Рішення
від 14.04.2022 по справі 914/3846/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2022 Справа № 914/3846/21

місто Львів

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс», м. Львів

до відповідача: Підкамінської селищної ради Львівської області, смт. Підкамінь, Золочівського району Львівської області

про стягнення 49499,38 грн

Суддя Щигельська О.І.

Представники сторін не викликались

Заяв про відвід судді не надходило. У відповідності до ст.222 ГПК України, фіксування судового процесу за допомогою програмно-апаратного комплексу «Акорд» не здійснювалось.

ІСТОРІЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Підкамінської селищної ради Львівської області про стягнення 49499,38 грн заборгованості.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.12.2021 позовну заяву передано на розгляд судді Щигельській О.І.

Ухвалою суду від 20.12.2021 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» залишено без руху. Встановлено позивачу строк 10 (десять) днів з дня вручення ухвали на усунення недоліків позовної заяви.

08.02.2022 в системі документообігу суду за вх.№3558/22 зареєстровано подану позивачем заяву про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 14.02.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі; розгляд справи №914/3846/21 вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судових засідань та повідомлення (виклику) сторін.

Зазначена ухвала суду отримана сторонами, що підтверджено відомостями установи зв`язку, у тому числі відповідачем 22.02.2022

Заперечень від відповідача проти розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження у встановлений чинним процесуальним законом строк не надходило.

Відповідно до ч.4 ст.13 ГПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч.9 ст.165, ч.2 ст.178 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу та має право вирішити спір за наявними матеріалами.

Відповідач, повідомлений належним чином про відкриття даного судового провадження, стосовно заявлених вимог не заперечив, доказів на спростування викладених позивачем обставин, відзиву чи письмових пояснень не подав.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч.9 ст.165 та ч.2 ст.178 ГПК України.

Відповідно до ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 ГПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Судом встановлено, що зібраних в матеріалах справи доказів достатньо для з`ясування обставин справи і прийняття судового рішення, у відповідності до ст.13 ГПК України, судом створювались сторонам необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Аргументи позивача

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем як правонаступником Черницької сільської ради не виконано належним чином договірних зобов`язань. Зокрема позивач просить стягнути 49499,38 грн заборгованості за Договором №17-4 від 01.04.2020 року з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Аргументи відповідача

Відповідач заперечень та/або відзиву на позовну заяву не подав.

ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

01.01.2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» (позивач по справі, виконавець за договором) та Черницькою сільською радою (правонаступником якої є Підкамінська селищна рада Львівської області, відповідач по справі, замовник за договором) укладено Договір №17-4 проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, за яким замовник доручив, а виконавець зобов`язався надати з дотриманням вимог законодавства послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, надалі послуги, у межах території с. Черниця Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області (п.1.1. Договору).

Відповідно до п. 2.1. Договору загальна вартість послуг за цим договором становить: 49499,38 грн без ПДВ. Загальна вартість послуг визначається протоколом погодження договірної ціни (Додаток 2), що складається на підставі погодженого сторонами кошторису (Додаток 3) що розрахований за допомогою програмного комплексу «АС-4ПИР» версія 10.18.1.002.

У Протоколі погодження договірної ціни на надання послуг (Додаток 2) сторони досягнули згоди про розмір договірної ціни в сумі 49499,38 грн. Така ж сума зазначена у кошторисі на виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель території с. Черниця Черницької сільської ради (Додаток 3).

Оплата послуг здійснюється на підставі оформлених належним чином актів приймання - здавання. Остаточна оплата вартості послуг щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель здійснюється замовником протягом 10-ти банківських днів з дня підписання акта приймання - здавання послуг (п.п 2.2 - 2.3. Договору).

Відповідно до п. 4.1 Договору сторони погодили строк надання послуг: початок квітень 2020, завершення липень 2020.

Розділом 3 Договору сторони встановили порядок здавання та приймання послуг, зокрема п. п. 3.1.-3.2. визначено, що після надання послуг виконавець передає замовнику акт приймання - здавання робіт у 2-х примірниках. Матеріали з грошової оцінки земель населених пунктів передаються замовнику та в відділ Держгеокадастру у Бродівському районі Львівської області. Замовник протягом 5-ти банківських днів з дня одержання технічного звіту зобов`язаний підписати та направити виконавцеві акт або мотивовану відмову від приймання робіт з надання послуг.

22.07.2020 року Черницькою сільською радою та представником ТзОВ «Західземлепроект Плюс» складено та підписано Акт №10 здачі-прийняття робіт (надання послуг) про те, що виконавцем були проведені такі роботи (надані послуги) згідно договору №17-4 від 01.04.2020 року: Виконані послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с. Черниця - 1 послуга 49 499,38 грн (сума без ПДВ).

Крім того, варто зазначити, що згідно Рішення Підкамінської селищної ради

Бродівського району, Львівської області №14 від 10.12.2020 року розпочато процедуру реорганізації Черницької сільської ради (ЄДРПОУ 04372460), розташованої за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Черниця, шляхом приєднання до Підкамінської селищної ради (ЄДРПОУ 04372483) розташованої за адресою: Львівська область, Бродівський район, смт. Підкамінь, вул. І. Франка 1.

Відповідно до п.2 вказаного Рішення Підкамінська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків сільських рад зазначених у п. 1.1.-1.5. з дня набуття повноважень Підкамінською селищною радою.

Оскільки кошти за надані позивачем послуги згідно Договору в добровільному порядку не сплачені, зазначені обставини зумовили звернення Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» до Господарського суду Львівської області з позовом до Підкамінської селищної ради про стягнення 49499,38 грн заборгованості.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Відповідно до ст.11 ЦК України, однією з підстав виникнення зобов`язань, є зокрема договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

За своєю правовою природою укладений сторонами Договір №17-4 проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 01.04.2020 року є договором про надання послуг .

Як передбачено ч.1 ст.901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Судом встановлено, що виконавець зобов`язався надати з дотриманням вимог законодавства послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, у межах території с. Черниця Черницької сільської ради Бродівського району Львівської області

З матеріалів справи вбачається, що позивачем виконано зобов`язання за договором про що 22.07.2020 складено Акт №10 здачі-прийняття робіт (надання послуг). Зазначені обставини відповідачем не заперечено та не спростовано.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У ст.629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно з частиною 1 статті 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до п. 2.1. Договору загальна вартість послуг за цим договором становить: 49 499,38 грн без ПДВ. Аналогічна ціна вказана також у Протоколі погодження договірної ціни на надання послуг (Додаток 2) та кошторисі на виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель території с. Черниця Черницької сільської ради (Додаток 3).

Крім цього, суд звертає увагу, що згідно з умовами договору строк та порядок здійснення оплати пов`язується із моментом підписання сторонами акта виконаних робіт (наданих послуг).

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.п 2.2 - 2.3. Договору оплата послуг здійснюється на підставі оформлених належним чином актів приймання - здавання. Остаточна оплата вартості послуг щодо розроблення технічної документації з проведення нормативної грошової оцінки земель здійснюється замовником протягом 10-ти банківських днів з дня підписання акта приймання - здавання послуг.

Суд зазначає, що обставини справи, відповідачем не спростовані, оплата наданих позивачем послуг не здійснена ні у визначений договором строк, ні на час постановлення рішення в даній справі, ні замовником по договору, ні його правонаступником.

Доказів обґрунтованих причин нездійснення оплати послуг чи зауважень до наданих послуг матеріали справи не містять.

Як встановлено судом вище, згідно Рішення Підкамінської селищної ради

Бродівського району, Львівської області №14 від 10.12.2020 Черницьку сільську раду реорганізовано шляхом приєднання до Підкамінської селищної ради. Відповідно до п.2 вказаного Рішення Підкамінська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків сільських рад зазначених у п. 1.1.-1.5. з дня набуття повноважень Підкамінською селищною радою.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Черницької сільської ради така юридична особа є припиненою, дата запису 23.11.2021, підстава - рішення щодо реорганізації.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Виходячи з положень статей 91, 92, 96 та 104 Цивільного кодексу України юридична особа, що реорганізується через приєднання, відповідає за своїми майновими зобов`язаннями самостійно до моменту припинення і переходу майна, прав і обов`язків до правонаступників в результаті реорганізації шляхом приєднання.

Статтею 13 ГПК України визначено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

У відповідності з п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно зі ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Відповідно до ст.77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

У відповідності до ч.ч. 1,2 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи те, що позивачем подано достатньо об`єктивних, допустимих та переконливих доказів в підтвердження своїх позовних вимог, які відповідачем не спростовані, виконавши вимоги процесуального права, всебічно і повно перевіривши обставини справи в їх сукупності, дослідивши представлені докази, у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» до Підкамінської селищної ради про стягнення 49499,38 грн заборгованості обґрунтовані та підлягають до задоволення в повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Судовий збір в розмірі 2270,00 грн. покладається на відповідача в порядку п.2 ч.1 ст.129 ГПК України в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 13, 74, 76, 77, 78, 86, 129, 130, 233-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Підкамінської селищної ради Львівської області (80600, Львівська обл., Золочівський р-н, селище міського типу Підкамінь, вул. Франка І., будинок 1; ідентифікаційний код 04372483) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» (79041, Львівська обл., місто Львів, вулиця Героїв УПА, будинок 73; ідентифікаційний код 41027977) 49499,38 грн заборгованості та 2270,00 грн судового збору.

3. Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили в порядку ст. 327 ГПК України.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 241 ГПК України, та може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне рішення складено та підписано суддею 20.04.2022.

Суддя Щигельська О.І.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.04.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104019128
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —914/3846/21

Рішення від 14.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні