Ухвала
від 17.02.2022 по справі 333/429/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/429/22

Провадження № 1-кс/333/131/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальність «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» адвоката ОСОБА_3 щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення від 14.01.2022 року,

ВСТАНОВИВ:

24.01.2022 року до слідчого судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 надійшла скарга представника Товариства з обмеженою відповідальність «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» адвоката ОСОБА_3 щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення від 14.01.2022 року.

Скарга обґрунтована тим, що 18.01.2022 року представником Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» ОСОБА_4 за довіреністю було подано до Комунарського райвідділу ЗМУ Національної поліції України в Запорізькій області заяву від 14.01.2022 року про вчинення кримінального правопорушення Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗАПОРІЖЖЯСІТІБУД», (ідентифікаційний код юридичної особи: 43492118; 69035, Запорізька обл., Запоріжжя, вулиця Патріотична, будинок 40а) та Товариством з обмеженою відповідальністю «СТРОЙВИШПРОЕКТ-2005» (ідентифікаційний код юридичної особи: 42153219; 69063, Запорізька обл., Запоріжжя, вулиця Святого Миколая, будинок 14), в особі директора ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) кримінального правопорушення, що містить ознаки злочину склад якого передбачено ч.1 ст.190 («Шахрайство») Кримінального кодексу України, а саме: «Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство)».

У заяві зазначена вимога внести відповідні відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР. Заяву було зареєстровано у канцелярії Комунарського райвідділу ЗМУ національної поліції України в Запорізькій області. Представником ОСОБА_4 було отримано талон-повідомлення №1355 від 18.01. 2022 року. Проте станом на 20 січня 2022 року відомості до ЄРДР внесені не були.

У зв`язку із вищевикладеним, скаржник просить зобов`язати слідчого Комунарського райвідділу ЗМУ національної поліції України в Запорізькій області невідкладно внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі поданої заяви.

Скаржник в судове засідання не з`явився, будучи повідомленим належним чином про дату та місце розгляду справи, заяв про відкладення розгляду справи до суду не надав.

Представник Комунарського райвідділу ЗМУ національної поліції України в Запорізькій області у судове засідання не з`явився, будучи повідомленим належним чином про дату та місце розгляду справи, заяв про відкладення розгляду справи до суду не надав.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення скарги, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що 18.01.2022 року до Комунарського райвідділу ЗМУ Національної поліції України в Запорізькій області звернувся представник Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» ОСОБА_4 із заявою від 14.01.2022 року про вчинення кримінального правопорушення та вимогою внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

Факт подання заяви скаржником в порядкуст.214 КПК Україниталоном-повідомленням №1355 від 18.01.2022 року, виданим Комунарським райвідділом ЗМУ Національної поліції України в Запорізькій області.

Станом на дату розгляду скарги у Суду відсутні відомості про внесення даних до Єдиного реєстру досудового розслідування щодо вчинення кримінального правопорушення за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «ІНТЕРЕЛЕКТРО» від 14.01.2022 року.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування визначено Главою 26 КПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.303КПК України на досудовому розслідуванні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,- є невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР не пізніше 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу до якого надійшла заява чи повідомлення.

Згідно ч. 1 ст. 25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Вищий спеціалізований суд України в узагальненні практики розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування звернув увагу на те, що, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Попри визначений кримінальним процесуальним законом обов`язок розпочати досудове розслідування, у ході якого прийняти заходи до виявлення усіх необхідних складових кримінального правопорушення, слідчий вищевказану заяву про вчинення кримінального правопорушення проігнорував, що є недопустимим.

Враховуючи вищезазначене, слідчий суддя вважає, що скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «ІНТЕРЕЛЕКТРО» адвоката ОСОБА_3 від 20.01.2022 року слід задовольнити та зобов`язати відповідальних осіб Представник Комунарського райвідділу ЗМУ національної поліції України в Запорізькій області відповідно до вимогст. 214 КПК Українивнести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «ІНТЕРЕЛЕКТРО» від 14.01.2022 року та розпочати досудове розслідування за вказаним фактом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.303,306-307,309,372, КПК України,

УХВАЛИВ:

Скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «ІНТЕРЕЛЕКТРО» від 20.01.2022 року адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Комунарського райвідділу ЗМУ Національної поліції України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення,-задовольнити.

Зобов`язати відповідальних осіб Комунарського райвідділу ЗМУ Національної поліції України в Запорізькій області відповідно до вимогст. 214 КПК Українивнести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «ІНТЕРЕЛЕКТРО» від 14.01.2022 року про вчинення кримінального правопорушення та розпочати досудове розслідування за вказаним фактом.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Комунарського

районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104064008
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення від 14.01.2022 року

Судовий реєстр по справі —333/429/22

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні