Рішення
від 10.04.2022 по справі 679/3/22
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/679/138/2022

Справа № 679/3/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2022 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області

у складі: головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судового засідання Дмітрієвої О.В.,

представника позивача Оліферук Ж.В. ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка-7» до ОСОБА_3 , про стягнення боргу,-

ВСТАНОВИВ

10.01.2022 позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 03.03.2014 внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадський формувань № 16721020000000651 про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ШЕВЧЕНКА-7».

ОСББ «Шевченка-7» є неприбутковою організацією.

Відповідачка ОСОБА_3 є власником нежитлового приміщення №2 загальною площею 142,3 кв.м. за адресою АДРЕСА_1 .

Станом на 30.11.2021 внаслідок неналежного виконання зобов`язань у Відповідача виникла заборгованість перед Позивачем в розмірі 14214 (чотирнадцять тисяч двісті чотирнадцять) гривень 31 коп., що підтверджується довідкою про розмір заборгованості по внесках та платежах ОСББ «ВАРШАВСЬКА 7», а саме заборгованість із сплати внеску на утримання, реконструкцію, проведення поточного і капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна ОСББ в період з 01.01.2017 по 30.11.2021.

Ухвалою судді Нетішинського міського суду Хмельницької області від 13.01.2022 року провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач відзив на позовну заяву не надав.

11.04.2022 від представника відповідачки надійшла заява про застосування строку позовної давності. В обґрунтування представник відповідачки ОСОБА_2 зазначив, що для вимог за 2017 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2020 року, для вимог за 2018 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2021, для вимог за 2019 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2022.

Будь-які інші процесуальні дії у справі не проводилися.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, посилаючись на обставини зазначені в позовній заяві.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, встановивши фактичні обставини справи, на які позивач посилається, як на підставу своїх вимог, дослідивши та оцінивши надані докази, проаналізувавши норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 16 ЦК України особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового права або майнового права та інтересу у визначені цією статтею способи. Суд може захистити цивільне або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про ОСББ» та Статуту ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про ОСББ», діяльність об`єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно- правовими актами та статутом об`єднання, асоціації.

Згідно п.2 ст.2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до частин 3, 4 ст. 22 Закону, для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішення загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення.

Відповідно до ст. 12 Закону, управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління.

Відповідно до ст. 16 Закону, Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту: виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у том числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до ст.17 Закону, для забезпечення виконання власниками приміщень свої обов`язків об`єднання має право: робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про ОСББ» та пункту 3 розділу 3 Статуту ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7» до виключної компетенції загальних зборів відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Рішенням загальних зборів ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», викладеного в протоколі № 1 від 27.12.2016 затверджений розмір внеску на 2017 рік за утримання нежитлового приміщення 3 грн 91 коп за 1 кв.м. (а.с.27-28).

Рішенням загальних зборів ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», викладеного в протоколі № 1 від 01.03.2018 затверджений розмір внеску на 2018 рік за утримання нежитлового приміщення 204 грн 40 коп +1 грн 50 коп за кожний квадратний метр загальної площі (а.с.29-30).

Рішенням загальних зборів ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», викладеного в протоколі № 2 від 27.12.2019 затверджений розмір внеску на 2019 рік за утримання нежитлового приміщення 210 грн та 1 грн 50 коп. за кожний квадратний метр площі приміщення, що перебуває у власності. (а.с.31-34).

Рішенням загальних зборів ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», викладеного в протоколі № 5/2020 від 06.03.2020 затверджений розмір внеску на 2020 рік: 247 грн. 22 коп на управління багатоквартирним будинком та 1 грн 64 коп за кожний квадратний метр площі за утримання нежитлового приміщення (а.с.35-38).

Рішенням загальних зборів ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», викладеного в протоколі № 8/2020 від 22.12.2020 затверджений розмір внеску на 2021 рік: 367 грн. 08 коп на управління багатоквартирним будинком та 1 грн 52 коп за кожний квадратний метр площі приміщення за утримання нежитлового приміщення (а.с.39-42).

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.12.2021, відповідачці ОСОБА_3 належить на праві власності торгово-офісне приміщення, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 142,3 кв.м. за адресою АДРЕСА_2 . (а.с.6-7)

Ст.13 Закону про ОСББ передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески, платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Таким чином, особа, яка є власником приміщення у житловому комплексі, в якому створено ОСББ (асоціацію), зобов`язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна незалежно від членства в об`єднанні (асоціації), а тому, за наявності підтверджених витрат на управління, утримання та збереження будинку, така сума боргу підлягає стягненню.

Аналогічний висновок викладено у постановах Верховного Суду України від 1 квітня 2015 року у справі № 916/2197/13 (№ 3-28гс15) та від 11 листопада 2015 року у справі № 914/189/14 (№ 3-945гс15).

Відповідно до ч.2 ст.21 Закону про ОСББ, порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Отже, розрахунок сум, які повинні були сплачувати відповідачка за надані послуги, проведено правильно, з урахуванням, затверджених загальними зборами ОСББ «ШЕВЧЕНКА-7», внесків та відповідно до Статуту ОСББ.

Однак, відповідно до заяви про застосування строку позовної давності, суд приходить до висновку, що відповідачем було допущення пропущення строку позовної давності.

Позивач пропустив строк, передбачений статтею 257 ЦК України, для звернення до суду за захистом свого порушеного права, що є відповідно до частини четвертої статті 267 ЦК України підставою для відмови в позові.

Відповідно до статті 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (стаття 257 ЦК України).

При цьому відповідно до частини першої статті 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Разом з тим, згідно із частинами третьою, четвертою статті 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови в позові.

Перш ніж застосувати позовну давність, суд має з`ясувати та зазначити у судовому рішенні, чи було порушене право, за захистом якого позивач звернувся до суду. Якщо це право порушене не було, суд відмовляє у позові через необґрунтованість останнього. І тільки якщо буде встановлено, що право позивача дійсно порушене, але позовна давність за відповідними вимогами спливла, про що заявила інша сторона у спорі, суд відмовляє у позові через сплив позовної давності у разі відсутності визнаних судом поважними причин її пропуску, про які повідомив позивач.

Такий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 22 травня 2018 року у справі № 369/6892/15-ц, провадження № 14-96цс18.

Так для вимог за 2017 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2020 року, для вимог за 2018 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2021, для вимог за 2019 рік строк позовної давності сплинув 02.01.2022, однак суд враховує, що позовну заяву було направлено до суду засобами поштового зв`язку 23.12.2021, що є в межах строку позовної давності.

Враховуючи вищенаведене суд приходить до висновку про необхідність застосування строку позовної давності та часткового задоволення позовних вимог, а саме в частині стягнення заборгованості за 2019, 2020, 2021 роки.

Відповідно до ст. 15 Закону, співвласник багатоквартирного будинку зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, виконувати рішення статутних органів прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівною законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів технічного переоснащення приміщень або їх частин.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 89 ЦПК України).

Таким чином, враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню частково у розмірі 10711 грн. 09 коп

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Позивачем документально підтверджено понесені ним витрати зі сплати судового збору в розмірі 2270 грн. (а.с.1).

Згідно з ч.1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що позовні вимоги позивача задоволені на 75% суд вважає, що на його користь слід стягнути з другої сторони понесені нею документально підтвердженні судові витрати у розмірі 1710 грн. 57 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст. 12, 81, 89, 141, 223, 247, 263-265, 280 ЦПК України, ст.ст. 526, 267 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка-7» до ОСОБА_3 про стягнення борг - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 , - на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка-7», заборгованість в сумі 10 711, 10 (десять тисяч сімсот одинадцять грн. 10 коп.) гривень, судові витрати в розмірі 1710,00 (одна тисяча сімсот десять) гривень, а всього: 12421,10 (дванадцять тисяч чотириста двадцять одна) гривень 10 копійок.

В решті позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено 18 квітня 2022 року.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ШЕВЧЕНКА-7», код ЄДРПОУ 39119651 (26004052309840 ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 315405). Хмельницька обл., м. Нетішин, вул. Шевченка, будинок 7.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_3 ).

Головуючий Р.М. Стасюк

Дата ухвалення рішення10.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104031206
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —679/3/22

Постанова від 17.10.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 10.04.2022

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 10.04.2022

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні