Постанова
від 06.07.2010 по справі 26/119/10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2010 р. № 26/119/10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого судді Удовиченка О.С.

суддів Міщенка П.К. (доповідач),

Коваленка В.М.

розглянувши касаційну ска ргу ПАТ "ОТП Банк"

на постанову господарського суду Запор ізької області

від 19.04.2010р.

у справі

господарського суду №26/119/10

Запорізької області

за заявою боржника Приватного підприємства " Лаура"

про

ліквідатор визнання банкрутом

Комаренко Тетяна Олексіїв на

В судовому засіданні взя ли участь представники:

- заявника-боржника: не з 'явився;

- cкаржника: Шматко В.О.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду Запорізької області в ід 09.04.10 р. (суддя Юлдашев О.О.) за з аявою боржника - ПП "Лаура" бу ло порушено провадження у сп раві N 8/110 про його банкрутство в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом".

Постановою господарс ького суду Запорізької облас ті від 19.04.2010 р. підприємство виз нано банкрутом, відкрита лік відаційна процедура та призн ачено ліквідатором арбітраж ного керуючого Комаренко Т .О.

Не погоджуючись з вин есеною постановою суду першо ї інстанції, Публічне акціон ерне товариство "ОТП Банк" зв ернувся до Вищого господарсь кого суду України з касаційн ою скаргою, посилаючись на по рушення судом першої інстанц ії норм матеріального та про цесуального права, в частині перевірки сформованого банк рутом пасиву, порядку прийня ття рішення про ліквідацію т а повідомлення наявних (відо мих) кредиторів, просив скасу вати повністю постанову госп одарського суду Запорізької області від 19.04.2010 року та припи нити провадження у справі.

02.07.2010 року від скаржника надійшло клопотання про зуп инення провадження у справі у зв' язку з тим, що триває р озгляд у справі № 10/495/10 за позово м ТОВ "Вайнона" до ПП "Лаура" про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Колегію суддів відхи лено клопотання ПАТ "ОТП Бан к" про зупинення провадження у справі, оскільки наявні сть спору про право власност і не виключає можливість роз гляду даної справи.

Колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и обговоривши доводи касацій ної скарги, перевіривши наяв ні матеріали справи, проанал ізувавши застосування судам и норм матеріального та проц есуального права дійшла висн овку, що касаційна скарга під лягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно ст.41 ГПК України господарські суди розглядаю ть справи про банкрутство у п орядку провадження, передбач еному цим Кодексом, з урахува нням особливостей, встановле них Законом України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Згідно зі ст.ст. 4, 43 ГПК Україн и судове рішення є законним т а обґрунтованим лише у випад ку всебічного повного та об' єктивного розгляду в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності у відповід ності з нормами матеріальног о та процесуального права.

Ухвалою господарсько го суду Запорізької області від 09 квітня 2010 року порушено п ровадження у справі про банк рутство ПП "Лаура" за спрощено ю процедурою, яка передбачен а ст. 51 Закону.

Як вбачається з текст у заяви від 02.04.2010 голови ліквіда ційної комісії ПП "Лаура" К оскова Р.І., було прийнято р ішення про припинення діяльн ості товариства, шляхом його ліквідації, призначено лікв ідкомісію, керуючись ст. 51 Зак ону голова ліквідаційної ком ісії звернувся до господарсь кого суду з заявою про поруше ння провадження у справі за с прощеною процедурою.

Постанова господарсь кого суду Запорізької облас ті від 19 квітня 2010 року про визн ання боржника банкрутом моти вована тим, що боржник припин ив свою діяльність та його ма йна недостатньо для задоволе ння вимог кредитора, оскільк и ліквідаційна комісія, відп овідно до вимог ст. 51 Закону, зо бов'язана звернутися до госп одарського суду із заявою пр о порушення справи про банкр утство юридичної особи, у раз і, якщо вартості майна боржни ка - юридичної особи, щодо яког о прийнято рішення про лікві дацію, недостатньо для задов олення вимог кредиторів, гос подарський суд дійшов виснов ку про наявність усіх підста в для визнання боржника банк рутом та відкриття ліквідаці йної процедури.

Вивчивши обставини, які під тверджують неможливість бор жника розрахуватися зі всіма кредиторами, та розглянувши надані боржником документи, суд першої інстанції прийшо в до висновку про наявність п ідстав для визнання його бан крутом за ст. 51 Закону про банк рутство.

Втім, до такого висновку суд першої інстанції дійшов без урахування наступного.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 З акону якщо вартості майна бо ржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про л іквідацію, недостатньо для з адоволення вимог кредиторів , така юридична особа ліквіду ється в порядку, передбачено му цим Законом. У разі виявлен ня зазначених обставин лікві датор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в гос подарський суд із заявою про порушення справи про банкру тство такої юридичної особи.

Відповідне правило передб ачено ч. 3 ст. 110 ЦК України, яка мі стить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкру тства, передбачена ст. 51 Закон у про банкрутство (банкрутст во боржника, що ліквідується власником), випливає з процед ури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто лікві дації юридичної особи за ріш енням її учасників (власникі в) або органу, уповноваженого на це установчими документа ми.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення і з заявою про порушення прова дження у справі про банкрутс тво боржника в порядку ст. 51 За кону про банкрутство є дотри мання вимог цивільного та го сподарського законодавства щодо добровільної ліквідаці ї юридичної особи.

Частина 4 статті 105 ЦК України передбачає, що комісія з прип инення юридичної особи поміщ ає в друкованих засобах масо вої інформації, в яких публік уються відомості про державн у реєстрацію юридичної особи , що припиняється, повідомлен ня про припинення юридичної особи та про порядок і строк з аявлення кредиторами вимог д о неї. Цей строк не може станов ити менше двох місяців з дня п ублікації повідомлення про п рипинення юридичної особи. К омісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення креди торів, а також письмово повід омляє їх про припинення юрид ичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Ц К України юридична особа лік відується за рішенням її уча сників або органу юридичної особи, уповноваженого на це у становчими документами, в то му числі, у зв'язку із закінчен ням строку, на який було створ ено юридичну особу, досягнен ня мети, для якої її створено, а також в інших випадках, пере дбачених установчими докуме нтами.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатн ьою для задоволення вимог кр едиторів, юридична особа лік відується в порядку, встанов леному законом про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 Ц К України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться, перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

Аналогічні положення міст ить ч. 3 ст. 60 Господарського код ексу України, яка встановлює , що ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить л іквідацію суб'єкта господарю вання, вміщує в друкованих ор ганах відповідно до закону п овідомлення про його ліквіда цію та про порядок і строки за яви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів по відомляє персонально у письм овій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним зак оном строки.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Г К України, яка регулює загаль ний порядок ліквідації суб'є кта господарювання, ліквідац ійна комісія оцінює наявне м айно суб'єкта господарювання , який ліквідується і розрахо вується з кредиторами, склад ає ліквідаційний баланс та п одає його власнику або орган у, який призначив ліквідацій ну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного бала нсу повинні бути перевірені у встановленому законодавст вом порядку.

Проте з матеріалів справи н е вбачається, яким чином форм увався пасив боржника (загал ьна сума всіх вимог кредитор ів до боржника) у процедурі до бровільної ліквідації.

Так, матеріали справи не міс тять перелік пред'явлених ви мог кредиторів, що свідчить п ро відсутність належно сформ ованого пасиву боржника.

До заяви про порушення спра ви про банкрутство за ст. 51 Зак ону про банкрутство не додан і докази повідомлення боржни ком явних кредиторів (у розум інні ст. 60 Господарського коде ксу України), про його ліквід ацію та про порядок і строки з аявлення кредиторами претен зій.

Таким чином, у даному випадк у ліквідаційною комісією бор жника був порушений порядок добровільної ліквідації.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що тільки після оцінки вар тості наявного майна боржник а, та співставлення реальног о активу та пасиву боржника м ожливе з'ясувати питання про недостатність вартості майн а боржника для задоволення в имог кредиторів та можливе з вернення до господарського с уду, після закінчення строку , який передбачений ст. 105 ЦК Укр аїни, з заявою про порушення п ровадження у справі про банк рутство боржника в порядку с т. 51 Закону, яка передбачає спр ощену процедуру банкрутства .

До заяви про порушення пров адження у справі про банкрут ство за правилами ст. 51 Закону про банкрутство не додані до кументи, які повинні бути под ані на момент звернення із та кою заявою та які не можуть бу ти витребувані судом після п орушення справи про банкрутс тво.

Колегія суддів зазначає, що на відміну від загальної про цедури банкрутства правомір ність порушення справи про б анкрутство за спрощеною проц едурою в порядку ст. 51 Закону п ро банкрутство перевіряєтьс я господарським судом у засі данні суду, в якому виноситьс я постанова про визнання бор жника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, як а підлягає оскарженню.

Враховуючи вищезазначене в сукупності, колегія суддів дійшла висновку, що судом пер шої інстанції без достатніх правових підстав порушено сп раву про банкрутство боржник а за спрощеною процедурою, пе редбаченою ст. 51 Закону про ба нкрутство, та, відповідно, виз нано боржника банкрутом.

Статтею 1119 ГПК України, яка в изначає повноваження касаці йної інстанції, передбачено право суду касаційної інстан ції скасувати рішення першої інстанції та припинити пров адження у справі.

За таких обставин оскаржув ана постанова про визнання б оржника банкрутом та відкрит тя ліквідаційної процедури п ідлягає скасуванню, як така, щ о не відповідає приписам чин ного законодавства, а провад ження у справі - припиненню, як безпідставно порушене.

Колегія суддів також звер тає увагу, що у зв'язку з припи ненням провадження у даній с праві про банкрутство місцев ому господарському суду необ хідно вирішити питання про в несення до Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців в ідповідного запису щодо юрид ичної особи - ПП "Лаура" згідн о Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в”.

Згідно ст. ст. 125, 129 Конституц ії України та рішення Консти туційного Суду України №8-рп/20 10 від 11 березня 2010 року постано ва Вищого господарського су ду України касаційному оскар женню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1115, 1117 - 11111 ГПК України, Вищий господарськи й суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ПАТ "ОТП Банк" задовольнити.

Постанову господарськог о суду Запорізької області в ід 19.04.2010 року у справі № 26/119/10 с касувати.

Провадження у даній справі припинити.

Головуючий Удовиченко О.С.

С у д д я Міщенко П.К.

С у д д я Коваленко В.М.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10412279
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/119/10

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 06.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні