Рішення
від 14.04.2022 по справі 914/3858/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2022 Справа № 914/3858/21

За позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс», м. Львівдо відповідача:Підкамінської селищної ради Бродівського району Львівської області, Львівська обл., смт. Підкаміньпро:стягнення боргу за договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 від 15.04.2020 Суддя Р.В. Крупник

ІСТОРІЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява ТОВ «Західземлепроект Плюс» до Підкамінської селищної ради Бродівського району Львівської області про стягнення боргу за договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 від 15.04.2020.

Ухвалою від 20.12.2021 суд залишив позовну заяву «Західземлепроект Плюс» без руху.

У встановлений строк позивач усунув недоліки позовної заяви.

Ухвалою від 16.02.2022 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, розгляд справи ухвалив здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, без проведення судового засідання та без виклику сторін.

АРГУМЕНТИ СТОРІН.

Аргументи позивача.

Позов обґрунтований тим, що 15.04.2020 між ТОВ «Західземлепроект Плюс» (виконавцем) та Пеняківською сільською радою (замовником) укладено договір проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24, за яким замовник доручив, а виконавець зобов`язався надати послуги проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Пеняки Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області. Як стверджує у позовній заяві ТОВ «Західземлепроект Плюс», на виконання умов договору ним були надані замовникові послуги загальною вартістю 29519,10 грн., які останній зобов`язувався оплатити протягом 10 банківських днів з дня підписання акта приймання-здавання послуг. Всупереч взятих на себе зобов`язань, замовник надані послуги не оплатив. Оскільки замовник Пеняківська сільська рада була припинена як юридична особа в результаті реорганізації шляхом приєднання до Підкамінської селищної ради, і остання являється правонаступником всіх прав та обов`язків Пеняківської сільської ради, позивач звернувся із цим позовом до суду про стягнення з відповідача 29519,10 грн. боргу.

Аргументи відповідача.

Відповідач своїм правом на висловлення заперечень проти позову, передбаченим ст. 165 Господарського процесуального кодексу України (надалі ГПК України), не скористався та не подав до суду у встановлений процесуальним законом строк відзив на позовну заяву. Ухвалу про відкриття провадження у справі отримав 19.02.2022.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ.

15.04.2020 між позивачем (виконавець) та Пеняківською сільською радою (замовник) укладено Договір проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 (надалі Договір), згідно умов якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується надати з дотриманням вимог законодавства послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Пеняки Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області (п. 1.1. Договору).

Технічні, економічні та інші вимоги до послуг передбачені у технічному завданні, що є невід`ємною частиною договору (п. 1.2. Договору).

Отримана за результатами виконання цього договору технічна документація з проведення нормативної грошової оцінки земель є власністю замовника (п. 1.3. Договору).

Згідно із п. 2.1. Договору загальна вартість послуг за цим договором становить 29519,10 грн. (двадцять дев`ять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять грн. 10 коп.) без ПДВ.

Оплата послуг здійснюється на підставі оформлених належним чином актів приймання-здавання (п. 2.2. Договору).

Остаточна оплата вартості послуг щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель здійснюється замовником протягом 10-ти банківських днів з дня підписання акта приймання-здавання послуг (п. 2.3. Договору).

Як передбачено п. 3.1. Договору після надання послуг виконавець передає замовнику акт приймання-здавання робіт у 2-х примірниках. Матеріали з грошової оцінки земель населених пунктів передаються замовнику та в відділ Держгеокадастру у Бродівському районі Львівської області.

У п. 4 Договору сторони погодили, що початком робіт з надання послуг є квітень 2020 року, а завершенням липень 2020 року.

Сторонами погоджено, підписано та скріплено печатками додатки до Договору, зокрема технічне завдання на розробку технічної документації з нормативної грошової оцінки земель с. Пеняки Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області (додаток 1), протокол погодження договірної ціни на надання послуг (додаток 2), кошторис виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель с. Пеняки Пеняківської сільської ради (додаток 3).

У матеріалах справи наявний також календарний план роботи по розробленню технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

21.07.2020 між сторонами підписано акт №51 здачі-прийняття робіт (надання послуг) за Договором №24 від 15.04.2020, згідно з яким сторони засвідчують,що виконавцем були виконані роботи з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с. Пеняки на загальну суму 29519,10 грн. без ПДВ.

Судом встановлено, що попри підписання сторонами акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) замовник не виконав своїх зобов`язань щодо оплати вартості наданих послуг.

З матеріалів справи вбачається, що Підкамінська селищна рада Бродівського району Львівської області, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» (законопроект реєстр №3651-д), який був прийнятий Верховною Радою України 17.11.2020, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», на підставі рішення Підкамінської селищної ради від 25.11.2020 «Про визнання повноважень Підкамінського селищного голови восьмого скликання», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», прийняла рішення №14 «Про реорганізацію сільських рад, що увійшли до складу Підкамінської селищної ради» від 10.12.2020.

Згідно із п.п. 1.7. п. 1 вказаного рішення розпочато процедуру реорганізації Пеняківської сільської ради (код ЄДРПОУ 04372632) розташованої за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Пеняки, шляхом приєднання до Підкамінської селищної ради (код ЄДРПОУ 04372483), розташованої за адресою: Львівська область, Бродівський район, смт. Підкамінь, вул. І.Франка 1.

Відповідно до п. 2 цього ж рішення Підкамінська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків, зокрема Пеняківської сільської ради, з дня набуття повноважень Підкамінською селищною радою.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та у зв`язку із розглядом справи №914/3858/21 за електронним запитом від 17.12.2021 за №448282382476 Господарським судом Львівської області отримано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно якого внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області (код ЄДРПОУ 04372632) в результаті її реорганізації, 23.11.2021, 15:44:30, 1003931120014000467, підстава: рішення щодо реорганізації. Також, внесено запис про юридичних осіб-правонаступників: Підкамінська селищна рада Бродівського району Львівської області код ЄДРПОУ: 04372483.

ОЦІНКА СУДУ.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України) зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Як передбачено ст. 174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але які йому не суперечать.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 ЦК України визначено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем (виконавець) та Пеняківською сільською радою (замовник) укладено Договір проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 від 15.04.2020, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 901 ЦК України).

Судом встановлено, що позивач, як виконавець послуги, належним чином виконав свої обов`язки за Договором щодо надання замовнику послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Пеняки Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно із п. 2.1. Договору загальна вартість послуг за цим договором становить 29519,10 грн. (двадцять дев`ять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять грн. 10 коп.) без ПДВ.

Оплата послуг здійснюється на підставі оформлених належним чином актів приймання-здавання (п. 2.2. Договору).

21.07.2020 між сторонами підписано акт №51 здачі-прийняття робіт (надання послуг) за Договором №24 від 15.04.2020, згідно з яким сторони засвідчують,що виконавцем були виконані роботи з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с. Пеняки на загальну суму 29519,10 грн. без ПДВ.

Як передбачено п. 2.3. Договору остаточна оплата вартості послуг щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель здійснюється замовником протягом 10-ти банківських днів з дня підписання акта приймання-здавання послуг.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Нормами ст. 612 ЦК України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання свого зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Свої зобов`язання передбачені Договором Пеняківська сільська рада у встановлений строк не виконала, у зв`язку із чим у неї утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 29519,10 грн.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Львівської області» від 27.05.2020 №624-р передбачено утворення Підкамінської територіальної громади Бродівського району Львівської області, до складу якої включено, зокрема Пеняківську сільську раду.

Судом встановлено, що Підкамінська селищна рада Бродівського району Львівської області прийняла рішення №14 «Про реорганізацію сільських рад, що увійшли до складу Підкамінської селищної ради» від 10.12.2020, згідно із яким розпочала процедуру реорганізації Пеняківської сільської ради шляхом її приєднання до Підкамінської селищної ради.

Згідно з ч 1. ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Підпунктом 18 п. 61 Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи розформованих територіальних громад припиняються як юридичні особи з дня внесення запису про їх припинення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Виходячи з положень статей 91, 92, 96 та 104 ЦК України юридична особа, що реорганізується через приєднання, відповідає за своїми майновими зобов`язаннями самостійно до моменту припинення і переходу майна, прав і обов`язків до правонаступників в результаті реорганізації шляхом приєднання

Відповідно до п. 2 цього ж рішення Підкамінська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків, зокрема Пеняківської сільської ради, з дня набуття повноважень Підкамінською селищною радою.

В матеріалах справи наявний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно якого внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи Пеняківської сільської ради Бродівського району Львівської області (код ЄДРПОУ 04372632) в результаті її реорганізації, 23.11.2021, 15:44:30, 1003931120014000467, підстава: рішення щодо реорганізації. Також, внесено запис про юридичних осіб-правонаступників: Підкамінська селищна рада Бродівського району Львівської області код ЄДРПОУ: 04372483.

Зважаючи на викладене вище, суд констатує, що Підкамінська селищна рада Бродівського району Львівської області є правонаступником всіх прав та обов`язків Пеняківської сільської ради за Договором, а відтак, відповідає за зобов`язаннями останньої, які виникли до її реорганізації.

Оскільки після переходу до Підкамінської селищної ради Бродівського району Львівської області прав та обов`язків Пеняківської сільської ради, перша не вчинила жодних дій спрямованих на погашення існуючої заборгованості за Договором, суд дійшов висновку про те, що вимога позивача про стягнення заборгованості за Договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 від 15.04.2020 у розмірі 29519,10 грн. є законною, обґрунтованою та підлягає задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ.

У відповідності до ч. 1 ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача у розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст. 4, 74, 76-80, 123, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Підкамінської селищної ради Бродівського району Львівської області (80600, Львівська обл., Золочівський р-н, смт Підкамінь, вул. І. Франка, буд. 1; код ЄДРПОУ 04372483) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» (79041, м. Львів, вул. Героїв УПА, 73, код ЄДРПОУ 41027977) 29519,10 грн. заборгованості за Договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів №24 від 15.04.2020 та 2270,00 грн. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили відповідно до ст. 327 ГПК України.

4. Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено в нарадчій кімнаті.

Суддя Крупник Р.В.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103977134
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —914/3858/21

Рішення від 14.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

Ухвала від 16.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні