Ухвала
від 28.03.2022 по справі 759/3025/22
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/809/22

ун. № 759/3025/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2022 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Київській області ОСОБА_3 погоджене прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових рослідувань за № 12020110000001009 від 21.10.2020 року за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.28, ч.1 ст.325, ч.4 ст. 191 КК України, ОСОБА_6 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст. 325 КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

21.02.2022 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах ГУ НП в Київській обалсті ОСОБА_3 , про продовження строків досудового слідства у кримінальномупровадженні № 12020110000001009 від 21.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушенняпередбаченого ч.3ст.28,ч.1ст.325 КК України.

Клопотання обгрунтовуєтьсятим,що СУГУ НПв Київськійобластіпроводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні №12020110000001009 від 21.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до Протоколу № 1 Загальних зборів засновників від 21.07.2011ТОВ "Екологічні переробні технології"(ЄДРПОУ37797799) створене за рішенням його засновників. Згідно зі статутом ТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ37797799), в редакції, затвердженій 21.05.2019його установчими зборами.

Основним предметом економічної діяльності Товариства є оброблення та видалення небезпечних відходів, збирання небезпечних відходів.

Разом з цим, ТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ37797799) має ліцензію від Міністерства екології та природних ресурсів України №075541, серія АД від 23.11.2012на послуги зі збирання, зберігання та знешкодженнянебезпечних відходів, шляхом термічної обробки, використовує піч інсинератор С.Р. 100 в модульному виконанні для утилізації небезпечних відходів виробництва «ATI IncinerateursMULLER» (Франція), яка знаходиться нежитловому приміщенні - будівлі котельні літ. «А-4», димова труба літ. «Д» за

адресою Львівська обл., м. Львів, вул. Збиральна, 14, власними силами, без

залучення інших підприємств.

Відповідно до посадової інструкції (код КП 1210.1):

1.1. Директор має статус одноосібного виконавчого органу ТОВ

«Екологічні переробні технології» (далі Товариство) і керує поточною діяльністю у межах наданих компетенцій.

1.2. Мета діяльності директора - отримання максимального прибутку на основі найбільш раціональної організації фінансово-господарської діяльності відповідно до статуту Товариства.

1.3. Директор підзвітний загальним зборам учасників і наглядовій раді Товариства та організовує виконання їх рішень.

1.4. Учасники Товариства призначають кандидата на посаду директора і

звільняють з посади на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства.

1.6. У своїй діяльності директор керується законодавством України, Статутом Товариства, рішеннями загальних зборів учасників Товариства та Наглядової ради, посадовою інструкцією.

1.7. Директору підпорядковані всі адміністративні та виробничі

структурні підрозділи Товариства.

2. До завдань та обов`язків директора ТОВ «Екологічні переробні технології» належить:

2.1. Визначення та формулювання політики розвитку та управління виробничо - господарською і фінансово-економічною діяльністю Товариства, погодження її із загальними зборами учасників Товариства, спрямовання діяльність Товариства на отримання максимального прибутку, забезпечення підвищення продуктивності праці, раціонального використання усіх ресурсів, запровадження ефективних методів організації управління, удосконалення своїх заступників, керівників посади господарського механізму.

2.2. Відбір кандидатів на структурних підрозділів, визначення їх завдань та обов`язків, повноважень і порядок їх делегування, ступінь відповідальності, організація взаємодії структурних підрозділів.

2.3. Управління бюджетом Товариства у межах своїх повноважень, контроль витрати та ефективне використання ресурсів.

2.4. Забезпечення планової рентабельність і фінансової стійкості господарської діяльності Товариства, управління розподілом матеріальних, людських та фінансових ресурсів за напрямами діяльності, забезпечення безперебійного процесу виробництва та реалізації продукції / товарів і послуг відповідно до планових показників, коригування витрат на розширення й оновлення виробництва.

2.5. Організація реалістичного аналізу витрат Товариства та підготовку фінансових звітів з урахуванням обов`язкових витрат, аналізує витрати на комунальні послуги, страхування майна, вживання заходів щодо їх раціонального витрачання.

2.6. Забезпечення виконання Товариством зобов`язань перед державним та місцевим бюджетами, державними позабюджетними соціальними фондами, постачальниками, замовниками кредиторами, також виконання господарських і трудових договорів (контрактів) та бізнес-планів.

2.7. Визначення кадрової політики Товариства, базових напрямів управління персоналом,

аналіз нормативних розрахунків професійн- кваліфікаційної структури та чисельності персоналу, коригування їх значення.

2.8. Вживання заходів для створення сприятливого соціально- психологічного клімату в трудовому колективі, сприяння вирішенню трудових спорів та конфліктів.

2.9. Вживання заходів для забезпечення інформаційної та майнової безпеки Товариства, контролю доступу до структурних підрозділів, запобігання витоку конфіденційної інформації.

2.10. Організація служби охорони праці в Товаристві (СОП), сприяння СОП з питань організації атестації робочих місць за умовами праці, навчань та інструктажів з охорони праці, стажування перед допуском до робіт підвищеної небезпеки, проведення медичних оглядів відповідно до законодавства.

2.11. Організація та забезпечення якісного виконання робіт з експлуатації

та технічного обслуговування об`єктів нерухомості Товариства, підтримання належного стану інженерного устаткування та оснащення будівель, приміщень, проведення поточних та капітальних ремонтів виробничого устаткування.

2.12. Формування разом зі службою персоналу основ корпоративної культури та керування

2.13. Організація ведення бухгалтерського обліку, фіксування всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну.

2.14. Організація ведення діловодства та архіву Товариства, забезпечення ведення належного обліку та складання передбаченої законодавством звітності, організація проведення внутрішнього аудиту в Товаристві.

2.15. Забезпечення просування та розвитку інформаційних технологій у використання

її розвитком. Активне всіх напрямах діяльності Товариства.

2.16. Забезпечення додержання законності, правових засобів удосконалення управління та функціонування в ринкових умовах, зміцнення договірної та фінансової дисципліни.

2.17. Забезпечення підготовки та направлення на розгляд Наглядової ради

Товариства звітів про результати роботи у встановлені внутрішніми регламентами терміни.

2.18. Вживання заходів щодо недопущення виникнення конфлікту інтересів,

Повідомлення про виникнення конфлікту інтересів усіх учасників Товариства протягом двох днів з дня отримання інформації про наявний конфлікт інтересів.

Встановлено, що ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) упродовж2020року укладено з закладами охорони здоров`я, ряд договорів на надання послуг по завантаженню, перевезенню для подальшого знешкодження медичних відходів категорії «В», які є епідемічно-небезпечними медичними відходами, останні, порушуючи вимоги Наказу Міністерства охорони здоров`я України № 325 від 08.06.2015року «Про затвердження санітарно-протиепідемічних правил і норм поводження відходами», закону України «Про відходи» незаконно утилізують та зберігають медичними

медичні відходи категорії «В» не в межах місць провадження господарської діяльності, згідно отриманої ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), ліцензії Міністерства екології та природних ресурсів України №075541, серія АД від 23.11.2012року.

Відповідно до п. 18 Розділу у Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров`я України № 325 від 08.06.2015року, відходи категорії В підлягають кремації (спалюванню).

Разом з цим, ТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ37797799) для знешкодження небезпечних відходів, використовує піч інсинератор С.Р. 100 в модульному виконанні для утилізації шляхом термічної обробки, небезпечних відходів виробництва «ATI Incinerateurs MULLER» (Франція), яка знаходиться в нежитловому приміщенні будівлі котельні літ. «А-4», димова труба літ. «д» за адресою Львівська обл., м. Львів, вул.Збиральна, 14, власними силами, без залучення інших підприємств.

Згідно інформаціїна сайті ТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ 37797799)http://er-tec.com.uaпіч інсинератор С.Р. 100 в модульному виконанні для утилізації небезпечних відходів виробництва «ATI Incinerateurs MULLER» (Франція) за 1 робочий день піч може переробити близько 1т 200 кг відходів, що підтверджує неможливість стовідсоткового знешкодження всіх небезпечних відходів, переданих закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для утилізації.

Наказом МОЗ від 25.02.2020№ 521 COVID-19 було внесено до Переліку особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб, затвердженого наказом МОЗ від 19.07.1995№ 133.

Відповідно до абзацу третього статті 1 Закону України «Про відходи» (далі - Закон) небезпечні відходи - відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров`я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Відповідно до частин першої та другої статті 34 Закону усі небезпечні відходи за ступенем їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та на життя і здоров`я людини поділяються на чотири класи і підлягають обліку.

Відповідний клас відходів визначається виробником відходів.

Загальні вимогидо поводженняз медичнимивідходами взакладах охорони здоров`я(далі-заклади)з метоюпопередження їхнегативного впливу на життя,здоров`янаселення тадовкілля івизначають порядокзбирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації, знищення медичних видалення, захоронення, знезараження, встановлено Державними санітарно-протиепідемічними правилами і нормами щодо поводження з медичними відходами, затвердженими наказом МОЗ від 08.06.2015№ 325, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.08.2015за № 959/27404 (далі - Правила).

Ці Правила поширюються на усі заклади незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, у тому числі фізичних осіб підприємців, які в установленому порядку отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (крім підприємств з виробництва фармацевтичної продукції та медичних відходів, що утворюються у побуті).

Згідно з Правилами медичні відходи - відходи, що утворюються внаслідок медичного обслуговування у закладах, які в установленому порядку отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (крім підприємств з виробництва фармацевтичної продукції та медичних відходів, що утворюються у побуті).

Відповідно до розділу п Правил медичні відходи поділяються на такі категорії:

категорія А - епідемічно безпечні медичні відходи; категорія В- епідемічно небезпечні медичні відходи; категорія С токсикологічно небезпечні медичні відходи; категорія D радіологічно небезпечні медичні відходи. Відповідно пункту 1 розділу у Правил до відходів категорії в належать інфіковані та потенційно інфіковані відходи, які мали контакт з біологічними середовищами інфікованого матеріалу.

Згідно з пунктами19-20розділу V Правил відходи категорії В після знезараження (дезінфекції) в місцях утворення чи у приміщеннях для поводження з відходами передаються на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання.

На початку2020року, перебуваючи на території Київської області (більш

точний час та місце встановити під час досудового слідства не представилось «Екологічні переробні технології» можливим) директор (ЄДРПОУ37797799) ОСОБА_5 , спільно та по взаємній згоді з ОСОБА_6 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 створив ТОВ стійке об`єднання, визначивши необхідну для досягнення загальної злочинної мети, кількість учасників групи, а також злочинну спеціалізацію вказаної групи, при цьому керуючись бажанням спільного здійснення злочинів території

Київської, Львівської, Миколаївської областей, корисливою метою яких було

протиправне особисте збагачення, всупереч інтересам ТОВ «Екологічні

переробні технології» (ЄДРПОУ37797799), шляхом невиконання умов, укладених із ТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ37797799) договорів, що відбувалося систематично, сплановано і під керівництвом ОСОБА_5 .

З метою забезпечення існування та функціонування групи між її учасниками був розроблений єдиний план з розподілом функцій кожного з учасників групи. Відповідно до вказаного плану, завданнями і метою існування організованої групи було налагодження схеми, в порушення вимог Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичнимивідходами, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України № 325 від 08.06.2015року, перевезення та зберігання медичних відходів, які були

передані закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для утилізації, з метою власного збагачення.

ОСОБА_5 усвідомлюючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний намір та з метою не бути викритим правоохоронними органами, спланував досягнути поставленої мети за рахунок створення і керування стійкою i злочинною групою, яку він почав формувати протягом2020року, обравши направленістю її діяльності -в порушення вимог Державних санітарно- протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України№ 325 від

08.06.2015року, перевезення та зберігання медичних відходів, які були передані закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для утилізації та отримання коштів за їх начебто знешкодження без здійснення утилізації.

Стійкість організованої групи ОСОБА_5 забезпечував за рахунок її стабільного складу, централізованого підпорядкування учасників, єдиних для всіх правил поведінки, планування злочинної діяльності та чіткого розподілу ролей.

Крім того, як організатор злочинної групи, ОСОБА_5 поклав на себе функції координації дій співучасників злочину, встановлення характеру взаємовідносин в групі, а також розподіл здобутих злочинним шляхом грошових коштів.

Відповідно до розробленого плану злочинних дій, завданнями існування організованої групи було налагодження системи в порушення вимог Державних санітарно-протиепідемічних правил норм щодо поводження з медичними відходами, зберігання медичних відходів, які були передані закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для утилізації, з метою незаконного збагачення учасників.

У подальшому ОСОБА_5 , постійно контролював хід та місця незаконного, в порушення вимог Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, зберігання медичних відходів, які були передані закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для утилізації, та визначав необхідність та об`єми, для подальшого отримання оплати за невиконані фактично послуги шляхом залучення ОСОБА_6 та ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .. Організоване ОСОБА_5

злочинне об`єднання було стійким, що знайшло своє вираження у згуртованості, стабільності та тривалості існування.

Так, між учасниками організованої групи були постійні внутрішні зв`язки. Характерним було обговорення спільних проблем пов`язаних із злочинною діяльністю, визначення способів конспірації та прикриття злочинної діяльності від викриття правоохоронними органами.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником злочинної групи здійснював безпосереднє керівництво діями учасників організованої ним групи, визначав і уточнював обов`язки кожного під час вчинення кримінальних правопорушень для досягнення загальної злочинної мети, особисто брав участь у підборі учасників групи, розробляв плани вчинення злочинів, у тому числівживаючи заходів щодо не викриття злочинної діяльності групи правоохоронними органами, розподіляв ролі між учасниками групи.

ОСОБА_6 ,будучи заступникомдиректора ТОВ«Екологічні переробні технології»(ЄДРПОУ37797799),довіреним лицемта активним учасником організованої ОСОБА_5 групи тапосібником керівникугрупи, згідно розподіленихфункцій,особисто приймавучасть упідборі місць,де в подальшому здійснювалось,в протиепідемічних правилі нормщодо поводженняз медичнимивідходами, порушення вимог Державних санітарно-

затверджених наказомМіністерства охорониздоров`яУкраїни №325від 08.06.2015року,зберігання медичнихвідходів,які булипередані закладами охорони здоров`я,згідно укладенихдоговорів,для утилізації,підшукував осібз приватних підприємців,якими подальшомубезпосередньо здійснювались перевезеннянебезпечних медичнихвідходів домісць їх незаконного зберігання, здійснював обліки кількості медичних відходів.

ОСОБА_9 ,будучи фізичноюособою-підприємцемактивним, учасником організованої ОСОБА_5 групи тапосібником керівникагрупи, згідно розподіленихфункцій,особисто приймавучасть упідборі місць,де в подальшому здійснювалось,

порушення вимогДержавних санітарно-протиепідемічнихправил і норм щодоповодження змедичними відходами, затверджених наказомМіністерства охорониздоров`яУкраїни №325від 08.06.2015року,зберігання медичнихвідходів,які булипередані закладами охорони здоров`я,згідно укладенихдоговорів,для утилізації,підшукував осібз приватних підприємців,якими подальшомубезпосередньо здійснювались перевезеннянебезпечних медичнихвідходів домісць їх незаконного зберігання.

ОСОБА_7 ,будучи директоромТОВ «МИКОЛАЇВЕКОТРАНС» (ЄДРПОУ32884636)-активним,учасником організованої ОСОБА_5 групи та посібникомкерівнику групи,згідно розподіленихфункцій,особисто приймав участь упідборі місць,де вподальшому здійснювалось,в порушеннявимог Державних санітарно-протиепідемічнихправил інорм щодоповодження з медичними відходами,затверджених наказомМіністерства охорониздоров`я України № 325 від 08.06.2015року, зберігання медичних відходів, які були

передані закладамиохорони здоров`я,згідно укладенихдоговорів,для утилізації,підшукував осібз числаприватних підприємців,якими вподальшому безпосередньо здійснювалисьперевезення небезпечнихмедичних відходівдо місць їх незаконного зберігання.

ОСОБА_8 ,будучи начальникадільниці ТОВ«Екологічні переробні технології»,активним,учасником організованої ОСОБА_5 групи та посібником керівникугрупи,згідно розподіленихфункцій,особисто приймав участь узавантаженні тарозвантаженні автомобілівз небезпечнимимедичними відходами,які булипередані закладамиохорони здоров`я,згідно укладених договорів,для утилізації,з метоюїх подальшого,в порушеннявимог Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними

відходами,затверджених наказомМіністерства охорониздоров`яУкраїни № 325від 08.06.2015року,зберігання впідшуканих іншимиучасниками злочинної групи місцях.

Так,злочинна схемапередбачала наявністьтериторії таприміщень для складування тазберігання медичнихвідходів,які булипередані закладами охорони здоров`я,згідно укладенихдоговорів,для утилізації. ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_5 ,було підшуканоземельну ділянкуіз кадастровим номером 3221884000:35:001:6003ізцільовим призначеннямданої земельної ділянки:«для розміщеннята експлуатаціїосновних,підсобних ідопоміжних будівель таспоруд підприємствпереробної,машинобудівної таіншої промисловості»,яка належить на правівласності ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_1 ),розташована вс.Лебедівка,Вишгородського району,Київської областіта наякій містятьсяпо АДРЕСА_1 ,нежитлові приміщення.11.09.2020 ОСОБА_9 було укладеноз ОСОБА_10 ,для потребТОВ «Екологічніпереробні технології»(ЄДРПОУ37797799),Договір оренди(майновогонайму)вищезазначених нежитловихприміщень. 11.02.2021санкціонованимобшуком,проведеним напідставі ухвали слідчого суддіСвятошинського районногосуду містаКиєва ОСОБА_11 від 27.01.2021,нежитлового приміщенняна земельнійділянці зкадастровим номером:3221884000:35:001:6003,яке розташованена територіїЛебедівської сільської радиВишгородського районуКиївської областіта використовувалось ТОВ «Екологічніпереробні технології»(ЄДРПОУ37797799),було виявлено: мішки білогокольору укількості понад80штук вяких знаходятьсяпредмети ззовнісхожі намедичні відходи,пластикові ємностіоб`ємом20л білогокольору у кількостіблизько 100штук,без маркувань,в якихзнаходяться медичні відходи(медичнірукавиці,шприци,голки,бинти таінші)та пластиковіпакети чорного кольоруоб`ємомпонад 30лу кількостіпонад 200штук.Враховуючи, викладене увідповідності зінформаційною довідкоюспеціалістів відділу державного екологічногонагляду (контролю)за поводженнямз відходамита небезпечними хімічнимиречовинами Управліннядержавного екологічногонагляду (контролю)промислового забрудненнявстановлено,що виявленів ході обшуку медичнівідходи ускладських приміщенняхрозміщені ізпорушенням вимог природоохоронногозаконодавства,що моженегативно впливатина навколишнє природнє середовище та здоров`я людини.

Крім того,враховуючи,що злочиннасхема передбачаланаявність території таприміщень дляскладування тазберігання медичнихвідходів,які були переданізакладами охорониздоров`я,згідно укладенихдоговорів,для утилізації, ОСОБА_7 за вказівкою ОСОБА_5 ,використовував територіїта нежитлові приміщення ТОВ «МИКОЛАЇВЕКОТРАНС» (ЄДРПОУ 32884636).

11.02.2021санкціонованим обшуком, проведеним на підставі ухвали

слідчого суддіСвятошинського районногосуду містаКиєва від27.01.2021за адресою:Миколаївська обл.,стм.Ольшанське,вул.Промислова,4,що належить ТОВ «Миколаївекотранс»,було виявленоу складськомуприміщенні натериторії зазначеного підприємства:пластикові пакети,мішки табілі пластиковівідра із медичними відходами.Також натериторії наподвір`ївиявлено білівідра з надписом «Особливонебезпечні» вяких містятьсяпробірки зрідинами.Дані нежитлові приміщеннята територіявикористовувались ТОВ«Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ37797799) для зберігання медичних відходів, які були передані закладами охорони здоров`я, згідно укладених договорів, для

утилізації. Враховуючи, викладене у відповідності з інформаційною довідкою

спеціалістів відділудержавного екологічногонагляду (контролю)земельних ресурсів Миколаївськоїобласті заповодженням звідходами танебезпечними хімічними речовинамиУправління державногоекологічного нагляду(контролю) природних ресурсів,встановлено:порушення п.«Н»,ст.17та ст.34Закону України «Провідходи»;порушення вимогприродоохоронного законодавства щодо здійсненняоперації усфері поводженняз небезпечнимивідходами (зберігання).Небезпечнімедичні відходина територіїМиколаївської області, Миколаївського району,смт.Ольшанське,вул.Промислова,7розміщені з порушенням вимогприродоохоронного законодавствабез жоднихдокументів дозвільного характеру.Деякі контейнериз медичнимивідходами були пошкоджені,що можесвідчити проймовірний негативнийвплив нанавколишнє природне середовище,та здоров`ялюдини.Окрім тогоспеціалістом зазначено, що діяльністьу сферіповодження знебезпечними відходамипотребує проходження оцінкивпливу надовкілля (ОВД)відповідно допідпункту 8пункту 1 статті 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Крім того,враховуючи,що злочиннасхема передбачалаутилізацію небезпечних медичнихвідходів,які булипередані закладамиохорони здоров`я, згідно укладенихдоговорів,для утилізації,поза місцяпровадження діяльності ТОВ «Екологічніпереробні технології»(ЄДРПОУ37797799), ОСОБА_8 за вказівкою ОСОБА_5 ,здійснював відвантаженнянебезпечних медичних відходів доавтомобілів наякі неотримано ліцензіїУкртрансбезпеки на перевезення небезпечнихвантажів,а водіїне отрималиСвідоцтв пропідготовку уповноваженого з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів.

11.02.2021санкціонованим обшуком, проведеним на підставі ухвали

слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_12 від

25.01.2021за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, 14, виявлено: заповнене, зі слів

спеціалістів,медичними відходамиметалеве приміщення,в приміщенніз вивіскою «Комора»заповнене,зі слівспеціалістів,небезпечними відходами,а саме люмінесцентнимиртутними лампами(останні,згідно додаткудо протоколу обшуку (відеозапису)були неушкоджені,без упаковки,тобто доостанніх мався вільний доступ.На територіїпідприємства знаходилисьнасипом небезпечні медичні відходи,передані закладамиохорони здоров`я,згідно укладених договорів,для утилізації,в приміщенніз вивіскою«Клінічні відходи»заповнене до вхідноїдверці медичнимивідходами,на земельнійділянці натериторії за вказаною адресою розташовано в хаотичному порядку насипом медичні відходи

поліетиленових пакетах,біля пічкив одноповерховомуметалевому приміщенні заповненомедичними відходамидо вхідноїдверці танапроти пічки, на ділянці,розташовано пластиковіємності змедичними відходамидля зберігання медичнихвідходів,які булипередані закладамиохорони здоров`я, згідно укладенихдоговорів,для утилізації.Враховуючи,викладене у відповідності зінформаційною довідкоюспеціалістів спеціалістіввідділу державного екологічного нагляду (контролю) за поводженням з відходами та

небезпечними хімічнимиречовинами Управліннядержавного екологічного нагляду (контролю)промислового забруднення,встановлено,що ТОВ«Екологічніпереробні технології»(ЄДРПОУ37797799)працює вимог природоохоронногозаконодавства,що моженегативно впливатина із порушенням навколишнє природне середовище та здоров`я людини.

Відповідно висновкуспеціаліста ДУ«ІГЗ ім.О.М.Марзєєва» від 15.04.2021№22/988підприємство ТОВ«Екологічні переробнітехнології» (ЄДРПОУ37797799)здійснює своюдіяльність щодоповодження знебезпечними відходами із порушенням вимог санітарного законодавства.

Відповідно висновкуексперта від21.10.2021%19886/21-48 результатами проведеннясудової інженерно-екологічноїекспертизи порушення порядку поводженняіз небезпечнимивідходами (медичнимивідходами категорії В),а самеїх збирання,перевезення тазберігання підприємствомТОВ «Екологічні переробні технології» (ЄДРПОУ 37797799) із порушенням

ліцензійних умовмогло призвестидо поширенняінфекційних хвороб,а також масових неінфекційних захворювань (отруєнь).

Крім того, Відповідно до протоколу № 1 загальних зборів засновників від

21.07.2011ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799)

створене за рішенням його засновників. Основним видом економічної діяльності

товариства є оброблення та видалення небезпечних відходів.

Наказом Міністерстваекології таприродних ресурсівУкраїни від 20.11.2012№594«Про видачуліцензії» ТОВ«Екологічні переробнітехнології» видано ліцензіюсерії АД№075541наоперації усфері поводженняз небезпечними відходами (збирання, зберігання, знешкодження).

ОСОБА_5 , будучи призначеним на посаду директора ТОВ «Екологічні

переробні технології», згідно з посадовою інструкцією директора, затвердженою

наказом №139/19-IIвід 27.12.2019тавведеною вдію з01.01.2020,був відповідальним та виконував наступні функції:визначення та формулювання політики розвитку та управління виробничо- господарською і фінансово-економічною діяльністю Товариства, погодження її із

загальними зборами учасників Товариства, спрямування діяльності Товариства на

отримання максимальногоприбутку,забезпечення підвищенняпродуктивності праці,раціонального використанняусіх ресурсів,запровадження ефективних методів організаціїуправління,удосконалення господарськогомеханізму; управління бюджетомТовариства умежах своїхповноважень,контроль на витрат та ефективне використання ресурсів;

забезпечення плановоїрентабельності іфінансової стійкостігосподарської діяльності Товариства,управління розподіломматеріальних,людських та фінансових ресурсівза напрямамидіяльності,забезпечення безперебійного процесу виробництвата реалізаціїпродукції /товарів іпослуг відповіднодо планових показників,коригування витратрозширення йоновлення виробництва; забезпечення виконанняТовариством зобов`язаньперед державнимта місцевим бюджетами,державними позабюджетнимисоціальними фондами, постачальниками,замовниками такредиторами,а такожвиконання господарських і трудовихдоговорів (контрактів)та бізнес-планів. з урахуваннямпосади директоратовариства таобсягу повноважень, ОСОБА_5 призначав та звільняв працівників товариства, керував трудовимколективом, організовував діяльність структурних підрозділів та окремих працівників підприємства, розпоряджався майном очолюваної ним юридичної особи, мав право підпису документів у банківських установах за відкритимирахунками, відтак у сукупності виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тому з урахуванням положень ч.ч.2-3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 01.04.2021№ 226 «Про анулювання ліцензії» ТОВ «Екологічні переробні технології» анульовано ліцензію серії АД №075541на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, видану на підставі наказу Мінприроди від 20.11.2012№ 594. Підставою для прийняття такого рішення став акт від 26.03.2021№ 46/21-1 про повторне порушення ТОВ «Екологічні переробні технології» ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, який, з урахуванням його оскарження ліцензіатом у передбаченому Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» порядку, набрав своєї чинності 26.05.2021.

У подальшому, в невстановлений слідством час та місці у директора ТОВ «Екологічні переробні технології» ОСОБА_5 , який був достовірно обізнаний про анулювання ліцензії підприємству на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, усвідомлював відсутність права та підстав надавати послуги по збиранню, зберіганню та знешкодженню небезпечних медичних відходів, виник умисел, спрямований на заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб-

підприємців шляхом обману їх керівників або інших уповноважених на укладення угод представників щодо наявності права проводити таку діяльність, не маючи наміру та можливості знешкоджувати одержані відходи, водночас прагнучи обов`язки не виконувати, а одержані безпідставно кошти привласнити.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, достовірно знаючи про відсутність у ТОВ «Екологічні переробні технології» необхідної ліцензії на поводження з небезпечними відходами та відсутність технічної можливості виконання умов договорів, ОСОБА_5 в період з 26.05.2021 до 29.09.2021підписав договори про надання послуг в сфері поводження з небезпечними відходами та не вчинив дій щодо розірвання раніше укладених

договорів і припинення розрахунків з підприємствами та фізичними особами- підприємцями, а саме: ПП «Блакить» (код ЄДРПОУ 20840073), ІФ ДП «АМПУ» (код ЄДРПОУ 38728402), ТОВ «Медіальт» (код ЄДРПОУ 42475987), ТОВ «ЗАХІД ГІСТО ЛАБ» (код ЄДРПОУ 39986825), ТОВ «Інститут вертебрології і реабілітації» (код ЄДРПОУ 37147135), ПП «ДІАВІТА МЕД» (код ЄДРПОУ 39749816), ТОВ «Клініка професора С. Хміля» (код ЄДРПОУ 42012280), ТОВ «Добра діагностика» (код ЄДРПОУ 23273396), ТОВ «Діагностичний центр «Меділюкс-плюс» (код ЄДРПОУ 40433128), ТОВ «Інномед-пологовий будинок» (код ЄДРПОУ 43888349), ТОВ «Медична лабораторія» (код ЄДРПОУ 25288091), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ТОВ «Медичний центр «Корона Мед» (код ЄДРПОУ 40506981), ПМП «Центр-В» (код ЄДРПОУ 31127658), ФОП ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ТОВ КРЛ «Альтернатива» (код ЄДРПОУ 35968446), Івано-Франківська філія ТОВ «Інститут вертебрології і реабілітації» (код ЄДРПОУ

37404228), ТОВ «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» (код ЄДРПОУ 41549460),

ПП «Здорова сім`я плюс» (код ЄДРПОУ 39669474), ТОВ «Тарас-Волинь» (код ЄДРПОУ 34572255), ПП «Пріма мед» (код ЄДРПОУ 23924882), ТОВ «Мед-атлант» (код ЄДРПОУ 36733489), ФОП ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ТОВ «Українсько-польський центр серця «Львів» (код ЄДРПОУ 40831882), ТОВ «Діамеб» (код ЄДРПОУ 30610569), ТОВ «Інномед-центр ендохірургії» (код ЄДРПОУ 40285083), ФОП ОСОБА_17 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» (код ЄДРПОУ 37669341), підприємство «Лікувально-діагностичний центр святого Луки» Івано- Франківського архієпархіального управління Української греко-католицької церква» (код ЄДРПОУ 38713045), ТОВ «Гемо Медика Луцьк» (код ЄДРПОУ

37425159), ТОВ «Медичний центр «Дельта Мед» ( код ЄДРПОУ 41912087), ФОП ОСОБА_18 (PHOKIП НОМЕР_7 ), ТОВ «Медіостар» (код ЄДРПОУ 40420716),

ТОВ «НМДЦ «Астар» (код ЄДРПОУ 23271019), ТОВ «Біш Компані» (код ЄДРПОУ 20844390), ТОВ «Клініка Симбіотика» (код ЄДРПОУ 42125307), ТОВ «Неомед 2007» (код ЄДРПОУ 34818539), Волинський ПТIII (код ЄДРПОУ 34435054), ДУ «ТМО МВС України по Тернопільській області» (код ЄДРПОУ 08734552), ДЗ "ПЦРЛ" МОЗ УКРАЇНИ (код ЄРПОУ 19400512), КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» (код ЄДРПОУ 02001297), КНП «Київська міська психоневрологічні лікарня № 3» виконавчого

органу Київської міської ради (КМДА) (код ЄДРПОУ 02125838), ДУ «ТМО МВС України по Київській області» (код ЄДРПОУ 25572855), КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (код ЄДРПОУ 04528442), ТОВ «ЕРГОН- ЕЛЕКТРІК ЛТД» (код ЄДРПОУ 42310493), ТОВ «Стоматологічний центр «Леополіс» (код ЄДРПОУ 37419957), ТОВ «Лабвіта» (код ЄДРПОУ 38005602), ФОП ОСОБА_19 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ТОВ «НМГЦ «Леоген» (код ЄДРПОУ 44017741), ФОП ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ПІШІ «ММЦ «Родина» (код ЄДРПОУ 35472249), центрФОП ОСОБА_21 (РНОКПП НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_22 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ПП «Медсервіс» (код ЄДРПОУ 30609506),

ТОВ «Репродуктивна клініка «Літа» (код ЄДРПОУ 43024370), ТОВ «Лакмус» (код ЄДРПОУ 38527363), ТОВ «Чентро дентiстiко євродентал» (кодл ЄДРПОУ 37859756), ФОП ОСОБА_23 (РНОКПП НОМЕР_12 ), БФ «Медфонд» (код ЄДРПОУ 25241940), ТОВ «Айкюмед» (код ЄДРПОУ 43288396), ПП «Центр літотрипсії» (код ЄДРПОУ 36452223), ТОВ «Владо» (код ЄДРПОУ 33466343), ТОВ наркологічна клініка «ДЕТОКС МЕДІКАЛ» (код ЄДРПОУ 42816232), ПрАТ «НВК «ДІАПРОФ-МЕД» (код ЄДРПОУ 24265186), УБФ «Центр медичних інновацій» (код ЄДРПОУ 38557859), ФОП ОСОБА_24 (РНОКПП НОМЕР_13 ), ТОВ

«Здоров`я поруч» (код ЄДРПОУ 43938699), КНП ЛОР «ЛОКЛ» (код ЄДРПОУ 01996711), ТОВ «Пробонес» (код ЄДРПОУ 42669097), ФОП ОСОБА_25 (РНОКПП НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_26 (РНОКПП НОМЕР_15 ), ТОВ «Нова Поліклініка Захід» (код ЄДРПОУ 43871190), КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» (код ЄДРПОУ 01996740), КНП «Жовківська лікарня» (код ЄДРПОУ 01996409), ТОВ «Лікарня експерт» (код ЄДРПОУ 43709072), ТОВ «Естетiк клінік «Генезис» (код ЄДРПОУ 41547767).

За змістом укладених договорів, ТОВ «Екологічні переробні технології», як Виконавець, брало на себе перед вищезазначеними замовниками зобов`язання щодо надання послуг зі збирання, зберігання, перевезення (транспортування) та оброблення шляхом знешкодження небезпечних відходів на підставі Ліцензії №075541серії АД від 23.11.2012Міністерства екології та природних ресурсів України, шляхом термічної обробки, використовуючи піч-інсинератор С.Р. 100 в модульному виконанні для утилізації медичних відходів.

Статтею 203 Цивільного кодексу України визначено загальні вимоги до змісту та форми правочину, серед яких: зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам; необхідний обсяг цивільної дієздатності учасника правочину; відповідність волевиявлення учасника правочину його внутрішній волі; спрямованість на реальне настання наслідків, що обумовлені правочином.

Відповідно до ст. 228 ЦК України правочин визнається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, АР Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним. Такий правочин є нікчемним.

ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, переслідуючи мету протиправного особистого збагачення, під час укладення зазначених договорів застосував обман до уповноважених від імені суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб- підприємців на їх укладення осіб, що полягав у наданні документів щодо права здійснювати ліцензовану діяльність із замовчуванням інформації про анулювання документу дозвільного характеру, а також в частині можливості та наміру здійснити знешкодження медичних відходів, використовуючи при цьому своє службове становище директора юридичної особи - ТОВ «Екологічні переробні технології», оскільки його посада, наявність печатки, статуту, ліцензії, інших дозвільних документів, штату працівників, матеріально-технічної бази та інших засобів у їх сукупності давали можливості ОСОБА_5 для обману замовників, переконливості у законності та вигідності перерахунку грошових коштів і забезпечення знешкодження виконавцем одержуваних небезпечних медичних відходів.

Під впливом ОСОБА_5 та унаслідок використання ним обману і свого службового становища не передбачаючи дійсних намірів, ПП «Блакить» (код ЄДРПОУ 20840073), ІФ ДПІ «АМПУ» (код ЄДРПОУ 38728402), ТОВ «Медіаль» (код ЄДРПОУ 42475987), ТОВ «ЗАХІД ГІСТО ЛАБ» (код ЄДРПОУ 30986825), ТОВ «Інститут вертебрології і реабілітації» (код ЄДРПОУ37147135, ПП «ДІАВІТА МЕД» (код ЄДРПОУ 39749816), ТОВ «Клініка професора С. Хміля») (код ЄДРПОУ 42012280), ТОВ «Добра діагностика» (код ЄДРПОУ 23273396), ТОВ «Діагностичний центр «Меділокс-плос» (код ЄДРПОУ 40433128), ТОВ «Інномед- пологовий будинок» (код ЄДРПОУ 43888349), ТОВ «Медична лабораторія» (код ЄДРПОУ 25288091), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ТОВ «Медичний центр «Корона Мед» (код ЄДРПОУ 40506981), ПМ11 «Центр-В» (код ЄДРПОУ 31127658), ФОП ОСОБА_14 (PHOKIT НОМЕР_3 ), ТОВ КРЛ «Альтернатива» (код ЄДРПОУ 35968446), Івано-Франківська філія ТОВ «Інститут вертебрології і реабілітації» (код ЄДРПОУ 37404228), ТОВ «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» (код ЄДРПОУ 41549460), ПП «Здорова сім`я плюс» (код ЄДРПОУ 39669474), ТОВ «Тарас-Волинь» (код ЄДРПОУ 34572255), ПП «Пріма мед» (код ЄДРПОУ 23924882), ТОВ «Мед-атлант» (код ЄДРПОУ 36733489), ФОП ОСОБА_15 (PHOKIП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ТОВ «Українсько-польський центр серця «Львів» (код ЄДРПОУ 40831882), ТОВ «Діамеб» (код ЄДРПОУ 30610569), ТОВ «Інномед-центр ендохірургії» (код ЄДРПОУ 40285083), ФОП ОСОБА_17 (PHOKIШ НОМЕР_6 ), ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» (код ЄДРПОУ 37669341), підприємство «Лікувально-діагностичний центр архієпархіального управління Української греко-католицької церква» (код Луки» Івано-Франківського ЄДРПОУ 38713045), ТОВ «Гемо Медика Луцьк» (код ЄДРПОУ 37425159), ТОВ «Медичний центр «Дельта Мед» ( код ЄДРПОУ 41912087), ФОП ОСОБА_18 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ТОВ «Медіостар» (код ЄДРПОУ 40420716), ТОВ «НМДЦ «Астар» (код ЄДРПОУ 23271019), ТОВ «Біш Компані» (код ЄДРПОУ 20844390), ТОВ «Клініка Симбіотика» (код ЄДРПОУ 42125307), ТОВ «Неомед 2007» (код ЄДРПОУ 34818539), Волинський ПТПІ (код ЄДРПОУ 34435054), ДУ «ТМО МВС України по Тернопільській області» (код ЄДРПОУ 08734552), ДЗ "ПЦРЛ" МОЗ УКРАЇНИ (код ЄРПОУ 19400512), КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» (код ЄДРПОУ 02001297), КНП «Київська міська психоневрологічні лікарня № 3» виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) (код ЄДРПОУ 02125838), ДУ «ТМО МВС України по Київській області» (код ЄДРПОУ 25572855), КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (код ЄДРПОУ 04528442), ТОВ «ЕРГОН-ЕЛЕКТРІК ЛТД» (код ЄДРПОУ 42310493), ТОВ «Стоматологічний центр «Леополіс» (код ЄДРПОУ 37419957), ТОВ «Лабвіта» (код ЄДРПОУ 38005602), ФОП ОСОБА_19 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ТОВ «НМГЦ «Леоген» (код ЄДРПОУ 44017741), ФОП ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ПП «ММЦ «Родина» (код ЄДРПОУ 35472249), центрФОП Сластіон І.3. (РНОКПП НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_22 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ПП «Медсервіс» (код ЄДРПОУ 30609506), ТОВ «Репродуктивна Клініка «Літа» (код ЄДРПОУ 43024370), ТОВ «Лакмус» (код ЄДРПОУ 38527363), ТОВ «Чентро дентiстiко євродентал» (кодл ЄДРПОУ 37859756), ФОП ОСОБА_23 (РНОКПП НОМЕР_12 ), БФ «Медфонд» (код ЄДРПОУ 25241940), ТОВ «АйKюмед» (код ЄДРПОУ 43288396), ПП «Центр літотрипсії» (код ЄДРПОУ 36452223), ТОВ «Владо» (код ЄДРПОУ 33466343), ТОВ наркологічна клініка «ДЕТОКС МЕДІКАЛ» (код ЄДРПОУ 42816232), ПрАТ «НВК «ДІАПРОФ-МЕД» (код ЄДРПОУ 24265186), УБФ «Центр медичних інновацій» (код ЄДРПОУ 38557859), ФОП ОСОБА_24 (РНОКПП НОМЕР_13 ), ТОВ «Здоров`я поруч» (код ЄДРПОУ 43938699), КНП ЛОР «ЛОКЛ» (код ЄДРПОУ 01996711), ТОВ «Пробонес» (код ЄДРПОУ 42669097), ФОП ОСОБА_25 (РНОКПП НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_26 (РНОКПП НОМЕР_15 ), ТОВ «Нова Поліклініка Захід» (код ЄДРПОУ 43871190), КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» (код ЄДРПОУ 01996740), КНП «Жовківська лікарня» (код ЄДРПОУ 01996409), ТОВ «Лікарня експерт» (код ЄДРПОУ 43709072), ТОВ «Естетiк клінік «Генезис» (код ЄДРПОУ 41547767) підписано акти виконаних робіт та укладено з ТОВ « Екологічні переробні технології» договори на поводження з небезпечними відходами, які не відповідали положенням ст. ст. 203, 228 ЦК України через відсутність у ТОВ «Екологічні переробні технології» необхідного обсягу цивільної дієздатності, а також не спрямованість правочинів на реальне настання правових наслідків.

Унаслідок протиправних дій ОСОБА_5 , спрямованих на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, від вказаних суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб-підприємців на поточний банківський рахунок ТОВ «Екологічні переробні технології» № НОМЕР_16 , відкритий у АТ «ПУМБ» (МФО334851, ЄДРПОУ 14282829), в період з 26.05.2021до 12.08.2021надійшли грошові кошти за надання послуг у сфері поводження з медичними відходами на загальну суму 160691,26 грн., та на поточний банківський рахунок ТОВ «Екологічні переробні технології» № НОМЕР_17 , відкритий у АТ «ОТТІ БАНК») (МФО300528, ЄДРПОУ 21685166), в період з 26.05.2021до 29.09.2021надійшли грошові кошти за надання послуг у сфері поводження з медичними відходами на загальну суму348 643,97 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 заволодів грошовими коштами на загальну суму

509 335,23 грн., що з урахуванням примітки до ст. 185 КК України, положень статті 169.1 Податкового кодексу України і Закону України «Про державний бюджет на2021рік», якими визначено застосування розміру податкової соціальної пільги для кваліфікації діянь як злочинів, є великим розміром, якими розпорядився на власний розсуд, чим довів свій злочинний умисел до завершення.

29.11.2021 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у порушенні правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, що завідомо могло спричинити поширення цих захворювань, вчинене організованою групою, та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у великих розмірах, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325, ч. 4 ст. 191 КК України.

29.11.2021 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у порушенні правил та вчинене

норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, що завідомо могло спричинити поширення цих захворювань, організованою групою, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325 КК України.

06.12.2021 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у порушенні правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, що завідомо могло спричинити поширення цих захворювань, вчинене організованою групою, тобто у

вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325 КК України.

06.12.2021 ОСОБА_8 повідомлено про підозру у порушенні правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, що завідомо могло спричинити поширення цих захворювань,вчинене організованою групою, тобто у вчиненні

кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325 КК України.

06.12.2021 ОСОБА_9 повідомлено про підозру у порушенні правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, що завідомо могло спричинити поширення цих захворювань, вчинене організованою групою, тобто у вчиненні

кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325 КК України.

Вищевказані обставини підтверджуються наступними матеріалами: протоколами допиту свідків; протоколами обшуків; висновком судової інженерно-екологічної експертизи; матеріалами тимчасового доступу до речей та документів; іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 28.02.2022, але закінчити досудове розслідування до зазначеної дати неможливо, у зв`язку із особливою складністю провадження, крім цього потрібно виконати процесуальні дії, які потребують додаткового часу, а саме: визначити остаточну правову кваліфікацію дій підозрюваних та повідомити про підозру; допитати підозрюваних; виконати вимоги ст.ст.290-293КПК України.

Проведення вказаних процесуальних дій необхідне для підтвердження вини підозрюваних додатковими доказами, а також для встановлення інших осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Саме тому результати проведених процесуальних дій будуть використані під час судового розгляду як джерела доказів. Орган досудового розслідування не міг завершити вказані процесуальні дії та досудове слідство раніше, у зв`язку зі особливою складністю кримінального провадження.

Беручи до уваги вищевикладене та особливу складність кримінального провадження, у зв`язку з чим необхідний додатковий час для виконання вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій не менше одного місяця.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України досудове розслідування кримінального провадження повинно бути закінчено впродовж двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3частини четвертої статті 219 цього Кодексу до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального

прокурора.

Враховуючи вищевикладене, згідно ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З урахуванням вище викладеного, дослідивши матеріали клопотання із додатками, слідчий суддя вважає клопотання про продовження строку досудового розслідування обґрунтованим, таким, що відповідає вимогам ст. 294 Кримінального процесуального кодексу України, немає підстав вважати його явно протиправним, на підставі чого дане клопотання підлягає задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 219, 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000001009 від 21.10.2020 року за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.28, ч.1 ст.325, ч.4 ст. 191 КК України, ОСОБА_6 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст. 325 КК України, ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 325 КК України до чотирьох місяців, тобто до 28.03.2022 року.

Повний текст ухвали оголошено 31.03.2022 року о 12 год.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.03.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу104077296
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —759/3025/22

Ухвала від 28.03.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

Ухвала від 28.03.2022

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні