Рішення
від 03.04.2022 по справі 946/1871/20
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/1871/20

Провадження № 2/946/16/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2022 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Адамова А.С.

за участю секретаря Тюміної О.А.,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів залісуду вм.Ізмаїлі впорядку загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

26.03.2020 позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, яким просить стягнути ОСОБА_2 аліменти на утримання малолітніх дітей: доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу справ між суддями від 23.05.2019 року, справа №946/1871/20, в порядку ст. 33 ЦПК України, розподілена та передана судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Грубіян Л.І.

Ухвалою судді від 06.04.2020 провадження у справі відкрито в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 27.05.2020 витребувано наступне: з Державної прикордонної служби України інформацію щодо перетину кордону України громадянином України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998 р., зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , в період з 2016 року до теперішнього часу із зазначенням пункту перетину та мети перетинання; з Акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50) відомості щодо відкриття рахунків на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998 р., зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , із зазначенням руху коштів по ним з 21 березня 2016 року по день надання відповіді, осіб які перераховували кошти та підстав перерахування із зазначенням залишку грошових коштів на рахунках; зАкціонерного товариства «ПУМБ» (04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4) відомості щодо відкриття рахунків на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , із зазначенням руху коштів по ним з 21 березня 2016 року по день надання відповіді, осіб які перераховували кошти та підстав перерахування із зазначенням залишку грошових коштів на рахунках; з Акціонерного банку «Південний» (65059, Одеська область, м. Одеса, вул. Краснова, 6/1) відомості щодо відкриття рахунків на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998 р., зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , із зазначенням руху коштів по ним з 21 березня 2016 року по день надання відповіді, осіб які перераховували кошти та підстав перерахування із зазначенням залишку грошових коштів на рахунках.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.10.2021 року, проведеного у зв`язку із закінченням терміну повноважень судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Грубіян Л.І. згідно рішення зборів суддів №10 від 04.10.2021 року, справа №946/1871/20 розподілена та передана на розгляд судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Адамову А.С.

Ухвалою судді Адамова А.С. від 25 жовтня 2021 року прийнято до свого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів та призначено підготовче судове засідання.

Так, згідно позовних вимог (з урахуванням уточнення позовних вимог, заяви про зменшення розміру позовних вимог від 04.04.2022) позивач ОСОБА_1 просить стягнути з ОСОБА_2 на її, ОСОБА_1 , користь аліменти на утримання малолітньої доньки, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та малолітнього сина, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у твердій грошовій сумі по 3500 гривень на кожну дитину щомісячно, що в цілому складає 7000 гривень щомісячно, з подальшою індексацією відповідно до закону, починаючи з 26.03.2020 року до досягнення дітьми повноліття до ІНФОРМАЦІЯ_4 . Позивачка вважає, що саме вказаний розмір аліментів забезпечить гармонійний розвиток дітей, з урахуванням того, що діти проживають з нею, відповідач працює за кордоном, є моряком, отримує нерегулярний мінливий дохід.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, проте її представник надав клопотання про розгляд справи без їх участі та підтримання позовних вимог.

Відповідач в судове засідання не з`явився, проте його представник надав заяву про визнання уточненого позову повністю та розгляд справи без їх участі.

Відповідно до частини другої статті 197 ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі. Під час розгляду справи повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося у відповідності до ч.2 ст.247 КПК України.

Згідно ч.2 ст.281 розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за правилами загального чи спрощеного позовного провадження з особливостями, встановленими цією главою.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

В судовому засіданні встановлено, що сторони знаходилися в шлюбі з 26.10.2010 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 , виданим Відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Ізмаїл Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції Одеської області 26.10.2010 року, актовий запис №699 (а.с. 4).

Від шлюбу сторони мають двох малолітніх дітей: дочку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції в Одеській області 22.03.2016 року (а.с.5); сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції в Одеській області 22.03.2016 року (а.с.5 (зворотна сторінка).

Обов`язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов`язків (частина друга статі 51 Конституції України) і закріплюється в сімейному законодавстві, зокрема статтею 180 СК України, якою на батьків покладено обов`язок утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним зі способів виконання обов`язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Відповідно до частини третьої статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Стягнення аліментів на утримання дитини є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності.

Положеннями статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року №789-XII та набула чинності для України 27 вересня 1991 року,визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та духовного розвитку. Сюди входить належне харчування, житло, одяг. Батьки несуть відповідальність за забезпечення належного життєвого рівня дитини. Держава має вживати необхідних заходів щодо надання допомоги батькам у здійсненні цього права.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно ст.180 СК України батьки повинні утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Частиною третьою статті 181 СК України передбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно із частинами першою, другою статті 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; та інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно з частиною першою статті 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини третьої статті 183 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Статтею 191 СК України визначено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» № 2037-19 від 17 травня 2017 року внесено зміни до частини другої статті 182 СК України, відповідно до яких мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У постанові Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року у справі №6-143цс13 зроблено висновок, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, у зв`язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів матір дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів. СК України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду, але не пов`язує їх зі способом присудження. Стаття 192 СК України тільки вказує на можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених в судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом. З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями статті 192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки). Отже, у спірних правовідносинах підлягає застосуванню не тільки стаття 192 СК України, але й низка інших норм, присвячених обов`язку батьків утримувати своїх дітей (стаття 182 «Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів», стаття 183 «Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини», стаття 184 «Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі»).

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» прожитковий мінімум дітей віком від 6 до 18 років становить: з 1 січня - 2618 гривень, з 1 липня - 2744 гривні, з 1 грудня - 2833 гривні.

Згідно довідки ПП «ЮТА ІЗМАЇЛ» від 07.02.2022 ОСОБА_2 знаходився у рейсі на посаді повара із зарплатою 290 доларів США тривалістю шість місяців.

Відповідач є працездатним, отже спроможним сплачувати аліменти на дітей щомісячно у розмірі, визначеного позивачем, оскільки належне утримання дитини являється обов`язком не тільки матері, але й батька. При цьому, інтереси дитини при визначенні розміру аліментів є більш важливими за інші обставини, тому що виплата аліментів призначена саме для дитини, а не для матері.

Зважаючи на особу платника аліментів та, беручи до уваги вік дітей, суд приходить до висновку, що сума аліментів у твердій грошовій сумі по 3500 гривень на кожну дитину щомісячно є необхідною та достатньою для забезпечення гармонійного розвитку дітей.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частина друга статті 129 Конституції України визначає основні засади судочинства, однією з яких згідно з пунктом 3 вказаної частини є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є, зокрема, договори та інші правочини.

Стаття 76 ЦПК України, передбачає, що доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Згідно ст. 79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до вимог ст.ст. 12, 13, 78, 81 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, у тому числі, з огляду на те, що відповідач визнав позов і обставини визнані сторонами не підлягають доказуванню. Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення в межах платежу за один місяць.

Роз`яснити сторонам що, розмір аліментів, визначений за рішенням суду може бути згодом в порядку ст. 192 СК України змінений, зменшений або збільшений за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у випадках, визначених Сімейним Кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

У відповідності до ч. ч. 1, 6 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів.

Враховуючи вищевикладене, з відповідача підлягає стягненню в дохід держави судовий збір в сумі 840,80 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_6 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_6 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ) про стягнення аліментів задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , на користь ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_7 , виданий Ізмаїльським МВ ГУМВС України в Одеській області 29.12.2010, реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , аліменти на утримання малолітньої доньки, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та малолітнього сина, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у твердій грошовій сумі по 3500 (три тисячі п`ятсот) гривень на кожну дитину щомісячно, що в цілому складає 7000 (сім тисяч) гривень щомісячно, з подальшою індексацією відповідно до закону, починаючи з 26.03.2020 року до досягнення дітьми повноліття до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області 10.06.1998, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки фізичної особи платника податків: НОМЕР_2 , в дохід держави судовий збір в розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 (вісімдесят) копійок, зарахувавши до спеціального фонду Державного бюджету України.

Допустити негайне виконання рішення в межах платежу за один місяць.

Роз`яснити сторонам що, розмір аліментів, визначений за рішенням суду може бути згодом в порядку ст. 192 СК України змінений, зменшений або збільшений за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у випадках, визначених Сімейним Кодексом України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 14.04.2022р.

Суддя: А.С.Адамов

Дата ухвалення рішення03.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103971563
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —946/1871/20

Рішення від 03.04.2022

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Адамов А. С.

Рішення від 03.04.2022

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Адамов А. С.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Адамов А. С.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Адамов А. С.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Адамов А. С.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні