Ухвала
від 17.04.2022 по справі 301/1128/22
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/1128/22

2/301/473/22

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"18" квітня 2022 р. м. Іршава

Суддя Іршавського районного суду Закарпатської області Пітерських М.О., перевіривши матеріали позовної заяви Кам`янської сільської ради до ОСОБА_1 про розірвання Договору оренди землі №30/57-19-ДО від 30 травня 2019 року,

в с т а н о в и л а :

Кам`янська сільська рада звернулася в Іршавський районний суд Закарпатської області з позовом до ОСОБА_1 про розірвання Договору оренди землі №30/57-19-ДО від 30.05.2019 року.

Перевіривши матеріали позовної заяви приходжу наступного.

Відповідно до ч.1 ст.187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі.

Згідно зст.175п.5ч.3і ч.6,ст.177ч.5ЦПК Українипозовна заяваповинна міститивиклад обставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги,зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини; упозовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору; позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Вважаю, що дана позовна заява не відповідає вимогам ст. 175, 177 ЦПК України, виходячи з наступного.

Позивач звернувся в суд з даним позовом до ОСОБА_1 про розірвання Договору оренди землі №30/57-19-ДО від 30 травня 2019 року.

Предметом цього договору є передача в строкове платне користування земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 5,6421 га з кадастровим номером 2121980400:02:001:0019 для ведення фермерського господарства. В п.5.1. та 5.2. цього договору оренди також зазначено, що земельна ділянка передається в оренду для ведення фермерського господарства, а її цільове призначення землі сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

З доданої до позовної заяви копії протоколу №2689 проведення електронних торгів, які відбулись 30.05.2019 року, вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером 2121980400:02:001:0019 має цільове призначення для ведення фермерського господарства.

Закон України «Про фермерське господарство» визначає правові, економічні та соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств як прогресивної форми підприємницької діяльності громадян у галузі сільського господарства України; спрямований на створення умов для реалізації ініціативи громадян щодо виробництва товарної сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також для забезпечення раціонального використання і охорони земель фермерських господарств, правового та соціального захисту фермерів України.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

В частині 4 ст.1 Закону України «Про фермерське господарство» передбачено, що фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Згідно з ст.7 та 8 Закону України «Про фермерське господарство» передбачено, щонадання земельних ділянок державної та комунальної власності у власність або користування для ведення фермерського господарства здійснюється в порядку, передбаченому Земельним кодексом України. Фермерське господарство підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою.

Відповідно доч.1ст.12Закону України«Про фермерськегосподарство» землі фермерського господарства можуть складатися із: 1) земельних ділянок, що належать громадянам України - членам фермерського господарства на праві власності, користування; 2) земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності, користування.

За змістом статей 1, 5, 7, 8 і 12 згаданого Закону після укладення договору оренди земельної ділянки для ведення фермерського господарства та проведення державної реєстрації такого господарства обов`язки орендаря цієї земельної ділянки виконує фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась.

Оскільки фермерські господарства є юридичними особами, їхні земельні спори з іншими юридичними особами, зокрема з органом державної влади, щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, підвідомчі господарським судам.

Аналогічна правова позиція висловлена Великою Палатою Верховного Суду в постановах від 13 березня 2018 року у справі № 348/992/16-ц (провадження № 14-5цс18), від 21 листопада 2018 року у справі № 272/1652/14-ц (провадження № 14-282цс18).

Тобто, якщо на момент відкриття провадження у справі щодо спору між органом державної влади чи місцевого самоврядування та, зокрема, фізичною особою, якій із земель державної або комунальної власності надана земельна ділянка для ведення фермерського господарства, фермерське господарство вже було зареєстрованим, то така справа має розглядатися за правилами господарського судочинства.

Якщо ж на час відкриття провадження у справі щодо такого спору про користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, фермерське господарство не зареєстровано, то стороною таких спорів є громадянин, якому надавалась земельна ділянка, а спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Аналогічні висновки викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 22 серпня 2018 року у справі № 606/2032/16-ц (провадження № 14-262цс18) та у постанові від 16 жовтня 2019 року у справі № 365/65/16-ц (провадження № 14-371цс19).

Кам`янська сільська рада звернулася в суд з позовом до фізичної особи ОСОБА_1 , однак у позові не мотивовано подачу позову в порядку цивільного судочинства, не додано інформації щодо реєстрації ОСОБА_1 фермерського господарства як юридичної особи або реєстрації ОСОБА_2 як фізичної особи-підприємця з наявними в ЄДР відомостями про створення ним фермерського господарства.

Вказані відомості необхідні для з`ясування cудом дотримання позивачем вимог підвідомчості даної справи Іршавському районному суду та можливості розгляду спору в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин вважаю, що позовну заяву Кам`янської сільської ради, подану адвокатом Волошин Л.Я., слід залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, роз`яснивши, що у випадку не виправлення недоліків у вказаний термін, така буде вважатись не поданою та повернута позивачу.

Керуючись ст.185 ЦПК України,

у х в а л и л а :

Позовну заяву Кам`янської сільської ради до ОСОБА_1 про розірвання Договору оренди землі №30/57-19-ДО від 30 травня 2019 року - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків 5днів з моменту отримання копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Іршавського

районного суду : М. О. Пітерських

Дата ухвалення рішення17.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104004304
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання Договору оренди землі №30/57-19-ДО від 30 травня 2019 року

Судовий реєстр по справі —301/1128/22

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні