Рішення
від 19.04.2022 по справі 448/16/22
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 448/16/22

Провадження № 2/448/176/22

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

(повний текст)

20.04.2022 року Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кічака Ю.В.,

при секретарі судового засідання Мриц Н.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Мостиська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шегинівської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Яворівського районного нотаріального округу Львівської області Яксманицький Роман Степанович, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Штендер М.В. звернувся до суду із зазначеним позовом, покликаючись на те, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , належала земельна ділянка площею 4,1792 га (кадастровий номер земельної ділянки №4622481600:16:000:0001), розташована на території Гусаківської сільської ради Мостиського району Львівської області (правонаступником якої є Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області), призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЛВ №023377 від 09.11.2004р.

Вказує, що спадщину після смерті спадкодавця ОСОБА_2 у встановленому законом порядку прийняла її дочка позивачка ОСОБА_1 , факт прийняття нею спадщини стверджується її спільним проживанням із спадкодавцем на час її смерті.

Зазначає, що через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу про право власності на зазначену земельну ділянку, позивачка позбавлена можливості реалізувати та оформити свої спадкові права в позасудовому порядку.

З огляду на наведені обставини, просить суд ухвалити рішення, яким визнати за позивачкою ОСОБА_1 право власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася, однак в матеріалах справи міститься ордер про надання правової допомоги, згідно якого її інтереси представлятиме представник адвокат Штендер М.В. Також в матеріалах справи міститься заява адвоката Штендера М.В., в якій такий зазначає, що підтримує позовні вимоги своєї довірительки, просить розглядати справу за наявними матеріалами та без його (представника) участі.

Представник відповідача Шегинівської сільськоїради Яворівськогорайону Львівськоїобластів судове засідання не з`явився, проте подав заяву, в якій зазначив, що визнає позовні вимоги, пред`явлені позивачкою ОСОБА_1 та просить розглядати дану цивільну справу у його відсутності.

Третя особа приватний нотаріус Яворівського районного нотаріального округу Львівської області Яксманицький Р.С. в судове засідання не з`явився, проте надіслав заяву-повідомлення №168/01-16 від 22.02.2022р. та копію спадкової справи №361/2016, що була заведена ним після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі звернення спадкоємця спадкодавця дочки ОСОБА_1 (позивачки по справі). Просив розглядати дану справу у його відсутності.

Оскільки розгляд справи відбувся за відсутності учасників справи, то відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У ч.4 ст.206 ЦПК України зазначено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що у відповідності до вимог ст.ст.200, 206 ЦПК України у справі можливо ухвалити рішення про задоволення позову при проведенні підготовчого засідання.

Згідно ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 статті 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи. Кожна сторона повинна довести обставин, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, що врегульовано частиною 3 ст.12 ЦПК України.

Докази мають бути належними і допустимими у відповідності до вимог ст.ст.77-78 ЦПК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилась спадщина внаслідок смерті ОСОБА_2 .

До складу даної спадщини входить земельна ділянка площею 4,1792 га (кадастровий номер земельної ділянки №4622481600:16:000:0001), розташована на території Гусаківської сільської ради Мостиського району Львівської області (правонаступником якої є Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області), призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЛВ №023377 від 09.11.2004р., копія якого міститься в матеріалах даної справи.

Як вбачається із матеріалів справи, спадкодавець ОСОБА_2 за життя своїм майном не розпорядилася, заповіту не склала. У зв`язку з відсутністю заповіту, спадкування здійснюється за законом.

Позивачка ОСОБА_1 є дочкою спадкодавця ОСОБА_2 .

З матеріалів справи, зокрема з копії свідоцтва про народження, поданого позивачкою ОСОБА_1 , вбачається, що вона ( ОСОБА_3 ) народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Радохінці Мостиського району Львівської області, її матір`ю у графі «мати» зазначена « ОСОБА_2 ». З повідомлення Мостиського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Львів) від 12.10.2021р. за №565/22.23-06-23 відомо, що 08.10.1977р. між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 укладено шлюб; даний шлюб було розірвано 19.09.1996р.; в подальшому ОСОБА_6 змінила ім`я на ОСОБА_1 згідно актового запису про зміну імені №11 від 27.03.2008р.

Відповідно до довідки, виданої 08.02.2017р. №138-2 виконавчим комітетом Шегинівської сільської ради Львівської області, що міститься у матеріалах даної цивільної справи, - спадкодавець ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час своєї смерті проживала разом з дочкою ОСОБА_1 (позивачкою) та онуками в с.Радохінці Мостиського району Львівської області.

Протягом встановленого законом шестимісячного строку, що передбачений ч.1 ст.1270 ЦК України, позивачка ОСОБА_1 не заявила про відмову від даної спадщини.

З копії спадкової справи №361/2016, що була заведена приватним нотаріусом Яворівського районного нотаріального округу Львівської області Яксманицьким Р.С. саме після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається наступне: дана спадкова справа заведена на підставі звернення спадкоємця першої черги спадкування за законом дочки ОСОБА_1 (позивачки по справі) про видачу свідоцтва про право на спадщину; факт прийняття спадщини спадкоємцем ОСОБА_1 стверджується спільним проживанням зі спадкодавцем ОСОБА_2 на час її смерті.

Тобто, в силу ч.3 ст.1268 ЦК України позивачка ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину, яка відкрилась після смерті її матері - спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Інших спадкоємців першої черги спадкування за законом, які б прийняли спадщину, судом не встановлено.

Підсумовуючи вищевказане, суд вважає, що належну спадкодавцю ОСОБА_2 спірну земельну ділянку успадкувала спадкоємець за законом - її дочка ОСОБА_1 (позивачка).

В той же час, через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на спірну земельну ділянку позивачка не може в позасудовому порядку в повній мірі оформити свої спадкові права, у зв`язку із чим звернулася до суду із зазначеним позовом.

Вказані обставини сторонами не оспорюються та підтверджуються наявними у справі письмовими доказами, а саме: копією свідоцтва про смерть спадкодавця ОСОБА_2 ; копією Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЛВ №023377 від 09.11.2004р.; копією довідки, виданої виконавчим комітетом Шегинівської сільської ради Львівської області 08.02.2017р. за №138-2 про склад сім`ї спадкодавця ОСОБА_2 на час її смерті; копією спадкової справи №361/2016, що заведена приватним нотаріусом Яворівського нотаріального округу Львівської області Яксманицьким Р.С. після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; копіями свідоцтва про народження та паспорта позивачки ОСОБА_1 ; копією повідомлення Мостиського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Львів) від 12.10.2021р. за №565/22.23-06-23; іншими матеріалами справи.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Згідно ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу (спадкоємці за законом).

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Правилами ст.1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Прийнята спадщина визнається власністю спадкоємця з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (ч.1 ст. 1297 ЦК України).

Оскільки у зв`язку з вищевикладеними обставинами питання про право особи на спірну земельну ділянку не може бути вирішено в позасудовому порядку, тому це питання повинно бути вирішено у судовому порядку шляхом визнання за нею (позивачкою) права на вищевказане майно.

Статтею 55 Конституції України передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Положення ст.ст.81, 131 ЗК України визначають, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, в тому числі на підставі спадкування.

Згідно ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням його цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Права власника майна підлягають захисту шляхом пред`явлення позову про визнання права на належне йому майно за умови, якщо власник не може належним чином реалізувати свої правомочності у зв`язку з наявністю щодо цього права сумнівів або претензій з боку третіх осіб.

З врахуваннямвикладеного,зокрема того,що судомдостовірно встановлено,що позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцемза закономспадщини,яка відкриласьвнаслідок смертіспадкодавця ОСОБА_2 ;вона (позивачка)у передбаченийзаконом спосіб(строкі порядок)прийняла дануспадщину;до складуспадщини спадкодавця ОСОБА_2 входить зазначеназемельна ділянка;право власностіна спірнуземельну ділянкубуло посвідченеДержавним актомна правовласності наземельну ділянку,виданим ізареєстрованим увстановленому закономпорядку, однак оригінал такого втрачено, суд приходить до висновку, що обраний позивачкою спосіб захисту своїх порушених прав як визнання за нею права на спадкове майно є таким, що відповідає характеру спірних правовідносин сторін та характеру самих порушених прав позивачки, а тому може бути застосований судом.

Узагальнюючи, суд вважає, що є всі підстави для визнання за позивачкою ОСОБА_1 права власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті матері (спадкодавця) ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 133, 141, ч.3 ст.200, ч.4 ст.206, ст.ст.258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Шегинівської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Яворівського районного нотаріального округу Львівської області Яксманицький Роман Степанович, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на земельну ділянку площею 4,1792 га (кадастровий номер земельної ділянки №4622481600:16:000:0001), розташовану на території Гусаківської сільської ради Мостиського району Львівської області (правонаступником якої є Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області), призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЛВ №023377 від 09.11.2004р.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 29.04.2022р.

Відомості про учасників справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , уродженка с.Радохінці Мостиського району Львівської області, проживає та зареєстрована за адресою: с.Радохінці Яворівського району Львівської області.

Відповідач - Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області, код ЄДРПОУ:04371928, місцезнаходження: 81321, с.Шегині, вул.Дружби, 184, Яворівського району Львівської області.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - приватний нотаріус Яворівського районного нотаріального округу Львівської області Яксманицький Роман Степанович, місцезнаходження: м.Мостиська, вул.Грушевського, 22 Яворівського району Львівської області.

Суддя Ю.В. Кічак

СудМостиський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104125242
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —448/16/22

Рішення від 19.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Кічак Ю. В.

Рішення від 19.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Кічак Ю. В.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Кічак Ю. В.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Кічак Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні