Постанова
від 01.07.2010 по справі 6365/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

Харків

01.07.2010 р.                                                                                 № 2-а- 6365/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого  - судді  Архіпової С.В.,

при секретарі судового засідання Солуяновій Н.В.,

за участю :

представника позивача –не з’явився

представника відповідача- не з’явився

розглянувши у відкритому судовому  засіданні адміністративну справу за позовом

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Червонозаводському районі  

 

до

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ніка"  

 

про

про стягнення заборгованості ,

В С Т А Н О В И В:

  Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червонозаводському районі м. Харкова (надалі по тексту – позивач) звернувся до Харківського адміністративного суду з  зазначеним позовом та просив суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю фірми «НІКА» (надалі по тексту – відповідач) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальну суму 10,12 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що згідно поданої розрахункової відомості про нарахування та перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві  та профзахворювань України заборгованість по страхових внесках відповідача (недоїмка) склала 10,12 грн. оскільки відповідачем належним чином не виконувались вимоги чинного законодавства України щодо перерахування страхових внесків, що, на думку позивача, перешкоджає виплаті належних сум потерпілим на виробництві, що є головною функцією позивача, а також перешкоджає надходженню грошових коштів до державного бюджету України.

Представник позивача в судове засідання не прибув, подавши заяву про розгляд справи за своєї відсутності, позовні вимоги   підтримав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача, повідомленого належним чином про дату, час та місце розгляду справи, до суду не прибув, причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не надав.  

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом також встановлено, що відповідача зареєстровано як платника страхових внесків на загальнообов’язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Відповідно до класу професійного ризику виробництва відповідача встановлено страховий тариф в розмірі 0,9 %.

Судом встановлено, що за відповідачем дійсно склалася заборгованість зі сплати зазначених внесків в розмірі 10,12  грн.,  яку позивач просить стягнути у даній справі та яка підлягає сплаті відповідно до чинного законодавства України.

Задовольняючи позовні вимоги суд зазначає, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» роботодавці зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Відповідно до ст. 47 зазначеного Закону страхові тарифи, диференційовані по галузях економіки (видах економічної діяльності) залежно від класу професійного ризику виробництва, встановлюються законом. Сума страхових внесків страхувальників до Фонду соціального страхування від нещасних випадків повинна забезпечувати: фінансування заходів, спрямованих на вирішення завдань, передбачених статтею 1 цього Закону;створення відповідно до пункту 9 частини сьомої статті 17 цього Закону резерву коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування; покриття витрат Фонду, пов'язаних із здійсненням соціального страхування від нещасного випадку.

Розміри страхових внесків страхувальників обчислюються:

для роботодавців - у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб; страхові внески нараховуються в межах граничної суми заробітної плати (доходу), що встановлюється Кабінетом Міністрів України та є розрахунковою величиною при обчисленні страхових виплат. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частині третій цієї статті, які не зменшені на суму податків, інших обов'язкових платежів і внесків, що відповідно до законодавства сплачуються із зазначених сум, та суми утримань, що здійснюються відповідно до законодавства. Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що становлять систему оподаткування. Розрахунок розміру страхового внеску для кожного підприємства провадиться Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Крім того, порядок обчислення і сплати страхових внесків, обліку надходження та витрачання страхових внесків передбачено Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування  від нещасних випадків на виробництві та проф.захворювань  України, затвердженою Постановою Правління Фонду від 20.04.2001р. № 12.

Враховуючи встановлені обставини справи, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача суму заборгованості в примусовому порядку.

На підставі викладеного, ст., ст. 45, 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»  та керуючись  ст., ст. 160,161,162,163 КАС України, суд

  П О С Т А Н О В И В:

  Адміністративний позов  задовольнити повністю. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю фірми «НІКА» (м. Харків, пр. гагаріна, 24/30, код ЄДРПОУ 24334697, р/р 26001301730955 у філії Комінтернівського відділення «Промінвестбанк») на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Червонозаводському районі м. Харкова (61001, м. Харків, вул. Ганни,21, р/р 37170400900011, код 25981571, одержувач ВВД ФСНВУ у Червонозаводському районі м. Харкова, банк ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011) заборгованість в розмірі  10.12 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд  шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч.5 ст. 186 КАС України .

Повний текст постанови складено та підписано 06 липня 2010  року.

  Суддя                                                                                      Архіпова С.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10391549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6365/10/2070

Ухвала від 20.05.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Архіпова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні