Рішення
від 27.04.2022 по справі 337/626/22
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН 337/626/22

2/337/925/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

28 квітня 2022 року Хортицький районний суд м.Запоріжжя в складі:

головуючого судді Мурашової Н.А.

за участю секретаря Голівщук Т.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Запоріжжіцивільну справуза позовомОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Воронезька 3», місце знаходження:м.Запоріжжя,вул.Воронезька,буд.3, до ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , про стягнення заборгованості за внесками на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

31.01.2022р. позивач звернувся до суду з вказаним позовом, який мотивує тим, що ОСББ «Воронезька 3» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Метою створення ОСББ є забезпечення і захист прав співвласників, належне утримання та використання спільного майна багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 . Власники квартир зобов`язані відповідно до законодавства, Статуту та рішення загальних зборів ОСББ вносити внески на утримання, технічне обслуговування будинку та прибудинкової території. Відповідач є власником квартири АДРЕСА_3 , зареєстрований та мешкає в ній. Однак внески, розмір яких затверджений рішеннями загальних зборів членів ОСББ, вносить нерегулярно та не в повному розмірі, у зв`язку з чим станом на 31.12.2021р. утворилась заборгованість в загальному розмірі 4194,00грн., яка підлягає стягненню з відповідача. Крім того, на підставі ст.625 ЦК України з відповідача підлягають стягненню 3% річних за прострочення грошового зобов`язання в розмірі 523,94грн.

Просить стягнути з відповідача вказану суму заборгованості та понесені витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00грн.

Ухвалою суду від 04.02.2022р. відкрито спрощене позовне провадження у цивільній справі за даним позовом і призначено відкрите судове засідання.

Представник позивача ОСББ «Воронезька 3» в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позов підтримує повністю з підстав, викладених в позовній заяві, просить його задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не прибув за невідомими причинами, про час та місце судового засідання повідомлявсяналежним чином, відзиву на позов або зустрічного позову не подав.

Суд вважає можливим розглянути справу у відсутність сторін, в т.ч. у відсутність відповідача на підставі ст.280 ЦПК України в заочному порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи, знаходить позов обґрунтованим та таким, що підлягає повному задоволенню затакими підставами.

Відповідно до ст.15,16 ЦК України, ст.4,5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Згідно з ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором чи законом.

Відповідно до вимогст.625 ЦК Україниборжник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з ст.4 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно з ст.16 Закону об`єднання маєправо відповіднодо законодавствата статутуоб`єднання прийматирішення пронадходження тавитрати коштівоб`єднання; визначатипорядок користуванняспільним майномвідповідно достатуту об`єднання;укладати договори; виступатизамовником робітз капітальногоремонту,реконструкції багатоквартирногобудинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів тощо.

Згідно з ст.20 Закону частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Згідно з ч.3 ст.23 Закону внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Суд встановив, що ОСББ «Воронезька 3» як юридична особа зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 08.04.2019р..

Зазначене ОСББ діє відповідно до ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту.

Відповідно до Статуту ОСББ «Воронезька 3», затвердженого установчими зборами, протокол від 03.03.2019р., створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 з метою забезпечення і захисту прав співвласників, дотриманням ними своїх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та Статутом.

Протокольним рішенням загальних зборів співвласників ОСББ «Воронезька 3» від 22.06.2019р. затверджено розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території -5,27грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири з 01.07.2019р..

Протокольним рішенням загальних зборів співвласників ОСББ «Воронезька 3» від 21.02.2021р. затверджено розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території - 6,00грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири з 01.03.2021р..

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , зареєстрований та мешкає в ній.

Згідно з розрахунком позивача за період з 01.12.2019р. по 31.12.2021р. відповідачу нараховані внески на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території на загальну суму 9697,35грн., сплачено 5498,67грн., заборгованість становить 4194,00грн.

На зазначену суму заборгованості позивачем нараховано 3% річних в загальній сумі 523,94грн.

Відповідно до ст.12,13,81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З`ясувавши повно, всебічно та об`єктивно обставини справи, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням надані сторонами докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності, достатності і взаємозв`язку, виходячи з вищевикладених вимог діючого законодавства, суд вважає встановленим та доведеним, що відповідач як власник квартири в багатоквартирному житловому будинку та відповідно споживач послуг з утримання, технічного обслуговування будинку та прибудинкової території в порушення вищевказаних норм діючого законодавства, Статуту ОСББ неналежним чином виконував свої зобов`язання щодо сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, розмір яких затверджений загальними зборами членів ОСББ, у зв`язку з чим утворилась заборгованість за період з 01.12.2019р. по 31.12.2021р. на загальну суму 4194,00грн., яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в судовому порядку повністю.

Вказані обставини підтверджуються наданими суду письмовими доказами копією Статуту ОСББ «Воронезька 3», копіями рішень загальних зборів ОСББ «Воронезька 3», розрахунком заборгованості, які суд вважає належними та допустими.

При цьому, відповідач обґрунтованих заперечень проти позовних вимог суду не подав, в судове засідання не прибув і жодним чином позовні вимоги не спростував.

Ухвалюючи рішення, суд також виходить з того, що у зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем своїх зобов`язань з сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, позивач відповідно до ст.625 ЦК України правомірно нарахував на суму заборгованості 3% річних.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних, судом встановлено, що він є вірним, складеним відповідно до вимог чинного законодавства, не спростований відповідачем, у зв`язку з чим суд вважає необхідним стягнути також з відповідача на користь позивача 3% річних в сумі 523,94грн.

На підставі вищевикладеного, позов слід задовольнити повністю.

Згідно з ст.141 ЦПК України суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00 грн.

Керуючись ст.15,16,509,526,611,625 ЦК України, ст.4,16,20,23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.2,4,5,12,13,76-82,89,141,259,263-265,280,282 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Воронезька 3» задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Воронезька 3», ЄДРПОУ 42935718, місце знаходження: м.Запоріжжя, вул.Воронезька, буд.3, рахунок НОМЕР_2 , заборгованість за внесками на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території за період з 01.12.2019р. по 31.12.2021р. в розмірі 4194,00грн., 3% річних в розмірі 523,94грн, в рахунок повернення сплаченого судового збору в сумі 2481,00грн., усього 7198,94грн. (сім тисяч сто дев`яносто вісім гривні 94 копійки).

Рішення суду може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Хортицький районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Н.А. Мурашова

28.04.2022

Дата ухвалення рішення27.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104098842
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за внесками на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —337/626/22

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Рішення від 27.04.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні