Рішення
від 16.03.2022 по справі 336/7656/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

336/7656/21

Пр.2/336/995/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2022 року Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Галущенко Ю.А., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вороніна 13» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В:

ОСББ «Вороніна 13» звернулося до суду з вищевказаним позовом, в якому зазначило, що ОСОБА_1 є співвласником в багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_1 , в якому створено ОСББ «Вороніна 13». Згідно статуту ОСББ «Вороніна 13» є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку.

В зв`язку із неналежним виконанням відповідачем обов`язку заборгованість за обов`язкові внески на утримання житлового будинку та прибудинкової території складає 15253,05 грн.,яка складається з заборгованості за оплату утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.10.2018 року по 31.08.2018 року в сумі 11852,30 грн., 3 відсотків річних 1037,46 грн., сума інфляційних втрат становить 2363,29 грн.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачами зобов`язань зі сплати внесків з утримання житлового будинку та прибудинкової території за період з 01.10.2018 року по 31.08.2021 року заборгованість підлягає примусовому стягненню.

Провадження у справі відкрито ухвалою від 29.10.2021 року.

Відповідно до ч. 5ст.279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідач копію ухвали про відкриття провадження, позов з додатками отримала 25.01.2022 року, проте жодних заяви та відзиву не подала.

Від сторін клопотання про проведення розгляду справи з їх викликом в судове засідання не надійшло, тому суд провів розгляд справи за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалав справи суд встановив, що власники багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 зареєстрували об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вороніна 13».

Згідно протоколу загальних зборів № 5 ОСББ від 05.09.2017 року внески на утримання будинку та прибудинкової території складає 3,50 грн. за 1 кв.м.

Згідно протоколу загальних зборів №8 ОСББ від 24.11.2018 року внески на утримання будинку та прибудинкової території складає 4,50 грн. за 1 кв.м.

Згідно протоколу загальних зборів № 12 ОСББ від 16.07.2020 року внески на утримання будинку та прибудинкової території складає 5,50 грн. за 1 кв.м.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ч.4 ст.4цьогоЗакону основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

За змістом ст.10 Закону - вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке є обов`язковим для всіх співвласників і може бути оскаржене в судовому порядку.

У разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов`язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об`єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку (ч.6 ст.13 зазначеного Закону).

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співввласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків, об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом платежі.

Згідно з чч.5,8 ст.22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»у разі, якщо правління об`єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором із постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об`єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об`єднання комунальних послуг. Відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається.

Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості з плати за відповідними рахунками у примусовому порядку.

Отже, відповідно до наведених вимог чинного законодавства особа, яка є власником квартири і у свою чергу співвласником будинку, в якому створено ОСББ, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих за цими витратами платежів.

Вирішуючи спір в частині стягнення інфляційних втрат та 3% річних у відповідності дост. 625 ЦК України, суд виходить з наступного.

Статтею 625 ч. 2 ЦК Українивизначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Беручи до уваги те, що наслідки прострочення боржником грошового зобов`язання у вигляді інфляційних нарахувань та 3% річних не є штрафними санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника.

Як вбачається з наданої позивачем розрахунку, внаслідок неналежного виконання відповідачами, свого обов`язку щодо сплати обов`язкових внесків на утримання житлового будинку та прибудинкової території перед позивачем виникла заборгованість за оплату утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.10.2018 року по 31.08.2021 року в сумі 11852,30 грн. Отже з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за оплату утримання будинку та прибудинкової території, 3 відсотків річних 1037,46 грн., сума інфляційних втрат 2363,29 грн.

Згідно ст. ст.12,81ЦПКУкраїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відповідно до ст.76ЦПКУкраїни доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідачі у справі не спростував належними та допустимими доказами, як факт отримання наданих позивачем послуг, так і розмір заборгованості за їх надання.

Крім цього, у відповідності до вимогст. 141 ЦПК України, суд стягує з відповідачів на користь позивача судовий збір в сумі 2270,00 грн.

Керуючись ст.ст.4,12,13,141,206,211,261,264,265,354ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Об*єднання співвласників багатоквартирного будинку «Воронана 13» п/р № НОМЕР_2 , установа банку: ПАТ «Державний ощадний банк України» ЄДРПОУ 40402854 заборгованість за обов`язкові внески на утримання житлового будинку та прибудинкової території складає 15253,05 грн.,яка складається з заборгованості за оплату утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.10.2018 року по 31.08.2018 року в сумі 11852,30 грн., 3 відсотків річних 1037,46 грн., сума інфляційних втрат становить 2363,29 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Об*єднання співвласників багатоквартирного будинку «Воронана 13» п/р № НОМЕР_2 , установа банку: ПАТ «Державний ощадний банк України» ЄДРПОУ 40402854 судові витрати у розмірі 2270 грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ю.А.Галущенко

Дата ухвалення рішення16.03.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104098865
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —336/7656/21

Рішення від 16.03.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні