Ухвала
від 26.04.2022 по справі 157/403/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/403/22

Провадження №2/157/209/22

У Х В А Л А

27 квітня 2022 року місто Камінь-Каширський

Суддя Камінь-Каширського районного суду Волинської області Антонюк О.В., вивчивши позовну заяву, подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком Сергієм Вікторовичем в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення,

встановив:

Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В. звернувся у суд з позовом в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останнього на користь Камінь-Каширської міської ради грошові кошти в сумі 9626 гривень 82 копійки, витрачені закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, (р/р НОМЕР_1 в AT КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 01983051).

Подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. позовну заяву в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області належить залишити без руху, зважаючи на таке.

Частиною 4 ст. 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Законом України «Про судовий збір» визначені правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до підпункту 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду юридичною особою позовної заяви майнового характеру, ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2481 гривень.

Як вбачається із змісту позовної заяви, керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В. як на підставу для звільнення від сплати судового збору посилається на п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», у якому зазначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема, позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, посилання керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюка С.В. на зазначене положення закону не є підставою для звільнення від сплати судового збору.

У статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Вказана засада забезпечує гарантії доступності правосуддя та реалізації права на судовий захист, закріпленого в частині першій статті 55 Конституції України. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом передбачає єдиний правовий режим, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав.

З метою виконання процесуального обов`язку щодо дотримання вимог процесуального закону стосовно форми і змісту апеляційної скарги, в тому числі щодо оплати судового збору, особа, яка має намір подати позовну заяву, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії. Це стосується і суб`єктів владних повноважень, які фінансуються з Державного бюджету України, зокрема в частині видатків на оплату судового збору, а тому держава повинна створити належні можливості і заздалегідь передбачити відповідні кошти на вказані цілі.

Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В., звернувшись до суду з позовом, просить стягнути витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення у розмірі 9626 гривень 82 копійки.

Із змісту позовної заяви вбачається, що позивачу - юридичній особі не завдано збитків внаслідок вчинення кримінального правопорушення, оскільки потерпілим в даному випадку є ОСОБА_2 , а не позивач, який витратив кошти на його лікування.

Отже, Камінь-Каширська міська рада, в інтересах якої прокуратурою заявлено позов, не відноситься до жодної категорії осіб, які згідно зі статтею 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у всіх судових інстанціях.

Аналогічна позиція викладена у постанові Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 січня 2019 року у справі № 462/375/17, провадження № 61-11623св18 (http://reestr.court.gov.ua/Review/79314292).

Враховуючи наведене, доходжу висновку, що керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. не виконано передбаченого законом обов`язку щодо сплати судового збору за подання позовної заяви про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення.

За таких обставин, за подання зазначеної позовної заяви належить сплатити судовий збір у розмірі 2481 гривня за платіжними реквізитами: отримувач коштів ГУК у Волин.обл/м.Камiнь-Каш./22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38009371; банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача UA268999980313161206000003558; код класифікації доходів бюджету 22030101 (При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ), і подати до суду документ, який підтверджує сплату, або ж зазначити передбачені законодавством підстави звільнення від сплати судового збору.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області позовну заяву належить залишити без руху та надати строк 5 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків, а саме, для сплати судового збору у розмірі 2481 гривні.

Керуючись ст. ст. 177, 185, 261 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюка Сергія Вікторовича в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, - залишити без руху.

Для усунення недоліків позовної заяви керівнику Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюку Сергію Вікторовичу надати строк п`ять днів з дня вручення ухвали.

Ухвалу про залишення позовної заяви без руху надіслати керівнику Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюку Сергію Вікторовичу.

У разі невиконання вимог у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню окремо не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz/.

Суддя: О. В. Антонюк

Дата ухвалення рішення26.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104102350
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —157/403/22

Постанова від 09.06.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 30.05.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні