Ухвала
від 19.04.2022 по справі 461/9573/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/9573/21

Провадження № 1-кс/461/1340/22

УХВАЛА

про продовження строку досудового розслідування

19.04.2022 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, -

в с т а н о в и в :

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні № 32020140000000023 від 25.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на 4 місяці, тобто до 23 серпня 2022.

Подане клопотання мотивує тим, що строк досудовогорозслідування у даномукримінальному провадженні закінчується 23.04.2022, однак завершити його здійснення до вказаноїдатинеможливо у зв`язку з необхідністюзавершення та проведеннядодатковихслідчих (розшукових) та процесуальних дій, результатиякихматимутьдоказовезначення у кримінальномупровадженні.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020140000000023 від 25.03.2020, за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТзОВ «Солодощі Львівщини», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Так відповідно до матеріалів, що слугували підставою для внесення відомостей до ЄРДР встановлено, що оперативним управлінням ГУ ДФС у Львівській області за результатами проведення оперативно-розшукових заходів, встановлено вчинення групою службових осіб протиправних дій щодо порушення податкового законодавства (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), шляхом здійснення реалізації продукції (шоколадно-кондитерських виробів) на підконтрольних фізичних осіб - підприємців за ціною на 43-53 відсотків нижчою від реальної ринкової ціни та подальший продаж шоколадно-кондитерських виробів кінцевому споживачу з використанням підконтрольних фізичних осіб-підприємців за реальною вартістю, яка зазначена на прилавках мережі магазинів «Львівська майстерня шоколаду» та крамниці інтернет магазину.

Так ухилення від оподаткування здійснюється наступним чином: через

ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРПОУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 в ТОВ «Пуратос Україна» (ЄДРПОУ 33933338), яке являється імпортером шоколаду, здійснює придбання шоколаду в дробсах. Придбаний шоколад в дробсах передається на переробку ТОВ «Шокоооооооолад» (ЄДРПОУ 36417791), яке виготовляє шоколадну продукцію.

Після переробки реалізація готової продукції (шоколадних виробів) документально оформляється від ТОВ «Солодощі Львівщини» таТОВ «Чоколядовагра» на підконтрольних фізичних осіб підприємців, які створюються службовими особами вищевказаних підприємств, в тому числі на ОСОБА_4 ідентифікаційний код НОМЕР_1 , ОСОБА_5 ідентифікаційний код НОМЕР_2 , ОСОБА_6 ідентифікаційний код НОМЕР_3 , ОСОБА_7 ідентифікаційний код НОМЕР_4 , ОСОБА_8 ідентифікаційний код НОМЕР_5 , ОСОБА_9 ідентифікаційний код НОМЕР_6 , ОСОБА_10 ідентифікаційний код НОМЕР_7 , ОСОБА_11 ідентифікаційний код НОМЕР_8 , ОСОБА_12 ідентифікаційний код НОМЕР_9 за ціноюна 53 % нижчою від реальної ринкової ціни.

Вподальшому, підконтрольні фізичні особи підприємці,перебуваючи на ІІ групі платників єдиного податку (які згідно п. 4 ст.291 ПКУ мають річний ліміт до 1,5 млн грн), діючи за домовленістю з ТОВ «Солодощі Львівщини» таТОВ «Чоколядовагра» здійснюють реалізацію шоколаду за реальною ринковою вартістю, та після досягнення такими фізичними особами-підприємцями максимально допустимої межі річного доходу (не більше 1,5 млн. грн.), здійснюється припинення їх діяльності. Натомість, з числа працівників вищевказаних підприємств реєструються та залучаються до протиправної діяльності нові фізичні особи-підприємці.

Згідно Архіву електронної звітності, реєстрація податкових накладних ТОВ «Шокоооооооолад», ТОВ «Солодощі Львівщини» таТОВ «Чоколядовагра» здійснюється з однієї ІР адреси - НОМЕР_10 та Е-mail zvit@lokal.lviv.ua.

В той же час, подання податкової звітності вищевказаних фізичних осіб-підприємців, E-mail автора, заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів, являється таж сама ІР адреса- ІНФОРМАЦІЯ_1 або ІНФОРМАЦІЯ_2 , що свідчить про взаємозв`язок вказаних суб`єктів господарювання.

У ході проведення досудового розслідування, на виконання ухвал Галицького районного суду м. Львова від 21.02.2022, проведено тимчасовий доступ до речей та документів:

-по взаємовідносинах ТОВ «Солодощі Львівщини» з ТОВ «Шокоооооооолад» та фізичними особами-підприємцями ОСОБА_5 ідентифікаційний код НОМЕР_2 , ОСОБА_6 ідентифікаційний код НОМЕР_3 , ОСОБА_9 ідентифікаційний код НОМЕР_6 , ОСОБА_12 ідентифікаційний код НОМЕР_9 ;

- по взаємовідносинах ТОВ «Чоколядовагра» з ТОВ «Шокоооооооолад» та фізичними особами-підприємцями ОСОБА_5 ідентифікаційний код НОМЕР_2 , ОСОБА_6 ідентифікаційний код НОМЕР_3 , ОСОБА_7 ідентифікаційний код НОМЕР_4 , ОСОБА_8 ідентифікаційний код НОМЕР_5 , ОСОБА_9 ідентифікаційний код НОМЕР_6 , ОСОБА_10 ідентифікаційний код НОМЕР_7 , ОСОБА_11 ідентифікаційний код НОМЕР_8 , ОСОБА_4 ідентифікаційний код НОМЕР_1 , ОСОБА_12 ідентифікаційний код НОМЕР_9 ;

- реєстраційних справ фізичних осіб-підприємців ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 .

Для забезпечення повного, всебічного та об`єктивного розслідування у вказаному кримінальному провадженні, а також прийняття у ньому рішення у відповідності до вимог закону, необхідно провести ще ряд слідчих та процесуальних дій, зокрема: завершити огляд отриманих документів по взаємовідносинах ТОВ «Солодощі Львівщини» і ТОВ «Чоколядовагра» з ТОВ «Шокоооооооолад» та з ФОП ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 ; провести тимчасовий доступ до документів в ГУ ДПС у Львівській області щодо отриманих доходів ФОП ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 за період 2019-2020 років, щодо працевлаштованих осіб у вищевказаних ФОП, про відкриті ними банківські рахунки, копії податкових звітностей, IP адреси їх подання, заяв про приєднання до договору про визнання електронних документів вищевказаних ФОП; допитати вищевказаних фізичних осіб підприємців на предмет підписання договорів про поставки ТЦМ з ТОВ «Солодощі Львівщини» і ТОВ «Чоколядовагра», виконання ними вищевказаних договорів та ін.;вирішити питання про проведення судово-почеркознавчих експертиз по документах ТОВ «Солодощі Львівщини» і ТОВ «Чоколядовагра» фінансового-господарської діяльності з ФОП ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 , допитати службових осіб ТОВ «Солодощі Львівщини»;допитати службових осіб ТОВ «Солодощі Львівщини», ТОВ «Чоколядовагра», ТОВ «Шокоооооооолад»; провести податкову перевірку фінансово-господарської діяльності ТОВ «Солодощі Львівщини» в період 2019-2020 років.

Ухвалою слідчого суді Галицького районного суду м.Львова від 21.02.2022 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 23.04.2022.

Прокурор вказує, що на даний час не проведено усі необхідні слідчі та процесуальних дії, у зв`язку з чим виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування, який спливає 23.04.2022.Згідно положень п.5 ч.1 ст.3 КПК України, досудове розслідування стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Крім цього, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 в Україні введено військовий стан і Міністерством внутрішніх справ України запроваджені та здійснюються передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану» заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, до яких залучений і особовий склад СУ ГУ НП у Львівській області, що, в свою чергу, унеможливлює проведення у кримінальному провадженні слідчих (розшукових) дій.

Порядок розгляду клопотання слідчим суддею передбачений ст. 295-1 КПК України, відповідно до якої у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених прокурором заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування доведена, оскільки на даний час є очевидним, що провести слідчі (розшукові) дії у строк, який закінчується 23.04.2022, неможливо.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню та строк досудового розслідування необхідно продовжити.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020140000000023 від 25.03.2020,на 4 місяці, тобто до 23 серпня 2022.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.04.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104015383
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —461/9573/21

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 09.08.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 19.04.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні