Постанова
від 10.10.2007 по справі 15а/173-3397
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15а/173-3397

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2007 р.Справа № 15а/173-3397

 14 год. 35 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бучинської Г.Б.             

при секретарі судового засідання  Суховій Р.М.

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Ленінського району м. Вінниці, в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України  в особі Державного підприємства "Національна енергетична компанія" "Укренерго"  в особі Відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Південно-Західному регіоні", вул. І Богуна,5, м. Вінниця, Вінницької області  

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клінкер", с. Нівра Борщівського району Тернопільської області         

про стягнення 1020,00 грн. штрафних санкцій.

за участю представників сторін:

прокурора:. прокурор Тиховліс Г.М.,  посвідчення   № 2  

позивача: начальник юридичного відділу Зеленін В.Б. - довіреність № 297  від 29.12.2006р.

відповідача: не з'явився.          

Суть справи:

Прокурор Ленінського району м. Вінниці звернувся у господарський суд з позовом в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України, в особі Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго", в особі відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Південно-Західному регіоні", вул. І. Богуна, 5, м. Вінниц, Вінницької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клінкер", с. Нівра Борщівського району Тернопільської області про стягнення 1020,00 грн. штрафних санкцій, згідно Постанови Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області № Т-3-07 від 25.05.2007р. про накладення штрафу за порушення законодавства про електроенергетику.

Як вбачається із позовних матеріалів, спірні правовідносини за своїм характером є адміністративно-правовими, у зв'язку з чим справа розглядається згідно положень Кодексу адміністративного судочинства України, що набрав чинності з 01.09.2005р.

Відповідно до змісту пунктів 6, 7 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

У розпочатому судовому засіданні учасникам судового процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст. 49, 51, 130 Кодексу адміністративного судочинства України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу не здійснюється за відсутності відповідного клопотання сторін.

Прокурор та представник позивача у судовому засіданні підтримали заявлені вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, заперечень на позов не представив, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення № 1232844 про вручення відповідачу 31.08.2007р. поштового відправлення.

Розглянувши матеріали справи, доводи прокурора та пояснення представника позивача, оцінивши представлені докази в їх сукупності, господарський суд встановив:  

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або державою.

Згідно із статтею 9 Закону України „Про електроенергетику” від 16.10.1997р. № 575/97-ВР (із наступними змінами та доповненнями) державний нагляд в електроенергетиці здійснюють Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж та Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії. Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж здійснює нагляд за додержанням вимог технічної експлуатації електричних станцій і мереж, вимог технічної експлуатації енергетичного обладнання об'єктів електроенергетики, підключених до об'єднаної енергетичної системи України.

Державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії, відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону України „Про електроенергетику”, мають право:

-          безперешкодного доступу до електричних і тепловикористовуючих установок та теплових мереж споживачів та суб'єктів електроенергетики;

-          отримувати від споживачів та суб'єктів електроенергетики інформацію, необхідну для виконання покладених на них завдань відповідно до нормативно-правових актів;

-          давати споживачам та суб'єктам електроенергетики обов'язкові для виконання приписи про усунення порушень нормативно-правових актів;

-          давати споживачам та суб'єктам електроенергетики приписи про приведення засобів обліку, контролю та регулювання споживання електричної і теплової енергії у відповідність з нормами, правилами і стандартами в електроенергетиці;

-          надсилати власникам об'єктів споживача подання про невідповідність займаній посаді працівника електротехнічного профілю, який своєчасно не пройшов перевірку знань з електробезпеки та експлуатації струмоприймачів;

-          вимагати від споживачів та суб'єктів електроенергетики додержання встановлених нормативно-правовими актами режимів споживання електричної і теплової енергії;

-          надавати приписи щодо неприпустимості продовження експлуатації електричних і тепловикористовуючих установок споживачів, якщо це створює загрозу життю обслуговуючого персоналу, здоров'ю населення;

-          застосовувати в установленому законодавством України порядку санкції до суб'єктів господарської діяльності за порушення нормативно-правових актів та складати протоколи про адміністративні  правопорушення.  

Одним із основних напрямків діяльності Державного підприємства „Національна енергетична компанія „Укренерго”, згідно його Статуту, є здійснення державного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії відповідно до Закону України „Про електроенергетику” та Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії.

Згідно Положення про відокремлений підрозділ "Держенергонагляд у Південно-Західному регіоні», останній є відокремленим підрозділом державного підприємства „Національної енергетичної компанії „Укренерго” і створений відповідно до наказу НЕК «Укренерго»від 20.02.2006р. № 63 «Про створення відокремлених підрозділів НЕК «Укренерго».

Проведеним 20 грудня 2006 року державним інспектором з енергетичного нагляду, у відповідності до ст. 9 вищезгаданого Закону та Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженим постановою КМУ від 07.08.1996р. № 929 (у редакції постанови КМУ від 13.02.2006р. № 131), комплексним обстеженням електричних установок відповідача виявлено порушення останнім законодавства про електроенергетику, що відображено в акті обстеження №056-Т-ОКС/773 від 20.12.2006р.

За результатами проведених обстежень, на підставі складеного акта обстеження від 20.12.2006р. №056-Т-ОКС/773 працівником Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області винесено Припис № 056-Т-ОКС/411 від 20.12.2006р. про усунення порушень з встановленням граничного терміну його виконання до 26.03.2007р.

Як вбачається з наявних у матеріалах справи документів, відповідач ознайомлений із актом обстеження № 056-Т-ОКС/773 від 20.12.2006р. та винесеним приписом № 056-Т-ОКС/411 від 20.12.2006р., про що свідчить підпис працівника товариства, який отримав і здійснив їх реєстрацію 20.12.2006р. за №11, а також відтиск печатки ТзОВ „Клінкер”.  

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону України „Про електроенергетику”, приписи державного інспектора про усунення порушень нормативно-правових актів обов'язкові для виконання.

11 травня 2007 року Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області здійснено перевірку виконання відповідачем припису від 20.12.2006р. № 056-Т-ОКС/411 та встановлено, що виявлені під час перевірок порушення усунуті ТзОВ "Клінкер" лише частково; зокрема, не усунуто, зазначених в приписі, порушень за номерами записів –1, 15, 16, 17, 18, 19 (відповідно, не призначено особу відповідальну за електрогосподарство з числа ІТП після перевірки знань Правил та інструкції і присвоєння V (п'ятої) групи з електробезпеки в комісії за участю інспектора Держенергонагляду, згідно вимог Э.1.2.6, Э.1.3.11 «Правил технической експлуатациї електроустановок потребителей», 1984 г., утвержденные Главным управлением государственного энергетического надзора Министерства энергетики и электрификации СРСР, четвертое издание 1989 г, переработанное и дополненное, с изменениями (далі - ПТЕ) - в строк до 19.01.2007р.; не проведено профілактичні випробування обладнання КТП-134: силового трансформатора (ПТЕ дод.Э1.п.2), збірних шин, ізоляторів, контактних з'єднань (ПТЕ дод.Э1 п .8),  роз'єднувача (ПТЕ дод. Э1.п. 13, 15) –в строк до 26.03.2007р.; не проведено перевірку і випробування заземлювачів опор ПЛ-0,4 кВ, заземлюючих пристроїв і кола між заземлюючим пристроєм і елементами електроустановок (ПТЕ дод. Э2.13.7, ПТЕ дод. Э п. 24, п. 7.4) –в строк до 26.03.2007р.; не проведено випробування опору ізоляції обладнання 0,4кВ і ліній, які його живлять (ПТЕ дод. Э1.п.6,21,26) - в строк до 26.03.2007р.; не проведено перевірку спрацювання захисту (вимірювання повного опору петлі «фаза-нуль»ПТЕ дод. Э1 п. 26.4) –в строк до 26.03.2007р. та не проведено перевірку і випробування вентильних розрядників КТП-134 (ПТЕ дод.Э1 п.16) –у строк до 26.03.2007р.), про що складено акт обстеження від 11.05.2007р. № 131-Т-ППС/258 та акт перевірки від 11.05.2007р. № 3.

Згідно статті 27 Закону України “Про електроенергетику”, суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у вигляді накладення штрафу у розмірі до п'яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення законодавства про електроенергетику.

Постановою № Т-3-07 від 25.05.2007р., виданою Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області з урахуванням вимог Закону “Про електроенергетику” та Положення про порядок накладення на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого постановою КМУ від 21.07.1999р. № 1312, за ухилення від виконання припису від 20.12.2006р. № 056-Т-ОКС/411 та порушення норм Закону України “Про електроенергетику” на ТзОВ "Клінкер" накладено штраф у розмірі 1020,00 грн. Зазначену постанову та припис від 29.05.2007р. № 285 по факту невиконання припису від 20.12.2006р. №058-Т-ОКС/411, що виданий державним інспектором  інспекції Держенергонагляду у Тернопільській області, супровідний лист від 29.05.2007р. №12/17-154, надіслано рекомендованим листом та отримано відповідачем 01.06.2006р., про що свідчить його підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення №224713 від 30.05.2007р.  

Як свідчить поданий позивачем акт обстеження №131-Т-ППС/258 від 11.05.2006р. та акт перевірки №3 від 11.05.2007р., при проведенні державним інспектором з енергетичного нагляду перевірки виконання Товариством з обмеженою відповідальністю «Клінкер»припису № 056-Т-ОКС/411 від 20.12.2006р. встановлено, що його вимоги виконано відповідачем лише в частині.

На підставі акту перевірки державним інспектором з енергонагляду було винесено постанову № Т-3-07 від 25.05.2007р. про накладання на ТзОВ «Клінкер» штрафу за порушення законодавства про електроенергетику в розмірі 1020,00 грн.

Відповідно до п. 6 Положення про порядок накладення на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999 р. № 1312, державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії мають право накладати на суб'єктів господарської діяльності штрафи за ухилення від виконання або несвоєчасного виконання рішень чи приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії та порушення умов ліцензій –у розмірі до однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Суб'єкт господарської діяльності повинен сплатити штраф протягом 30 днів з дня винесення постанови про його накладення (п. 10 Постанови Кабінету Міністрів України № 1312 від 21.07.1999р).

Як вбачається з матеріалів справи, а також тверджень прокурора та позивача, відповідачем в добровільному порядку штраф не сплачено, постанову в законному порядку не оскаржено, відзиву на позовну заяву не подано.

Перевіркою виконання припису від 29.05.2007р. № 285, виданого на підставі акту обстеження від 11.05.2006р. № 131-Т-ППС/258 встановлено, що його вимоги виконанні ТзОВ «Клінкер»в повному обсязі, про що свідчить акт обстеження від 10.07.2007р. № 131-Т-ППС/427.

Статями 69 - 71 КАС України передбачено, що доказами в адміністративному судочинства є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт порушення відповідачем законодавства про електроенергетику та не виконання припису від 20.12.2006р. № 056-Т-ОКС/411, беручи до уваги, що відповідач на день розгляду спору не надав суду обґрунтованих заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав доказів про погашення заборгованості перед позивачем в добровільному порядку, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Клінкер" 1020,00 грн. штрафних санкцій (накладених постановою Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області № Т-3-07 від 25.05.2007р. за порушення законодавства про електроенергетику) правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Зважаючи на норми ст.ст. 94 ч. 4, 97, 98 КАС України, беручи до уваги, що позивач звільнений від сплати судового збору, останній з відповідача не стягується.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 69 - 71, 94, 97, 98, 158, 162, 163, 164, 167, п. 6 розділу Прикінцеві та перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд Тернопільської області

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задоволити.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Клінкер", с. Нівра Борщівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 31274301) в дохід Державного бюджету України 1020,00 грн. штрафних санкцій на р/р 31113106700030 ВДК у Борщівському районі, МФО 838012, код ЄДРПОУ 23588869, код платежу 21081100.

          Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі “15” жовтня 2007 р. до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

 

Суддя                                                                                                    Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.10.2007
Оприлюднено23.10.2007
Номер документу1041207
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15а/173-3397

Постанова від 10.10.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні