Рішення
від 14.04.2022 по справі 908/374/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 4/25/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2022 Справа № 908/374/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Зінченко Наталя Григорівна розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін справу

За позовом Комунального підприємства "Облводоканал" Запорізької обласної ради, (69005, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 129-А)

до відповідача Комунального підприємства «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Бердянського району Запорізької області (72100, Запорізька область Бердянський район ,м.Приморськ, вул.Мелітопольське шосе буд.12)

про стягнення 127 276,72грн. заборгованості

10.02.2022 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява за вих. №12/0338 від 07.02.2022 (вх.№420/08-07/22 від 10.02.2022) Комунального підприємства "Облводоканал", м. Запоріжжя до Комунального підприємства "Чисте місто Приморськ" Приморської міської ради Бердянського району Запорізької області, м.Приморськ про стягнення 127276,72грн. заборгованості за договором про надання послуг з водопостачання №9/17 від 30.12.2016, в тому числі: 126834,30грн. основного боргу, 442,42 грн. 3 % річних.

Згідно Витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.02.2022 справу № 908/374/22 за вище вказаною позовною заявою розподілено судді Зінченко Н.Г.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.02.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/374/22 та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи, справі присвоєно номер провадження справи 4/25/22, сторонам встановлені строки для подання письмових заяв по суті спору.

Позовні вимоги обґрунтовані існуванням у відповідача заборгованості за договором про надання послуг з водопостачання №9/17 від 30.12.2016 за період листопад-грудень 2021 по оплаті послуг з водопостачання, надання яких підтверджується складеними Актами, актами-рахунками,які підписані споживачем без зауважень. Всупереч умов договору споживач оплату за спожиті послуги в повному обсязі не здійснив, оплатив їх частково. Заборгованість відповідача за надані послуги станом на час подання позову становить 126834,30 грн. Неналежне виконання відповідачем умов договору, за доводами позивача, є підставою для застосування до відповідача відповідальності у вигляді 3% річних. Посилаючись на ст.ст. 11, 526, 628, 629 ЦК України, ст.ст. 173, 174, 193 ГК України, позивач просить позов задовольнити.

Згідно зі ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до Витягу (Безкоштовного) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою Комунального підприємства «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Бердянського району Запорізької області (код ЄДРПОУ 32787263) є:, м.Приморськ, вул.Мелітопольське шосе буд.12, що відповідає юридичній адресі відповідача, зазначеній у позовній заяві.

Таким чином, суд вважає, що про дату, час та місце розгляду справи №908/374/22 відповідач повідомлений належним чином ухвалою суду від 15.02.2022 про відкриття провадження у справі, яка 22.02.2022 отримана уповноваженою особою Комунального підприємства «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Бердянського району Запорізької області, про що свідчить відмітка на повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.02.2022 відповідачу запропоновано у строк не пізніше 02.03.2022 подати відзив на позовну заяву.

Відповідач відзив на позовну заяву, у встановлений ухвалою суду по справі строк не надав, про поважність причин неподання відзиву суд не повідомив, правову позицію у справі не висловив.

За таких обставин, суд вирішив розглянути справу за наявними матеріалами.

Згідно частин 2 і 3 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Отже, 17.03.2022 сплив тридцятиденний термін наданий сторонам на вчинення процесуальних дій, строк вчинення яких обмежений першим судовим засіданням.

Нормами ч., ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін до суду не надходило.

Згідно ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення - 15.04.2022.

Розглянувши матеріали справи, суд

УСТАНОВИВ

30.12.2016 Комунальним підприємством "Облводоканал" (позивач у справі) та Комунальним підприємством «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Запорізької області (Споживач, відповідач у справі) укладений договір № 9/17 про надання послуг з водопостачання (надалі - Договір). Відповідно до п.1.1 договору позивач надає відповідачу послуги з водопостачання, а позивач зобов`язується своєчасно здійснювати оплату за споживання і користування послугами.

Відповідно до розділу 15 Договору він діє з 01 січня 2017 по 31 грудня 20197включно, а в частині розрахунків до повного виконання сторонами своїх зобов`язань. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення його терміну, про його припинення не було письмово заявлено однією із сторін.

Доказів розірвання, припинення даного договору матеріали справи не містять.

Згідно п. 8.1 Договору розрахунковим періодом є календарний місяць, оплата за послуги водопостачання проводиться споживачем грошовими коштами до 20 числа місяця,наступного за розрахунковим, на підставі отриманого рахунку та акуту про надання послуг.

За визначенням п. 4.2.1 Договору, Споживач зобов`язався, зокрема, своєчасно оплачувати надані йому послуги з водопостачання відповідно до встановлених тарифів.

Позивач свої обов`язки за договором виконав повністю та надав послуг з водопостачання за період листопад -грудень 2021р. на загальну суму 157 955,44грн., що підтверджується рахунками та 2-х сторонніми актами, які підписані споживачем та скріплені печаткою підприємства відповідача.

Відповідач зобов`язання по оплаті отриманих послуг виконав частково сплативши 31 121,14грн. Заборгованість за вказаний період становить 126 834,30грн.

Неналежне виконанням відповідачем зобов`язань за Договором щодо своєчасної сплати послуг водопостачання стало підставою для звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав та законних інтересів.

Проаналізувавши норми чинного законодавства, оцінивши докази, суд визнав позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини (ст. 11 ЦК України).

Приписами ст. 6 ЦК України встановлено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За правилами ч. 1 ст. 193 ГК України, ст. 526 ЦК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Аналогічні приписи містять ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" послуги з централізованого питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання з урахуванням вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" на підставі договору з:

підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням та/або централізованим водовідведенням;

підприємствами, установами або організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває житловий фонд і до обов`язків яких належить надання споживачам послуг з питного водопостачання та/або централізованого водовідведення;

об`єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами та іншими об`єднаннями власників житла, яким передано право управління багатоквартирними будинками та забезпечення надання послуг з водопостачання та/або централізованого водовідведення водовідведення на підставі укладених ними договорів;

власниками будинків, що перебувають у приватній власності;

індивідуальними і колективними споживачами житлово-комунальних послуг, визначеними Законом України "Про житлово-комунальні послуги". Договір про надання послуг з питного водопостачання та/або водовідведення укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою і споживачем, визначеним у частині першій цієї статті.

Укладений між сторонами договір про надання послуг з водопостачання за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Нормами ст. 901 ЦК України встановлено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Відповідно до частини 1 ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору позивачем у період листопад - грудень 2021 включно відповідачу надано обумовлені Договором послуги на загальну суму 157 955,44грн.

Про факт надання позивачем послуг в рамках договору про надання послуг з водопостачання №9/17свідчать складені акти прийму-передачі за надані послуги від 30.11.2021 та від 31.12.2021. та рахунки на оплату № 9/17 від 30.11.2021, №9/17 від 31.12.2021, долучені до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Укладаючи договір, кожна із сторін прийняла на себе певні зобов`язання щодо його виконання, однак відповідач, покладений на нього обов`язок щодо оплати наданих послуг у встановлений договором строк, не виконав, факт порушення відповідачем умов, визначених договором, є доведеним.

Відповідач частково сплатив за послуги з водопостачання у заявленому періоді в сумі 31 121,14грн., що підтверджується платіжним дорученням від 04.01.2022.

Доказів погашення заборгованості з послуг водопостачання у повному розмірі відповідач не надав.

З огляду на викладені обставини, суд визнав, що позовна вимога про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 126834,30 грн. заявлена обґрунтовано та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Також, позивачем за порушення грошового зобов`язання нараховано відповідачу 442,42грн. 3 % річних за загальний період з 21.12.2021 по 07.02.2022.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши надані позивачем розрахунок 3% річних за загальний період з 21.12.2021 по 07.02.2022, за допомогою юридичної інформаційно-пошукової системи "Законодавство", суд встановив, що розрахунок 3% річних позивачем виконаний правильно.

Таким чином, стягненню підлягають 3% річних в розмірі 442,42 грн.

Відповідно до ст.ст. 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідач визнані судом обґрунтованими позовні вимоги не спростував, доказів, які могли б свідчити про виконання ним зобов`язання по оплаті наданих послуг в повному обсязі та у визначений договором строк, не надав.

Таким чином, дослідивши матеріали справи та надані учасниками справи докази, суд дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 129, 231, 233, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ

1. Позов Комунального підприємства "Облводоканал" до Комунального підприємства «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Запорізької області задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради Запорізької області (72100, Запорізька область Бердянський район , м.Приморськ, вул.Мелітопольське шосе буд.12 код ЄДРПОУ 32787263) на користь комунального підприємства "Облводоканал" Запорізької обласної ради (69005, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 129-А, ідентифікаційний код 03327115) 126 834 (сто двадцять шість тисяч вісімсот тридцять чотири) грн. 30коп. основного боргу, 442 (чотириста сорок дві ) грн. 42 коп. 3% річних, 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну )грн. 00 коп. судового збору. Видати наказ.

Рішення складено і підписано "15" квітня 2022 р.

Суддя Н.Г.Зінченко

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення, а у разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата ухвалення рішення14.04.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103976829
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/374/22

Рішення від 14.04.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні