Рішення
від 12.04.2022 по справі 163/344/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/344/22

Провадження № 2-о/163/8/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 квітня 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Павлуся О.С.

присяжних Фурманюка В.О., Дутка В.М.

з участю секретаря Семенюк К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Любомль в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Головненської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою (заінтересована особа - відділ у справах дітей, сім`ї та молоді виконавчого комітету Любомльської міської ради),

в с т а н о в и в :

У заяві т.в.о директора Головненської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради (Головненська СШ «Центр освіти») просить оголосити батька неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлим.

Заявлені вимоги обґрунтовано тим, що неповнолітня ОСОБА_1 з 2009 року має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв`язку із позбавленням її батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 батьківських прав відносно неї у судовому порядку. Опікуном дитини відразу був призначений ОСОБА_4 , однак рішенням суду від 21 березня 2014 року його звільнено від обов`язків опікуна. З 29 липня 2014 року по даний час неповнолітня ОСОБА_1 є вихованкою Головненської СШ «Центр освіти»). Мати дитини ОСОБА_3 померла у 2020 році, а батько ОСОБА_2 у 2017 році пішов із дому і місце його перебування було невідоме. По факту зникнення ОСОБА_2 здійснювалося досудове розслідування кримінального провадження. 23 вересня 2018 року у сусідньому районі поблизу лісу був виявлений труп, який згідно експертного висновку міг належати ОСОБА_2 . За викладених обставин є необхідним зареєструвати смерть останнього для того, щоб неповнолітня ОСОБА_1 мала державне соціальне забезпечення як дитина-сирота. У відповідності до вимог ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» в даному випадку підставою для реєстрації смерті може бути лише рішення суду про оголошення батька дитини померлим.

В судове засідання учасники справи не з`явились.

Т.в.о директора Головненської СШ «Центр освіти» в канцелярію суду подав заяву про підтримання заявлених вимог і розгляд справи за відсутності представника спецшколи.

Від відділу у справах дітей, сім`ї та молоді виконавчого комітету Любомльської міської ради електронною поштою надійшла заява про підтримання заяви і розгляд справи за відсутності представника відділу.

За таких обставин суд провів розгляд заяви в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Аналізом доказів суд встановив наступні фактичні обставини.

Батьками неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

Рішенням Любомльського районного суду Волинської області від 23 березня 2009 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно їх дочки ОСОБА_1 ; опікуном дитини призначено ОСОБА_4 .

Розпорядженням Любомльської райдержадміністрації від 06 квітня 2009 року № 86 неповнолітній ОСОБА_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Рішенням цього ж суду від 21 березня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Волинської області від 11 червня 2014 року, ОСОБА_4 звільнено від обов`язків опікуна, а малолітню на той час ОСОБА_1 передано Любомльській райдержадміністрації для подальшого її влаштування.

29 липня 2014 року ОСОБА_1 була передана Головненській школі-інтернат, що підтверджується актом про факт передачі дитини.

Наказом управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації від 23 грудня 2019 року № 15-аг Головненську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат перейменовано на Головненську спеціальну школу «Центр освіти» Волинської обласної ради.

Відповідно до довідки від 22 березня 2022 року № 01-25/252 неповнолітня ОСОБА_1 навчається у 9 класі Головненської СШ «Центр освіти» і перебуває на повному державному утриманні.

Копією повторно виданого свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 стверджено, що мати дитини ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Батько дитини ОСОБА_2 05 червня 2017 року пішов з дому і не повернувся, через що за заявою Головненського селищного голови у ЄРДР були внесені відомості за ознаками ч.1 с.115 КК України.

23 вересня 2018 року біля села Прохід Ратнівського району Волинської області у лісі був виявлений труп чоловіка.

Згідно із висновком судової медико-криміналістичної експертизи № 3-МК від 08 січня 2019 року виявлений в лісі поблизу села Прохід Ратнівського району труп міг належати ОСОБА_2 . У дослідницькій частині висновку експертизи зазначено, що давність настання смерті приблизно від одного до півтора року до моменту дослідження.

На запит Головненської СШ «Центр освіти» Любомльський відділ поліції 20 листопада 2020 року за вих. № 10000/60/01-20 надав відповідь про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер у 2018 році.

Отже, по справі встановлено, що з 05 червня 2017 року місце перебування батька неповнолітньої ОСОБА_1 ОСОБА_2 було не відомим. Висновком проведеної експертизи констатовано ймовірність належності виявленого 23 вересня 2018 року трупа чоловіка ОСОБА_2 , при цьому час захоронення за своїм проміжком часу охоплює період зникнення останнього з місця проживання.

Відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:

1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою;

2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

З огляду на такі вимоги закону потреба в оголошенні ОСОБА_2 померлим як підстави для державної реєстрації його смерті обґрунтовується необхідністю надання неповнолітній ОСОБА_1 статусу дитини-сироти з метою отримання нею державних соціальних гарантій і виплат.

За змістом ч.1, ч.3 ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Таким чином, встановлені фактичні обставини справи та відповідні їм положення закону приводять суд до висновку, що заявлені вимоги повністю доведені, обґрунтовані і підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст.ст.259, 264, 265, 294, 308 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя смт.Головне Ковельського (колишнього Любомльського) району Волинської області, померлим з дня набрання цим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Найменування заявника - Головненська спеціальна школа «Центр освіти» Волинської обласної ради; місце знаходження - вулиця Лесі Українки, буд.1, смт.Головне Ковельського району Волинської області; ЄДРПОУ - 21732279.

Найменування заінтересованої особи - відділ у справах дітей, сім`ї та молоді виконавчого комітету Любомльської міської ради; місце знаходження - вулиця Незалежності, буд.23, місто Любомль Ковельського району Волинської області; ЄДРПОУ - 42558209.

Головуючий : суддя О.С. Павлусь

Присяжні : В.О. Фурманюк

В.М. Дутко

Дата ухвалення рішення12.04.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103947365
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою (заінтересована особа - відділ у справах дітей, сім`ї та молоді виконавчого комітету Любомльської міської ради

Судовий реєстр по справі —163/344/22

Рішення від 12.04.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 30.03.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні