Постанова
від 14.07.2010 по справі 2-а-2048/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2010 р. м. Вінниця Справа № 2-а-2048/10/0270

Вінницький окружний ад міністративний суд в складі

Головуючого судді Воробйо вої Інни Анатоліївни,

при секретарі судового зас ідання: Балан Марині Анатол іївні

за участю:

представника позивача : Чайковської Наталії Мико лаївни

у відсутність відповідача

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Управління Пен сійного фонду України в Лені нському районі м. Вінниці

до: Приватного підприємств а "Клен"

про: стягнення заборговано сті в розмірі 1408 грн.

Обставини справи:

Управління Пенсійного фон ду України в Ленінському рай оні м. Вінниці (надалі - Позив ач) звернулось до Вінницьког о окружного адміністративно го суду з позовними вимогами про стягнення з Приватного підприємства "Клен" 1408 грн. 00 коп . недоїмки по внескам на заг альнообов'язкове державне п енсійне страхування .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач у строк виз начений Законом не в повному обсязі сплатив суму страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, розмір яких позива чем визначено самостійно, вн аслідок чого виникла недоїмк а в сумі 1408 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала в повному обся зі, просила їх задовольнити з підстав наведених в адмініс тративному позові.

Відповідач в судові засіда ння уповноваженого представ ника не направив, хоча про час та місце судового засідання був повідомлений завчасно т а належним чином, шляхом напр авлення ухвали про відкриття провадження у адміністратив ній справі та судових повіст ок за адресою внесеною до дер жавного реєстру (Довідка про включення до ЄДРПОУ № 4165 від 13. 07.1999 року) та зазначеною в розр ахунках сум страхових внеск ів на загальнообов"язкове д ержавне пенсійне страхуван ня (а.с. 9,11,13).

У відповідності до частини 8 статті 35 КАС України вважає ться, що повістку вручено юри дичній особі, якщо вона доста влена за адресою, внесеною до відповідного державного реє стру, або за адресою, яка зазна чена її представником, і це пі дтверджується підписом відп овідної службової особи.

А тому, суд вважає, що вжив вс і залежні від нього заходи дл я повідомлення відповідача н алежним чином про час і місце розгляду судової справи з йо го участю для реалізації ним права судового захисту свої х прав та інтересів.

Згідно з пунктом 3 частини 1 с татті 128 КАС України суд відкл адає розгляд справи в разі не прибуття в судове засідання відповідача, який не є суб' є ктом владних повноважень. За значена стаття не передбача є наслідків повторного непри буття в судове засідання так ого відповідача, проте визна чає дії суду у разі неприбутт я відповідача - суб' єкта вл адних повноважень.

Таким чином, виходячи з прин ципу рівності сторін, у разі п овторного неприбуття в судов е засідання відповідача, яки й не є суб' єктом владних пов новажень та належним чином п овідомлений про дату, час і мі сце судового розгляду, справ у може бути вирішено за його в ідсутності.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративн а справа має бути розгляну та і вирішена протягом розум ного строку, але не більше дво х місяців з дня відкриття про вадження у справі, якщо інше н е встановлено цим Кодексом.

За таких обставин, враховую чи, що відповідач двічі не при був в судове засідання, суд вв ажає за можливе розглянути с праву без участі відповідача відповідно до положень стат ті 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані матеріали, всебічн о і повно з'ясувавши всі факти чні обставини, на яких ґрунту ється позов, об'єктивно оціни вши докази, які мають юридичн е значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд, -

ВСТАНОВИВ :

Приватне підприємств о "Клен" є юридичною особою і з ареєстроване Реєстраційною палатою Вінницької міської ради 13 липня 1999 року, що ствердж ується довідкою Головного уп равління статистики у Вінниц ькій області № 4165 від 13.07.1999 року (а .с.6) та Свідоцтвом про держав ну реєстрацію (перереєстрац ію) суб"єкта підприємницької діяльності - юридичної особи (а.с. 7). Як вбачається з довідки підписаної начальником від ділу обліку надходження пла тежів Приватне підприємство "Клен" зареєстроване платник ом страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування в управл інні Пенсійного фонду Україн и в Ленінському районі м. Він ниці ( а.с. 11).

Згідно статті 1 Закону Украї ни “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня” (далі - Закон) страхувальни ками є роботодавці та інші ос оби, які відповідно до цього З акону сплачують страхові вне ски на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я.

Страховими внесками є кошт и відрахувань на соціальне с трахування та збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло ран іше; кошти, сплачені на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно частини 3 статті 18 За кону, страхові внески є цільо вим загальнообов' язковим п латежем, який справляється н а всій території України в по рядку, встановленому цим Зак оном.

Відповідно до пункту 6 статт і 20 Закону страхувальники зоб ов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду. У разі недоста тності у страхувальника кошт ів для здійснення в повному о бсязі виплати заробітної пла ти (доходу) та одночасної спла ти відповідних авансових пла тежів, виплата зазначених су м та сплата страхових внескі в здійснюється в пропорційни х розмірах .

З матеріалів справи вбачає ться, що всупереч вимог статт і 20 Закону відповідачем поруш ено строки сплати внесків до Пенсійного фонду України, в з в' язку з чим виникла заборг ованість, з урахуванням част кового погашення боргу, в сум і 1408 грн., що підтверджується ро зрахунками сум страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння за травень 2009 року, червен ь 2009 року та липень 2009 року (а.с. 9-13) , розрахунком заборгованост і (а.с. 5), довідкою (а.с. 8) та картк ою особового рахунку (а.с. 15-16).

Згідно пункту 3 статті 106 Зак ону, територіальні органи Пе нсійного фонду за формою та в строки, визначені правління м Пенсійного фонду, надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку, вимогу про її спла ту. Протягом 10 - ти робочих днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки страхувальни к зобов'язаний сплатити суму недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідачу була виставле на вимога №Ю-1288 від 02.11.2009 року про сплату заборгованості (а.с. 14), яка отрмана відповідачем 19.01 .2010 року, що стверджується пов ідомленням про вручення пошт ового відправлення за № 250655 (а.с . 14) однак, боржником, в порушен ня вимог Закону, протягом 10 ро бочих днів після отримання в имоги заборгованість не пог ашена.

Статтею 23 Закону встановлен о, що спори, які виникають із п равовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсій ного фонду та в судовому поря дку.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до статті 71 КАС У країни кожна сторона повин на довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС Укр аїни).

На підставі викладеного, вр аховуючи, що позов підтвердж ений матеріалами справи, від повідачем не спростований, т ому підлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 35, 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 1 62, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Приватного підп риємства "Клен" (вул. Хлібна, 23/70, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 30452909; р/р 260023 0110675, р/р 37315003000597, МФО 302010 Укрсоцбанк) н а користь управління Пенсій ного фонду України в Ленінс ькому районі м. Вінниці (вул. Х мельницьке шосе, 7, м. Вінниця, к од ЄДРПОУ 20097220, р/р 25609323730103; ОПЕРВ ВАТ "Державний ощадбанк" МФО 302076) за боргованість зі сплати стра хових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1408,00 грн. (одн а тисяча чотириста вісім грн . 00 коп.).

Відповідно до ст. 186 КАС Ук раїни постанова може б ути оскаржена протяго м 10 днів з дня її проголошення , а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня ск ладення в повному обсязі шля хом подачі заяви про апеляці йне оскарження. Якщо постано ву було проголошено у відсут ності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяв и про апеляційне оскарження обчислюється з дня отриман ня нею копії постанови. Апел яційна скарга на постанову с уду першої інстанції подаєть ся протягом двадцяти днів пі сля подання заяви про апеляц ійне оскарження. При цьому ап еляційна скарга може бути по дана без попереднього поданн я заяви про апеляційне оскар ження , якщо скарга подається у строк, встановлений для под ання заяви про апеляційне ос карження. Заява про апеляцій не оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апе ляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване су дове рішення. Копія апеляцій ної скарги одночасно надсила ється особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Укра їни постанова набирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, встановлений цим Ко дексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набир ає сили після закінчення цьо го строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови офо рмлено: 15.07.10

Суддя Воробйов а Інна Анатоліївна

14.07.2010

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.07.2010
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу10393732
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2048/10/0270

Постанова від 14.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні