Ухвала
від 27.04.2022 по справі 160/4445/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

28 квітня 2022 року Справа №160/4445/22

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боженко Н.В., перевіривши в м.Дніпрі матеріали позовної заяви позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Оріон КР» (адреса: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 83г, код ЄДРПОУ: 41229119) до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (адреса: 49005, м.Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а, код ЄДРПОУ: 44118658) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

15 березня 2022 року, засобами поштового зв`язку, до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Оріон КР» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення комісії Головного управління Державної податкової служби в Дніпропетровській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації від 06.01.2021 №3625301/41229119, яким було відмовлено у реєстрації податкової накладної № 95 від 07.12.2021;

- зобов`язати Головне управління Державної податкової служби в Дніпропетровській області зареєструвати податкову накладну №95 від 07.12.2021, складену Товариством з обмеженою відповідальністю «Оріон КР» (код ЄДРПОУ 41229119), в Єдиному реєстрі податкових накладних, днем подання;

- стягнути витрати з оплати судового збору та витрати на професійну правничу допомогу.

Позовна заява обґрунтована протиправністю рішення контролюючого органу щодо відмови реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної зареєстрованої Товариством з обмеженою відповідальністю «Оріон КР».

Справі за даним адміністративним позовом присвоєно єдиний унікальний номер судової справи №160/4445/22 та у зв`язку з автоматизованим розподілом дана адміністративна справа була передана для розгляду судді Боженко Н.В.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 березня 2022 року відкрито провадження по справі.

26 квітня 2022 року до суду від представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області надійшов відзив на позов.

Судом встановлено, що позовні вимоги щодо зобов`язання Головного управління ДПС у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних спірну податкову накладну пред`явлені до неналежного відповідача з огляду на наступне.

Згідно з нормами пунктів 19, 20 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246, податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій: прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування; набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДПС відповідного рішення); неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог цього Порядку. При цьому вимоги абзацу десятого пункту 12 цього Порядку не застосовуються до податкової накладної та/або розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку.

Датою внесення відомостей до Реєстру вважається день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням.

Отже, реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних/розрахунку коригування, реєстрацію яких попередньо було зупинено, є повноваженням ДПС України.

Таким чином, за вимогою зобов`язального характеру має відповідати ДПС України, як суб`єкт владних повноважень до компетенції якого віднесено питання реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунку коригування, реєстрацію яких попередньо було зупинено, про що також зазначено у відзиві Головного управління ДПС у Дніпропетровській області від 26.04.2022 року. Однак, позивачем вказана особа не була визначена як співвідповідач.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

З огляду на викладене, а також беручи до уваги характер спірних правовідносин, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у даній адміністративній справі ДПС України в якості другого відповідача.

Відповідно до частини 6 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України, після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись статтями 48, 241, 243 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі в справі в якості другого відповідача - Державну податкову службу України (04053, м. Київ, Львівська пл., 8, код ЄДРПОУ 43005393).

Встановити Державній податковій службі України 15-денний строк для надання відзиву на позов із поясненнями по суті заявлених вимог та доданням підтверджуючих документів, у тому числі документів, що підтверджують надіслання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.В. Боженко

Дата ухвалення рішення27.04.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104108415
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —160/4445/22

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 16.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 28.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 28.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 18.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Рішення від 27.06.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 27.04.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 20.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні