Рішення
від 12.04.2022 по справі 566/1445/21
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№566/1445/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

08 квітня 2022 року смт Млинів Рівненської області Млинівський районний суд Рівненської області

в складі: головуючої судді Бандури А.П.

при секретарі судового засідання Братащук М.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Млинів Рівненської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ» про розірвання договору оренди земельної ділянки.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в Млинівський районний суд з позовом до ТзОВ «ЮБОР ФАРМІНГ» про розірвання договору оренди земельної ділянки.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що їй на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 1,97 га, яка розташована на території Млинівської селищної ради Рівненської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ЯЗ № 211911 від 15 лютого 2010 року.

Відповідно до договору оренди землі від 20 січня 2015 року №27, зареєстрованого 26 лютого 2015 року в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за записом про інше речове право № 8870812, земельну ділянку в розмірі 1,97 га передано в оренду відповідачу. Сторонами договору оренди землі підписано акт прийому передачі земельної ділянки, за яким орендодавець передав, а орендар прийняв земельну ділянку, площа якої становить 1,97 га.

Відповідно до акту обстеження земельних ділянок №2 від 10 січня 2019 року земельні ділянки, які належать громадянам с. Тушебин відповідно до Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки та перебувають в оренді Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ» для ведення особистого селянського господарства, при обстеженні не обробляються та поступово забруднюються. Земельні ділянки перебувають в незадовільному стані та потребують проведення агротехнічних заходів для приведення їх в стан придатний для використання за цільовим призначенням. Вказані земельні ділянки не обробляються на протязі останніх 6 років. З 2015 року по 2021 рік відповідач не виплачує орендної плати.

Земельна ділянка, належна ОСОБА_1 з 2015 року по 2021 рік, що знаходиться в оренді відповідача за цільовим призначенням не використовується, орендна плата згідно договору не виплачується.

Просить суд розірвати договори оренди від 20 січня 2015 року №27, укладені між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ», зареєстрований 26 лютого 2015 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за записом про інше речове право № 8870812 та стягнути з відповідача судові витрати по справі.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Мервінський В.В. в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи у його відсутність, в якому вказав, що позовні вимоги підтримує повністю, просить суд їх задоволити, крім того не заперечує щодо заочного розгляду справи та винесення судом заочного рішення суду.

Відповідач «ЮБОР ФАРМІНГ», будучи належним чином повідомленим шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, в судове засідання не з`явився та не повідомив суд про причини своєї неявки.

Судом, у відповідності до ст.ст. 280, 281 ЦПК України, ухвалено провести заочний розгляд справи у відсутності відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підставний та підлягає до задоволення з слідуючих підстав.

З копії договору оренди землі №17 від 20 січня 2015 року укладеного між ОСОБА_1 та ТзОВ «ЮБОР ФАРМІНГ» та копії акту приймання-передачі земельної ділянки від 20 січня 2015 року вбачається, що орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Пітушківської сільської ради Млинівського району Рівненської області, загальною площею 1,97 гектарів сільськогосподарських угідь, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯЗ №211911, строком на 10 років.

Пунктами 15, 16 передбачено, що земельна ділянка передається в оренду для сільськогосподарського використання, цільове призначення земельної ділянки - для ведення особистого селянського господарства.

Згідно п. 28 орендодавець має право, зокрема, вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням, згідно з цим договором; своєчасного внесення орендної плати.

Пунктом 30 передбачені права орендаря, зокрема, самостійно господарювати на землі з дотриманням умов цього Договору і отримувати доходи.

Пунктом 38 передбачено підстави його розірвання, зокрема: за взаємною згодою сторін; рішення суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

(а.с.7-11,12)

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №34206588 від 26 лютого 2015 року рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень - право оренди земельної ділянки зареєстрований 26 лютого 2015 року № 8870812.

(а.с.14)

Як вбачається з інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 26 жовтня 2021 року земельна ділянка з кадастровим номером 5623886600:04:006:0119, площею 1,9663, цільове призначення якої ведення особистого селянського господарства, яка розміщена на території Пітушківської сільської ради Млинівського району Рівненської області на праві приватної власності належить ОСОБА_1 та перебуває в оренді у ТзОВ «ЮБОР ФАРМІНГ».

(а.с.15)

Актом обстеження земельних ділянок від 11 січня 2019 року №2 підтверджується, що в результаті обстеження земельних ділянок було встановлено, що вони не обробляються та поступово забур`янюються. Земельні ділянки перебувають в незадовільному стані та потребують проведення агротехнічних заходів для приведення їх в стан придатний для використання за цільовим призначенням. Зі слів власників земельні ділянки не обробляються впродовж трьох років. Орендна плата, відповідно до умов договорів оренди землі від ТзОВ «ЮБОР ФАРМІНГ» не індексується та не виплачується, що відповідним чином завдає їм матеріальної шкоди, також втрачаються надходження у бюджет.

(а.с.16)

У відповідності до положень ст. 2 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі ст.13 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст.21 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди законодавству.

Відповідно до ч.3 ст.31 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною 1 статті 24 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати. Вказаному праву орендодавця кореспондує обов`язок орендаря сплачувати орендодавцю орендну плату за володіння і користування його земельною ділянкою.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним Кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до п. «д» ч.1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Отже, згідно зі статтями 13, 15, 21 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Відповідно до частини 2 статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що її земельну ділянку використовує інша особа.

Судом встановлено, що відповідачем неодноразово, грубо порушено строки сплати орендної плати у терміни, визначені договором оренди землі від 20 січня 2015 року - до 31 числа місяця останнього календарного року, за який вноситься орендна плата.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність підстав для розірвання договору оренди землі у зв`язку із порушенням товариством свого обов`язку щодо систематичної виплати орендної плати на протязі 2015-2021 років, оскільки сплата орендної плати є істотною умовою договору оренди, а позивач не отримує того, на що він розраховував при укладанні договору.

Сам факт систематичного порушення умов договорів оренди земельних ділянок щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання таких договорів, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Таким чином, на підставі достовірних, належних та допустимих доказів, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання договорів оренди земельних ділянок є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, керуючись ст. 141 ЦПК України, суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача сплачений ним судовий збір пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного,

керуючись ст. 141 ЗК України, Законом України «Про оренду землі», ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 279 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ» про розірвання договору оренди земельної ділянки - задоволити.

Розірвати Договір оренди землі від 20 січня 2015 року №27, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ», зареєстрований 26 лютого 2015 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за записом про інше речове право № 8870812.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮБОР ФАРМІНГ», юридична адреса - м. Луцьк вул. Гулака-Артемовського,7/60 Волинської області, ЄДРПОУ 38691755, на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в розмірі 908 (дев`ятсот вісім) гривень.

Повний текст рішення складено 13 квітня 2022 року.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційну скаргу може бути подано протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду безпосередньо до Рівненського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А.П. Бандура

Дата ухвалення рішення12.04.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу103950944
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —566/1445/21

Рішення від 12.04.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Рішення від 07.04.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні