Вирок
від 27.04.2022 по справі 298/443/22
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/443/22

Номер провадження 1-кп/298/107/22

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2022 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в приміщені суду у спрощеному порядку кримінальне провадження №12022078070000024 від 09 лютого 2022 року, по обвинуваченню

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки та мешканки АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, з вищою освітою, працюючої техпрацівником у Ставненському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Ставненської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, одруженої, раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних проступків, передбачених: ч.5 ст.27 ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , на початку жовтня місяця 2021 року, точний час та дата досудовим розслідуванням не встановлено, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, маючи злочинний умисел, через інтернет мережу на сайті «ОЛХ» замовила собі одне підроблене міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від коронавірусної хвороби (СОVID-19).

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, маючи злочинний умисел, ОСОБА_3 заздалегідь обіцяла, невстановленій досудовим розслідуванням особі, придбати в неї одне підроблене міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику на ім`я ОСОБА_3 . При цьому, ОСОБА_3 , розуміючи, що вказаний документ буде підробленим, надала, невстановленій досудовим розслідуванням особі, необхідні для виготовлення підробленого документу дані, а саме, персональні дані, які містяться в паспорті громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 виданого на ім`я ОСОБА_3 .

На виконання вказаної домовленості, на початку жовтня місяця 2021 року, точний час та дата досудовим розслідуванням не встановлено, невстановлена досудовим розслідуванням особа, надіслала через доставку «Нова Пошта» у відділення № 1, що за адресою смт. Великий Березний, вул. Шевченка, № 58, Ужгородського району, Закарпатської області, одне підроблене міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , видане 16.09.2021 комунальним некомерційним підприємством Київської обласної ради «Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер», код ЄДРПОУ 05492249, за яке заплатила грошові кошти в розмірі 1300 (одну тисячу триста) гривень. Також у даному міжнародному свідоцтві про вакцинацію/профілактику міститься підпис лікаря терапевта ОСОБА_4 скріплений особистою печаткою лікаря.

Крім цього, ОСОБА_3 , на початку жовтня місяця 2021 року, точний час та дата досудовим розслідуванням не встановлено усвідомлюючи значення та суспільно-небезпечний характер власних дій та керуючи ними, діючи умисно з метою не відсторонення її від роботи у відділі освіти молоді та спорту Ставненської сільської ради, Ужгородського району Закарпатської області, де остання працює техпрацівником, відповідно до постанови кабінету міністрів та наказу МОЗ України № 2153 від 04.10.2021 зареєстрований в Мін`юсті за №1306/36928 від 07.10.2021, згідно якого працівники закладів загальної середньої освіти підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники закладів загальної середньої освіти, як підставу для збереження заробітної плати, надала директору Ставненського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, тобто використала, завідомо підроблений документ, а саме: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від коронавірусної хвороби СОVID-19 видане 16.09.2021 комунальним некомерційним підприємством Київської обласної ради «Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер».

Під час досудового розслідування встановлено, що громадянка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вакцинацію від СОVID-19 в комунальному некомерційному підприємстві Київської обласної ради «Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер», не проходила, за міжнародним свідоцтвом про вакцинацію/профілактику не зверталася і його не отримувала. Лікарка терапевт ОСОБА_4 в комунальному некомерційному підприємстві Київської обласної ради «Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер» не працює.

Обвинувальний акт надійшов до суду разом з: реєстром матеріалів досудового розслідування; розпискою обвинуваченої ОСОБА_3 , про отримання копії обвинувального акта, та реєстру матеріалів досудового розслідування; заявою обвинуваченої ОСОБА_3 , щодо визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права на апеляційне оскарження та згоди на розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні, а також із клопотанням прокурора про розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку відповідно до положень ст. 302 КПК України.

Вирішуючи питання про можливість розгляду обвинувального акту в спрощеному провадженні згідно положень ст. ст. 381, 382 КПК України суд враховує те, що обвинувачена беззаперечно визнала свою винуватість, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини і згідна з розглядом обвинувального акту за її відсутності.

Так, згідно заяви обвинуваченої ОСОБА_3 , яку вона підписала в присутності захисника - адвоката ОСОБА_5 , вину у вчиненні кримінальних проступків, передбачених: ч.5 ст.27 ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України, визнала повністю, згідна із встановленими під час досудового розслідування обставинами кримінальних проступків, викладеними в обвинувальному акті, ознайомлена з обмеженням права на апеляційне оскарження, згідна на розгляд обвинувального акта у спрощеному провадженні.

При цьому судом встановлено, що обвинувачена правильно розуміє зміст обставин кримінальних проступків, та розуміє наслідки розгляду кримінального провадження у спрощеному провадженні, передбачені ч.2 ст.302КПК України щодо позбавлення права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини, і сумнівів у добровільності її позиції суд не має.

За таких обставин, вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали, суд вважає доведеним те, що діяння, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 мало місце. Дії обвинуваченої правильно кваліфіковано за ч.5 ст.27 ч.1 ст.358 КК України, як пособництво у підробленні офіційного документа, який видається установою, яка уповноважена на виконання функцій держави, яка має право видавати документи, і який надає права або звільняв від обов`язків, з метою використання його особою, та ч. 4 ст.358 КК України, як використання завідомо підробленого документа, який видається установою, яка уповноважена на виконання функцій держави, яка має право видавати документи, і який надає права або звільняє від обов`язків.

При призначенні обвинуваченій ОСОБА_3 , покарання суд, згідно з вимогами ст.65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке згідно із ст.12КК України є кримінальним проступком, дані про особу винної, яка офіційно працевлаштована, за місцем проживання компрометуючих матеріалів щодо неї немає, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченої ОСОБА_3 , згідно ст.66 КК України суд визнає її щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої, судом не встановлено.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що покарання обвинуваченої ОСОБА_3 , слід призначити в межах санкцій ч.5 ст. 27 ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України, із застосуванням ст.70КК України у вигляді штрафу, визначивши остаточне покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, що буде достатнім для виправлення обвинуваченої.

У відповідності до п.7 ч.9 ст.100КПК України речові докази, а саме: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику видане від 16.09.2021 року Комунальним некомерційним підприємством Київської обласної ради «Київський обласний шкірна-венерологічний диспансер» на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке зберігається при матеріалах кримінального провадження, слід зберігати при матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

Процесуальні витрати, у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлено.

Запобіжний захід відносно обвинуваченої не обирався.

На підставі наведеного та керуючись ст. 368, ч. 2 ст. 373, ст. 374 КПК України, суд,-

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України, за які призначити їй покарання у виді штрафу:

-за ч.5 ст.27 ч.1 ст.358КК України - в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) грн.

-за ч.4 ст.358КК України - в розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 510 (п`ятсот десять) грн.

Відповідно до ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) грн.

Речові докази: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від 16.09.2021 року видане Комунальним некомерційним підприємством Київської обласної ради «Київський обласний шкірна-венерологічний диспансер» на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке зберігається при матеріалах кримінального провадження зберігати при матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. На вирок може бути подана апеляція до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 цього Кодексу, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу104096998
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —298/443/22

Вирок від 27.04.2022

Кримінальне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 21.04.2022

Кримінальне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні