на фінансових ринках та зареєстрована у Республіці Кіпр.

Так, діяльність компаній «Simcord», « Bit Trade Markets Limited », « UBK Markets » та ТОВ «Проджект консалтинг груп» координується безпосередньо ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та іншими невстановленими на даний час особами, які є кінцевими вигодонабувачами цієї протиправної діяльності та отримані протиправним шляхом грошові кошти перераховують на підконтрольні їм рахунки та рахунки близьких родичів.

Згідно наявних у слідства даних офісні приміщення ТОВ «Проджект консалтинг груп» знаходяться за адресою АДРЕСА_1 .

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у слідства виникла необхідність в проведенні обшуку нежилих приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , що перебувають у користуванні в ТОВ «Проджект консалтинг груп» (ЄДРПОУ 42021227).

Відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, нежилі приміщення за адресою АДРЕСА_2 на праві приватної власності належать ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ТОВ «КІТ» (ЄДРПОУ 30972484).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Обшук, у відповідності зі ст. 234 КПК України, проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується внесене клопотання, надходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також, можуть знаходитися у вказаному в клопотанні приміщенні.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42021000000001409 на проведення обшуку нежилих приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , що перебувають у користуванні в ТОВ «Проджект консалтинг груп» (ЄДРПОУ 42021227), та на праві приватної власності належать ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ТОВ «КІТ» (ЄДРПОУ 30972484) та з метою відшукання та вилучення:

- системних блоків персональних комп`ютерів (СБПК), планшетів, моноблоків, ноутбуків (ППК), моніторів та гарнітур, серверного обладнання та іншої комп`ютерної техніки, носіїв електронної інформації (флеш-карти будь-якого формату, USB-носіїв, носіїв на жорстких магнітних дисках (HDD), носіїв на твердотільних дисках (SSD), зовнішніх переносних пристроїв зберігання інформації, що задіяні для здійснення протиправної діяльності;

- мобільних терміналів, сім-карт та карткоутримувачів, засобів комутації, телекомунікаційного та іншого обладнання, в тому числі пристроїв та приладів, які забезпечують SIP, IP-телефонію та VoIP телефонію, пристроїв та приладів, які забезпечують доступ до локальної мережі, всесвітньої інформаційної системи загального доступу Інтернет та документів щодо права доступу до мереж зв`язку, оплати за їх використання;

- документів щодо створення та діяльності ФОП-ів чи юридичних осіб, які здійснюють протиправну діяльність (документів щодо організації діяльності останніх), списків осіб, задіяних у даній діяльності, бухгалтерської, фінансово-господарської та іншої документації щодо провадження незаконної діяльності та подальшого виведення у легальний обіг грошових коштів, отриманих під час незаконної діяльності, блокнотів, записників, журналів та іншої неофіційної, так званої «чорної» бухгалтерії, грошових коштів в національній та іноземній валюті, здобутих злочинним шляхом, нотатків, інструкцій, чорнових записів;

- банківських (кредитні та інші) карток та інших засобів доступу до рахунків, на які або з яких перераховуються грошові кошти, документації чи записів із відомостями щодо переліку третіх осіб із їхніми персональними банківськими даними (номерами банківських платіжних карток, номерами телефонів), ключів доступу до систем Інтернет-банкінгу, печаток, штампів, носіїв інформації щодо розповсюдження шкідливих програмного забезпечення та втручання в комп`ютерні мережі;

- систем відео, -аудіоконтролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, серверів, на які передаються та записується інформація;

- записів, паролів, логінів, електронних скриньок, ключових слів або інших видів доступу (у паперовому та електронному вигляді) до електронних чи криптовалютних гаманців, на які надходять відповідно електронні грошові кошти, або з яких грошові кошти виводяться у легальний обіг.

Визначити строк дії ухвали один місяць з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу103899675
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 42021000000001409

Судовий реєстр по справі —757/52760/21-к

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні