Рішення
від 19.04.2022 по справі 602/66/22
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/66/22

Провадження № 2/602/90/2022

ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Тернопільської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" квітня 2022 р. м.Ланівці

Лановецький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді- Костів Л.І.,

секретар - Домчук В.І.,

розглянувши в письмовому провадженні в м.Ланівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Лановецької державної нотаріальної контори Південно-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Лановецької державної нотаріальної контори Південно-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) про встановлення факту родинних відносин із померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , а також про визнання права власності на 2/5 частини житлового будинку, загальною площею 64.50 кв.м., що знаходиться в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Заявлені вимоги позивачка мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , якому за життя 02 лютого 1994 року виконавчим комітетом Загірцівської сільської Ради народних депутатів Тернопільської області було видано Свідоцтво про право особистої власності на жилий будинок, зокрема на 2/5 частини житлового будинку АДРЕСА_2 . Решта 3/5 частини вказаного будинку зареєстровано за позивачкою. Згодом, в зв`язку зі зміною нумерації, №95 даного житлового будинку було змінено на АДРЕСА_1 . На день смерті батька позивачка проживала та була зареєстрована разом з ним, інших осіб зареєстрованих не було та більше з ним ніхто не проживав.

Після смерті спадкодавця позивачка у встановленому порядку прийняла спадщину, проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом їй було відмовлено, так як в даний час їй неможливо підтвердити факт родинних стосунків з покійним, оскільки існують розбіжності в написанні імені батька в різних правовстановлюючих документах та не подано документи, що підтверджують право власності спадкодавця на спадкове майно, що унеможливлює їй, як спадкоємцю, прийняти спадщину.

Свідоцтво про право особистої власності на житловий будинок померлого було помилково видано на ім`я « ОСОБА_4 », в той час як вірно ОСОБА_3 . Крім того, в свідоцтві про народження позивачки в графі «батько» також було зазначено « ОСОБА_4 » замість вірного « ОСОБА_5 ». Вказані розбіжності не можуть бути виправленими, оскільки спадкодавець втратив цивільну правоздатність та дієздатність, а тому позивачка змушена звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судове засідання позивачка ОСОБА_6 не з`явилась, хоч належним чином була повідомлена про день, час та місце розгляду справи, однак від неї до суду надійшла заява, в якій вона просить слухати справу у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Представник відповідача - Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, подавши до суду заяву, в якій просить слухати справу без участі представника відповідача, щодо рішення по справі покладається на думку суду.

Представник третьої особи - Лановецької державної нотаріальної контори Південно-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) в судове засідання не з`явився, подавши до суду заяву, в якій просить слухати справу без участі представника третьої особи, щодо рішення по справі покладається на думку суду.

Дослідивши докази по справі, суд з`ясував наступні обставини.

Згідно копій паспорту позивачки серія НОМЕР_1 та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, документи видано на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як вбачається з копії свідоцтва про народження позивачки серія НОМЕР_2 , виданого 12 січня 1966 року, зареєстрованого в с.Михайлівка Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі батько зазначений ОСОБА_8 .

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 , виданого 19 травня 1974 року, місце реєстрації Радошівська сільрада Шумського району Тернопільської області, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 19 травня 1974 року уклали шлюб, після укладення шлюбу чоловікові та дружині присвоєні прізвища « ОСОБА_10 ».

Згідно копії свідоцтва про народження спадкодавця серія НОМЕР_4 , виданого повторно 06 червня 1950 року бюро запису актів громадянського стану с.Великі Дедеркали Тернопільської області, документ видано на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_5 , зареєстрованим Загірцівською сільською радою Лановецького району Тернопільської області 25 березня 1995 року, актовий запис за №4, та на належне йому майно відкрилася спадщина.

Як вбачається з копії Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №67066731, виданого 29 жовтня 2021 року Лановецькою державною нотаріальною конторою Тернопільської області, до Спадкового реєстру внесено реєстраційний запис, параметрами якого є ОСОБА_3 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно копії Свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, виданого 02 лютого 1994 року головою виконкому Загірцівської сільської Ради народних депутатів Тернопільської області, виконком Загірцівської сільської Ради народних депутатів Тернопільської області посвідчує, що 2/5 частини жилого будинку з приналежними до нього будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_2 належить колгоспному двору, головою якого є ОСОБА_11 на праві особистої власності. Свідоцтво видано на підставі рішення виконкому Загірцівської сільської Ради народних депутатів №4 від 11 січня 1994 року «Про оформлення права власності на будинковолодіння».

Згідно копії Свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, виданого 02 лютого 1994 року головою виконкому Загірцівської сільської Ради народних депутатів Тернопільської області, виконком Загірцівської сільської Ради народних депутатів Тернопільської області посвідчує, що 3/5 частини жилого будинку з приналежними до нього будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_2 належить колгоспному двору, головою якого є ОСОБА_6 на праві особистої власності. Свідоцтво видано на підставі рішення виконкому Загірцівської сільської Ради народних депутатів №4 від 11 січня 1994 року «Про оформлення права власності на будинковолодіння».

Згідно довідки №01/03-16/4, виданої 10 січня 2022 року Загірцівським старостинським округом Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, згідно рішення третьої сесії четвертого скликання №29 від 10 вересня 2002 року було проведено на території сільської ради перейменування вулиць і перереєстрація житлових будинків, а саме в ОСОБА_6 на даний час номер житлового будинку АДРЕСА_1 .

Постановою державного нотаріуса Лановецької державної нотаріальної контори Джуса С.З. про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 02 грудня 2021 року ОСОБА_6 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, після померлого ОСОБА_3 , оскільки спадкоємицею не подано відомості та документи, що підтверджують факт родинних стосунків між спадкодавцем та спадкоємицею, а також документи, які підтверджують право власності на рухоме та нерухоме майно.

Як вбачається з довідки №344/01-16, виданої 02 листопада 2021 року державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Джус С.З., спадкоємцем померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 є дочка ОСОБА_6 , яка 29 жовтня 2021 року подала заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інші спадкоємці в нотаріальну контору не звертались, свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок з надвірними господарськими будівлями, не видане.

Згідно довідки №02/03-11/4, виданої 10 січня 2022 року Загірцівським старостинським округом Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 та з ним на день смерті була зареєстрована й проживала дочка ОСОБА_6 , 1951 року народження по даний час та більше ніхто не був зареєстрований та не проживав.

Статтею 346 ЦК України передбачено, що однією з підстав припинення права власності є смерть власника.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В даному випадку встановлення факту родинних відносин необхідно позивачці для прийняття спадщини, оскільки вона претендує на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 .

?Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

?Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

?Відповідно до ст. 293 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

?Факт, про встановлення якого просить позивачка, має для неї юридичне значення, оскільки надає право для реалізації спадкових прав. Захистити свої права в інший спосіб, як через встановлення даного факту судовим рішенням, позивачка не може.

?Проаналізувавши наведене, суд вважає, що матеріалами справи доведено факт, що позивачка ОСОБА_6 є донькою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також, що ОСОБА_3 та ОСОБА_11 одна і та ж особа, а тому є законні підстави для задоволення даної вимоги.

?Щодо визнання за позивачкою права власності на спадкове майно суд, виходив із наступного.

Приписами ст.129 Конституції України передбачено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (частина перша статті 1216 ЦК України). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (частина перша статті 1217 ЦК України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (частина перша статті 1218 ЦК України).

Статтею 1222 ЦК України передбачено, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч.5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Як судом встановлено, спадщина відкрилася в зв`язку із смертю ОСОБА_3 , а саме ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до роз`яснень Пленуму ВСУ постанови №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК (16 січня 2003 року), якщо спадщина відкрилася не раніше 01 січня 2004 року.

У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (1963 року), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Відповідно до вимог ст.ст.524, 525, 526, ЦК України (1963 року), який діяв на час відкриття спадщини, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом, спадкоємство за законом має місце, коли воно не змінено заповітом. Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця.

Статтею 529 ЦК України (1963 року) встановлено, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно з вимогами ст.ст.548, 549 ЦК України (1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв, прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він протягом шести місяців з дня відкриття спадщини подав державній нотаріальній конторі заяву про прийняття спадщини, або якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Позивачка ОСОБА_6 фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, так як на час смерті спадкодавця проживала разом з ним.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, через відсутність правовстановлюючих документів на будинковолодіння, позивач не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказаний житловий будинок з надвірними будівлями, що підтверджується відмовою державного нотаріуса Лановецької державної нотаріальної контори від 02 грудня 2021 року у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено звернення до суду за правилами позовного провадження осіб, яким нотаріус відмовив в оформленні права на спадкування.

Правовою позицією, що висловлена Верховним Судом України по справі №6-137цс13 визначено, що право власності на житловий будинок набувається у порядку, який був чинним на час завершення його будівництва. Питання набуття права власності регулювались Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до цього указу постановою Ради Міністрів СРСР від 26 серпня 1948 року «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків», які зокрема, визначали умови та правові наслідки будівництва. Отже, за вказаними Указом та Постановою підставою виникнення у громадян права власності на житловий будинок був сам факт збудування ним цього будинку з додержанням вимог зазначених актів законодавства та прийняття будинку в експлуатацію. Ці правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації.

Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, що була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року (втратила чинність на підставі Наказу Держжитлокомунгоспу №56 від 13 грудня 1995 року), будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але до них не приєднані, реєстрації не підлягали.

Згідно технічного паспорта, складеного на ім`я ОСОБА_11 - 2/5 частини, ОСОБА_6 - 3/5 частини, 10 листопада 1990 року, виданого 23 лютого 1994 року Лановецьким районним бюро технічної інвентаризації Тернопільської області, житловий будинок, що розташований за адресою АДРЕСА_2 , був побудований в 1964 році.

Згідно п.43 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень затвердженого Постановою КМУ від 25 грудня 2015 року №1127 (в редакції постанови КМУ від 23 серпня 2016 року №553), для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 р. та розташовані на території сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, замість документів, передбачених пунктом 42 цього Порядку, можуть бути подані:

1) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку, на якій розташований об`єкт нерухомого майна, у тому числі рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність чи відомості про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність з погосподарської книги;

2) виписка з погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений, - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою.

З листа Міністерства Юстиції України від 21 лютого 2005 року «Щодо порядку оформлення документів в разі смерті власника нерухомого майна» вбачається, що у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючі документи відсутні, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватися в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позивачкою доведено обставини викладені нею в позовній заяві щодо спадщини у вигляді житлового будинку, а отже, ОСОБА_6 має право на прийняття спадщини за законом у вигляді житлового будинку.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено звернення до суду за правилами позовного провадження осіб, яким нотаріус відмовив в оформленні права на спадкування.

При цьому в положенні п. 3.1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16 травня 2013 року за №24-753/0/4-13, роз`яснено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст.392 ЦК України). Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Беручи до уваги вищевказані факти щодо спадкування спадкового майна в поєднанні з процесуальними нормами законодавства, а також враховуючи те, що позивач фактично прийняла спадщину, суд дійшов висновку, що ОСОБА_6 є спадкоємцем за законом спадкового майна, яке належало ОСОБА_3 .

В судовому засіданні встановлено, що підтверджується матеріалами справи, що позивачка ОСОБА_6 є спадкоємицею ОСОБА_3 та набула право власності на спірне майно в порядку спадкування за законом, оскільки прийняла спадщину у встановленому законом порядку, а оформити свої спадкові права в нотаріальній конторі можливості немає через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 1216-1218, 1222, 1268, Цивільного кодексу України, ст.ст. 524-526, 529, 548, 549 ЦК України (в редакції 1963 року), ст.ст. 12, 81, 263-265, 268, 293, 315, 354 Цивільного процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (місце знаходження АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ) до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області (місце знаходження 47402, м.Ланівці вул.Незалежності,34 Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04396288), третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Лановецької державної нотаріальної контори Південно-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) (місце знаходження 47402, м.Ланівці вул.Новосілка,9 Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02900541) про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_13 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , право власності на 2/5 частини житлового будинку, загальною площею 64.50 кв.м., житловою площею 51.70 кв.м., який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Л. І. Костів

СудЛановецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104085974
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —602/66/22

Рішення від 19.04.2022

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Костів Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні