Рішення
від 21.04.2022 по справі 573/118/22
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/118/22

Номер провадження 2-о/573/14/22

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

22 квітня 2022 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Черкашиної М.С.

за участю секретаря: Терещенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Білопіллі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області Бойко О.І. про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції заявника.

28 січня 2022 ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Заява вмотивована тим, що з метою посвідчення договору дарування земельної ділянки площею 2,0028 га, розташованої на території Терещенківської сільської ради Сумської області, належної їй на праві власності на підставі державного акту серії ЯБ № 335439, виданого 23.12.2005, її сину ОСОБА_2 , вона звернулась до приватного нотаріуса. Однак, в результаті вивчення документів, нотаріусом було встановлено розбіжність у написанні її імені, а саме у свідоцтві про одруження, свідоцтві про народження її та сина зазначено ім`я « ОСОБА_3 », а в її паспорті та в державному акті зазначено її ім`я, як « ОСОБА_4 ». Вказана розбіжність не дає можливості посвідчити договір дарування на земельну ділянку площею 2,0028 га з кадастровим номером № 5920688600:02:002:0071, у зв`язку з чим, їй було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій. Підставою відмови стало відсутність документів, які підтверджували б факт родинних відносин між нею та сином. Встановити вищевказаний факт в інший спосіб неможливо. Посилаючись на викладені вище обставини, ОСОБА_1 просить встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її рідним сином.

Заяви (клопотання) учасників справи.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує (а. с. 18).

Представник заінтересованої особи приватний нотаріусСумського районногонотаріального округуСумської областіБойко О.І. в судове засідання не з`явилась, надіслала клопотання про розгляд справи у її відсутність (а. с. 17).

Згідно з ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Інші клопотання та заяви, пов`язані з розглядом справи, від учасників судового процесу не надходили.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Процесуальні дії в справі.

Ухвалою від 02 лютого 2022 відкрито провадження в справі та призначено до судового розгляду з викликом заявника, заінтересованої особи (а. с. 15).

Встановлені судом фактичні обставини справи.

Судом встановлено,що відповідно докопії Державногоакту направо власностіна земельнуділянку серіїЯБ №335439,виданого напідставі розпорядженняголови районноїадміністрації від22.07.2005за №414,виданого 23грудня 2005та зареєстрованогоу Книзі записів державних актів на право власності на землю за № 2101, ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка загальною площею 2,0028 га для особистого селянського господарства, що знаходиться на території Терещенківської сільської ради Білопільського району Сумської області (а. с. 8).

Зі змісту заповіту, посвідченого 26 липня 2016 секретарем виконавчого комітету Терещенківської сільської ради Білопільського району Сумської області, зареєстрованого в реєстрі за № 15, ОСОБА_1 заповіла своє майно, а саме належну їй на праві власності земельну ділянку площею 2,0028 га, розташовану на території Терещенківської сільської ради, посвідчену державним актом на право власності на землю серії ЯБ № 335439, своєму сину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 11).

Матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 , записано російською мовою ОСОБА_5 (а. с. 7).

Також, встановлено, що ОСОБА_6 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , та в 1962 році уклала шлюб з ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвами про її народження серії НОМЕР_2 та про одруження серії НОМЕР_3 (а. с. 5-6).

Згідно із паспортом серії НОМЕР_4 ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Кам`яне Білопільського району Сумської області (а. с. 3).

Зі змісту заяви вбачається, що встановлення факту родинних відносин заявнику потрібно для вчинення у нотаріуса договору дарування земельної ділянки, проте через розбіжність у написанні свого імені у деяких правовстановлюючих документах, не має можливості вчинити правочин, а отже встановити вищевказаний факт в інший спосіб неможливо.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31 березня 1995 року зазначено, що суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Пунктом 7 вказаної Постанови визначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення юридичних фактів у порядку окремого провадження сприяє реалізації конституційних прав громадян. Умовами, за наявності яких можливим є звернення до суду для встановлення фактів, що мають юридичне значення є те, що згідно ці факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб; чинним законодавством не передбачено іншого порядку, їх встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-яку заяву, що стосується його прав і обов`язків цивільного характеру (п. 36 рішення ЄСПЛ від 21 лютого 1975 року у справі «Голден проти Сполученого королівства») та кожен має право на ефективний засіб юридичного захисту (ст. 13 Конвенції).

Висновки суду.

Аналіз перевірених і оцінених судом доказів та законодавства переконує суд, що в розумінні ст. ст. 77-78 ЦПК України заявником надані належні, достовірні, допустимі докази на підтвердження заявлених вимог, які не викликають сумніву і є достатніми для встановлення юридичного факту.

Факт встановлення означеного вище юридичного факту має для заявника юридичне значення, оскільки від його встановлення в подальшому залежить реалізація права заявника, а іншого порядку встановлення даного факту немає, а відтак суд приходить до висновку про захист права заявника і вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити.

При цьому, до вказаного висновку суд прийшов, виходячи не тільки з вимог національного законодавства України, а і з висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі «Ушаков та Ушакова проти України» від 18 червня 2015 року (остаточне 18 вересня 2015 року), в пункті 78 якого зазначено, що «Суд при оцінці доказів керується критерієм доведеності «поза розумним сумнівом». Згідно з його усталеною практикою доведеність може випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій стосовно фактів, достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою…».

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. ст. 10, 247, 265, 273, 293, 315 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Бойко О.І. (місце знаходження: смт. Улянівка, вул. Центральна, 5, прим. 2 Сумського району Сумської області), про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,є ріднимсином, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення21.04.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104047257
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —573/118/22

Рішення від 21.04.2022

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні