Рішення
від 18.04.2022 по справі 904/2752/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.04.2022м. ДніпроСправа № 904/2752/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мельниченко І.Ф., розглянув спір

за позовом Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк", м. Київ

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус", м. Дніпро

відповідача-2: ОСОБА_1 , с. Новоселівка, Новомосковський р-н, Дніропетровська обл.

про солідарне стягнення заборгованості у сумі 59 227,52 грн.

Без участі представників сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області про солідарне стягнення заборгованості, що складають 49 627,52 грн. - суму заборгованості за кредитним договором б/н від 28.03.2019; 9 600,00 грн. - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

Судові витрати позивач просить солідарно покласти на відповідачів.

Позовні вимоги до Відповідача-1 обґрунтовані неналежним виконанням умов кредитного договору № б/н від 28.03.2019, в частині повного та своєчасного повернення кредитних коштів.

Позовні вимоги до Відповідача-2 обґрунтовані неналежним виконанням умов договору поруки № POR1553607379400 від 28.03.2019, в частині повного та своєчасного повернення кредитних коштів.

У межах визначеного законом строку, сторонам була надана можливість скористались своїми правами на подання заяв по суті справи з документальним обґрунтуванням.

Відповідачі відзив на позов не надали.

Відповідно до частини 9 статті 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвалою суду від 14.02.2022 відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Крім того, господарський суд зазначає про те, що позивачем в якості відповідача-2 визначено Фізичну особу ОСОБА_1 .

За змістом частин першої, шостої та сьомої статті 176 Господарського процесуального кодексу України суд повинен отримати інформацію про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача, який не є підприємцем, від відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання такої особи.

Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду.

Згідно зі статтею 3 Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV (із змін. і доп.) "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" органом реєстрації є виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільський голова (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Правила реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру визначені постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207.

На підставі викладеного, судом було постановлено ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 01.06.2020 по справі № 904/2752/20, якою зобов`язано Піщанську сільську раду надати інформацію про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 (відома суду адреса проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

25.06.2020 від Піщанської сільської ради до канцелярії суду надійшов лист № 1468/02-24 від 28.06.2020, яким повідомлено, що ОСОБА_1 на території Піщанської сільської ради, за адресою: АДРЕСА_1 , не зареєстрована.

Враховуючи викладене, ухвалою суду від 01.07.2020 зобов`язано Головне управління ДМС у Дніпропетровській області у строк протягом 5 (п`яти) днів з моменту отримання цієї ухвали надіслати на адресу Господарського суду Дніпропетровської області у паперовій формі:

- інформацію про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 (адреса проживання не відома; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

08.02.2022 від Головного управління ДМС у Дніпропетровській області надійшов лист № 1201.4.5-7071/12.2-20 від 10.07.2020 в якому зазначено, що ОСОБА_1 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . 21.08.2018 знята з реєстраційного обліку, зареєстрованою на території Дніпропетровської області не значиться.

З огляду на викладене, господарським судом здійснено відповідні дії, передбачені статтею 176 Господарського процесуального кодексу України, щодо встановлення місцезнаходження ОСОБА_1 .

Зважаючи на той факт, що зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 , не встановлено, господарським судом вживалися заходи щодо повідомлення останньої про розгляд справи № 904/2752/20 за допомогою розміщення оголошення на офіційному сайті Господарського суду Дніпропетровської області.

Крім того, у даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач-2 не позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

ТОВ "Сіріус" про відкриття провадження у справі № 904/2752/20 повідомлене належним чином, про що свідчить залучене до матеріалів справи поштове повідомлення про вручення останньому ухвали суду від 14.04.2022.

З огляду на викладене, а також враховуючи вимоги частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку, суд вважає можливим розглянути справу за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Предметом доказування у даній справі є обставини укладання кредитного договору та договору поруки, погоджений кредитний ліміт, строк користування кредитом, графік погашення кредиту, наявність прострочень.

28.03.2019 Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіріус" (далі - відповідач-1, клієнт) підписано заяву про приєднання до умов та правил надання послуги "КУБ" (далі - Заява).

Згідно цієї Заяви відповідач-1 приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг" (надалі -Умови), Тарифів Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування № б/н від 28.03.2019 (надалі - Договір).

Оскільки заява про приєднання до Умов та Правил надання послуги "КУБ" підписана відповідачем-1 28.03.2019, то саме ця дата є датою укладення кредитного договору. Відтак, регулювання правовідносин сторін здійснюється розділом 3.2.8. Умов та Правил надання послуг "КУБ" у редакції.

За заявою про приєднання до Умов та Правил надання послуги "КУБ" істотними є наступні умови кредитного договору:

банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий кредит для фінансування поточної діяльності клієнта та/або для придбання основних засобів в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів та іншої винагороди в обумовлені цим договором терміни (п. 1.1).

Розмір кредиту: 600 000 (шістсот тисяч) грн. (п. 1.2);

Строк кредиту: 12 місяців з моменту видачі коштів клієнту (п. 1.3);

Проценти за користування кредитом: перші 6 місяців 1,8% в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6% від початкового розміру кредиту (в т.ч. при достроковому погашенні кредиту) (п. 1.4);

Порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця, рівними частинами починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів Клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом; погашення процентів щомісяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів Клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом.

Сторони узгодили , що графік погашення кредиту надається у Додатку № 1 до цієї Заяви та доступний Клієнту у системі «Приват24 для бізнесу» (п. 1.5).

Порядок дострокового погашення кредиту: якщо в звітному місяці дата дострокового погашення кредиту передує даті сплати щомісячного платежу, - клієнт сплачує залишок заборгованості та проценти поточного періоду в повному обсязі; якщо дата дострокового погашення слідує за датою погашення щомісячного платежу, клієнт також оплачує залишок заборгованості та проценти поточного періоду в повному розмірі.

У випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п. 1.5 цієї Заяви, Клієнт зобов`язаний додатково до процентів, вказаних в п. 1.4, сплатити Банкові проценти у розмірі 4% в місяць від суми простроченої заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8 Умов та Правил надання банківських послуг (п. 1.6).

Клієнт доручає банку розмістити у мережі Інтернет відомості про його бізнес-проект, за яким банк надає кредит (п. 1.7).

Відповідно до частин першої, другої статті 207 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За змістом статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першою статті 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Згідно з частиною першою статті 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до частини другої статті 639 ЦК України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Пунктом 3.2.8.1. Умов визначено, що банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий "Кредит КУБ" (далі - послуга) для фінансування поточної діяльності клієнта та/або для придбання основних засобів в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим договором терміни. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання по Умов та правил надання послуги "КУБ" (далі - Заява), а також в системі Приват24.

Клієнт приєднується до послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі Paperless або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору.

Кредит також може надаватися шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги.

Якість послуг має відповідати законодавству України, нормативним актам Національного Банку України, які регулюють кредитні відносини.

Зі змісту заяви від 28.03.2019 вбачається, що відповідач-1 та АТ КБ "Приватбанк" погодили істотні умови кредитного договору. Укладений між позивачем та відповідачем-1 кредитний договір містить усі істотні умови, які необхідні для договорів даного виду.

На виконання умов договору Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" перерахувало 28.03.2019 на поточний рахунок відповідача-1 кредитні кошти у розмірі 600 000,00 грн., що підтверджується випискою по рахунку.

Згідно з Додатком № 1 до Заяви про приєднання до Умов та правил надання послуги "КУБ" від 28.03.2021 сторони погодили Графік погашення основної суми боргу та процентів за кредитом.

У підпунктах 3.2.8.3.1., 3.2.8.3.1.3. розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ" передбачено, що повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві.

Клієнт доручає банку щомісячно у строки, зазначені в Заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у банку, на погашення заборгованості за Послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі.

Остаточним терміном погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Згідно зі статтями 212, 651 ЦК України при порушенні клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених цим договором, банк на свій розсуд, починаючи з 91-ого дня порушення будь-якого із зобов`язань, має право змінити умови договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому банк направляє клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту (банк здійснює інформування клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв`язку банку та клієнта (системи клієнт-банк, інтернет-клієнт-банк, sms-повідомлення або інших)). При непогашенні заборгованості за цим договором у термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість за кредитним договором, починаючи з наступного дня від дати, зазначеної в повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 90 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань, терміном повернення кредиту є дата останнього платежу.

До обов`язків клієнта віднесено повернення кредиту та здійснення інших платежів, передбачених договором, у терміни і в сумах, як встановлено в п.п. 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2, 3.2.8.5.14, 3.2.8.6.2, а також зазначені в Заяві, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку (підп. 3.2.8.5.3 п.3.2.8.5 розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ").

За користування послугою клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно графіку, визначених в заяві та тарифах.

При несплаті процентів у строк, визначений графіком, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання договору згідно п. 3.2.8.6.2) (підп. 3.2.8.3.2 п. 3.2.8.3 Умов та Правил надання послуг "КУБ").

Порядок проведення розрахунків визначений підпунктами 3.2.8.9.1.- 3.2.8.9.7. розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ".

Так, пунктом 3.2.8.9.1 розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ" врегульовано, що за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з п.п. 3.2.8.1, 3.2.8.3 цього договору клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Згідно з підпунктом 3.2.8.3.2 пункту 3.2.8.3 розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ" за користування послугою клієнт сплачує щомісячно протягом усього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно Графіку, що зазначені в Заяві та Тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений Графіком, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання договору згідно з п. 3.2.8.6.2.).

У підпунктах 3.2.8.9.2 - 3.2.8.9.7 пункту 3.2.8.9 розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ" унормовано, що нарахування процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на початковий розмір кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування процентів не враховується.

Сплата процентів за користування кредитом здійснюється в дати платежів, зазначені у Заяві (п. 3.2.8.3.1).

Якщо повне погашення кредиту здійснюється в дату, що відрізняється від зазначеної в цьому пункті, то останньою датою погашення процентів, розрахованої від попередньої дати погашення по день фактичного повного погашення кредиту, є дата фактичного погашення кредиту.

У разі, якщо дата погашення кредиту та/або сплати процентів за користування кредитом, винагороди, неустойки за цим договором припадає на вихідний або святковий день, зазначені платежі повинні бути здійснені в банківський день, що передує вихідному або святковому дню.

Банківський день - день, у який банківські установи України відкриті для проведення операцій з переказу грошових коштів із використанням каналів взаємодії з НБУ.

Погашення кредиту, сплата процентів за цим договором здійснюються у валюті кредиту. Погашення неустойки за цим договором здійснюються у гривні відповідно до умов цього договору.

Зобов`язання за цим договором виконуються в такій послідовності: кошти, отримані від клієнта, а також від інших уповноважених органів/осіб, для погашення заборгованості за цим договором, перш за все спрямовуються для відшкодування витрат/збитків банку згідно з п.п.3.2.8.5.14 цього договору, далі для погашення неустойки згідно з підрозділом 3.2.8.10 цього договору, далі - процентів згідно з п. 3.2.8.3.4 цього договору, далі - прострочених процентів згідно з п.3.2.8.3.3 цього договору, далі - простроченого кредиту, далі - процентів, далі - кредиту. Остаточне погашення заборгованості за цим договором проводиться не пізніше дати, зазначеної в п. 3.2.8.9.3 цього договору. У разі несплати процентів у відповідні дати сплати, визначені в цьому договорі, вони вважаються простроченими. У разі розрахунку витрат банку згідно з п.п. 3.2.8.5.14 цього договору за згодою сторін можлива зміна термінів погашення кредиту.

Розрахунок і нарахування процентів за користування кредитом здійснюються у терміни, вказані в Заяві, кожного місяця, на наступний день після дня отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на первісну суму кредиту.

Позивач обліковує за відповідачем-1 заборгованість за кредитом у загальній сумі 59 227,52 грн., з яких: 49 627,52 грн. - заборгованість за кредитом; 9 600,00 грн. - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

Солідарну відповідальність відповідача-2 за зобов`язаннями відповідача-1 щодо сплати заборгованості у загальній сумі 59 227,52 грн. позивач обґрунтовує укладеним між ОСОБА_1 (далі - поручитель, відповідач-2) та позивачем (кредитор) договором поруки № POR1553607379400 від 26.03.2019 (далі - договір поруки), який поручителем підписано шляхом накладення електронного підпису.

Предметом договору поруки є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання зобов`язань Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіріус" (боржник) за угодами-приєднання до:

1.1.1. розділу 3.2.8. "Кредиту КУБ" Умов та правил надання банківських послуг (Угода 1) по сплаті:

а) процентної ставки за користування кредитом:

- за період користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.2 Угоди 1 - перші 6 місяців 1,8% в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6% від початкового розміру кредиту;

- за період користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.3 Угоди 1 - 4,0% в місяць від суми простроченої заборгованості;

б) кредиту в розмірі 600 000,00 грн.

У пункті 1.1 договору поруки сторони погодили, що якщо під час виконання Угоди 1 зобов`язання боржника, що забезпечені цим договором, збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за Угодою 1 в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібно.

Пунктом 1.2 договору поруки передбачено, що поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за Угодою 1 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користуванням кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно з цим пунктом поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

У випадку смерті або банкрутства боржника за Угодою 1 на, та/або зміни боржника внаслідок правонаступництва та/або переведення боргу на будь-яку іншу особу (нового боржника), поручитель приймає на себе зобов`язання та згодний відповідати за виконання Угоди 1 за боржника, а також за будь-якого іншого боржника (новий боржник) при настанні вказаних в даному пункті обставин, в зв`язку з чим поручитель надає поруку перед кредитором за виконання новим боржником зобов`язань за Угодою 1 у розмірі і порядку, визначеному умовами Угоди 1. При цьому, будь-які додаткові узгодження з поручителем не потрібні.

У випадку невиконання боржником зобов`язань за Угодою 1, боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Відповідно до пункту 4.1 договору поруки сторони домовились, що порука за цим договором припиняється через 15 років після укладення цього договору. У випадку виконання боржником та/або поручителем усіх своїх зобов`язань за Угодою 1 цей договір припиняє свою дію.

Отже, з огляду на умови договору поруки позивач вважає наявним у нього права вимоги до відповідача-2, як поручителя щодо погашення заборгованості за кредитним договором № б/н від 28.03.2019.

Причиною виникнення спору є неналежне виконання відповідачем-1 умов кредитного договору № б/н від 28.03.2019 в частині своєчасного повернення кредитних коштів.

Викладені обставини узгодження позивачем та відповідачем-1 умов кредитного договору та отримання відповідачем-1 кредитних коштів свідчать, що між ними виникли кредитні правовідносини.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (стаття 1054 ЦК України).

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 11 ЦК України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частин першої, третьої статті 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено законом або договором (стаття 525 ЦК України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (стаття 530 ЦК України).

Наданими позивачем доказами підтверджується порушення відповідачем-1 умов кредитного договору в частині зобов`язань щодо погашення кредиту та процентів за кредитом згідно з Графіком (Додаток 1 до Заяви про приєднання до Умов та Правил надання послуг "КУБ").

Згідно з частиною першою статті 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися, у тому числі порукою.

Статтею 553 ЦК України встановлено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку.

У разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя (частина перша статті 554 ЦК України).

Обсяг зобов`язань поручителя визначається як умовами договору поруки, так і умовами основного договору, яким визначено обсяг зобов`язань боржника, забезпечення виконання яких здійснює поручитель (частини перша, друга статті 553 ЦК України).

Судом встановлено, що кредитний договір у формі заяви-приєднання, а також договір поруки підписані сторонами, які досягли згоди з усіх їх істотних умов; кредитний договір містить повну інформацію щодо умов кредитування, зокрема, про строк кредитування, процентну ставку за користування кредитом, строки сплати платежів, а також про права та обов`язки сторін, порядок розрахунків, відповідальність за порушення зобов`язань.

Наданими позивачем доказами підтверджується, що на виконання умов кредитного договору № б/н від 28.03.2019 позивачем було перераховано на поточний рахунок відповідача-1 кредитні кошти в сумі 600 000,00 грн.

Разом з тим відповідач-1 всупереч умов договору та приписів чинного законодавства не повернув позивачу кредитні кошти у строк, встановлений договором, відповідну оплату здійснив частково, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість за кредитом у сумі 49 627,52 грн.; 9 600,00 грн. - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії, що підтверджується виписками по рахунку боржника станом на 15.04.2020.

Відповідачі здійсненого позивачем розрахунку заявленої до стягнення заборгованості не спростували, доказів на підтвердження належних до сплати сум суду не надали.

Отже, оскільки порука має похідний характер від забезпеченого нею зобов`язання, а відповідачами не надано жодних належних та допустимих доказів щодо виконання договірних зобов`язань за кредитним договором № б/н від 28.03.2019, вимоги позивача про стягнення заборгованості за кредитом у сумі 49 627,52 грн.; 9 600,00 грн. - заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, визнаються судом правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно зі статтею 129 Господарського процесуального кодексу та з урахуванням солідарної відповідальності відповідачів витрати зі сплати судового збору в сумі 2 102,00 грн. покладаються на останніх у таких сумах: на відповідача-1 - у сумі 1 051,00 грн., на відповідача-2 - у сумі 1 051,00 грн.

Керуючись статями 2, 3, 20, 73-79, 86, 91, 129, 165, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус" (49051, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 26, код ЄДРПОУ 24431785) та з Фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) заборгованість за кредитом у сумі 49 627,52 грн.; 9 600,00 грн. - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіріус" (49051, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 26, код ЄДРПОУ 24431785) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) судовий збір у сумі 1 051,00 грн.

Стягнути з Фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства комерційного банку "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) судовий збір у сумі 1 051,00 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повне рішення складено 19.04.2022.

Суддя І.Ф. Мельниченко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.04.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104000898
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності

Судовий реєстр по справі —904/2752/20

Судовий наказ від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Судовий наказ від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Судовий наказ від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Судовий наказ від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 18.04.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні