Ухвала
від 02.05.2022 по справі 552/991/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/991/22

Провадження № 1-кс/552/473/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.05.2022 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю представника заявника ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Татнєфть-АЗС-Україна» про скасування арешту майна, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Татнєфть-АЗС-Україна» ( далі ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна») звернувся в суд з клопотаннями про скасування арешту майна у кримінальному провадженні посилаючись на те, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 10 березня 2022 року накладено арешт на розрахункові рахунки підприємства, що відкриті в АТ «ОТП Банк» . Накладення арешту перешкоджає веденню господарської діяльності, виконання договірних відносин, сплати комунальних платежів, заробітної плати.

Заслухавши пояснення представника заявника, думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що в провадженні ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження №12021170000000394 від 19 травня 2021 року , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191, ч.1 ст. 364-1 КК України.

Відповідно до ч. 1ст.26 КПК Українисторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1ст.174 КПК Українипідозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 10 березня 2022 року клопотання слідчого про арешт майна у кримінальному провадженні задоволено, накладено арештна грошові кошти ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» (код ЄДРПОУ 38194448), що знаходяться на рахунках:

НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_3 ,

які відкриті в АТ «ОТП БАНК» та зупинено проведення всіх видаткових операцій по ним, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів.

Відповідно до п.2 ч.3ст.132 КПК Українизастосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно зст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Як вбачається зі змісту ухвали, підставою для накладення арешту з огляду на наявність підстав, передбачених ч.2 ст.170КПК України послугувало те, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Татнєфть АЗС Україна» вживають заходи щодо виведення грошових коштів, зупинення подальшої господарської діяльності товариства.

На час вчинення зазначених дій, директором підприємства був ОСОБА_5 .

Згідно наказу № 209-к від 22 квітня 2022 року ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» ОСОБА_5 припинив виконання обов`язків директора ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» .

Наказом № 210-к тимчасово виконуючим обов`язки директора є ОСОБА_6 .

Згідно акту приймання-передачі тимчасово вилученого майна в ході проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12021170000000394 від 25 квітня 2022 року , слідчим ОСОБА_4 передано т.в.о. директора ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» ОСОБА_7 вилучене в ході проведення обшуку за адресою м. Полтава , вул.. Половка,62, у кримінальному провадженні №12021170000000394 від 19 травня 2021 року , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України пальне, а саме бензин марки А-92, дизельне пальне.

Предметом досудового розслідування є також договір поставки № 81/01/21 від 27 січня 2021 року , що укладений між ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» та КП «Миргородводоканал» Миргородської міської ради , строк дії якого закінчився 31 грудня 2021 року.

Згідно до наданої оборотно-сальдової відомості по рахунку 361 за 01.01.2021 року 26.04.2022 року , у період з листопада 2021 року по березень 2022 року на виконання зазначеного договору надійшли кошти в розмірі 1542086 грн. 40 коп., а тому є доцільним збереження арешту коштів в цій частині.

Також суд приймає до уваги, що рахунок № НОМЕР_4 ( українська гривня), який відкритий в АТ «ОТП Банк» має призначення щодо здійснення виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності перед працівниками ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» , а тому в цій частині клопотання про скасування арешту підлягає задоволенню.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

Окрім того, Європейський суд з прав людини через призму своїх рішень неодноразово акцентував увагу на тому, що володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі "Іатрідіс проти Греції" [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі "Антріш проти Франції", від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та "Кушоглу проти Болгарії", заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (також рішення від 23 вересня 1982 року у справі "Спорронг та Льонрот проти Швеції", пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (рішення від 21 лютого 1986 року у справі "Джеймс та інші проти Сполученого Королівства", n. 50, Series A № 98).

У кожному конкретному кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону. При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов`язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на цій стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість в тому, що в даному кримінальному провадженні накладений вид обмеження є необхідним щодо уникнення негативних наслідків.

Враховуючи вказане , а також беручи до уваги, що однією з засад кримінального провадження є принцип змагальності, що передбачає самостійне відстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів та принципу диспозитивності кримінального провадження, відповідно до якого сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом, а слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом, слідчий суддя дійшов до висновку , що клопотання підлягають частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,8,24,131,174,309,370,372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Татнєфть-АЗС-Україна» про скасування арешту майна задовольнити частково.

Скасувати арешт грошових коштів , що накладений ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 10 березня 2022 року на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Татнєфть-АЗС-Україна» (код ЄДРПОУ 38194448) та розміщені на рахунку № НОМЕР_3 ( українська гривня) в АТ «ОТП Банк» для оплати:

ПП «Еверест О» ( ідентифікаційний код ЄДРПОУ 36274877) 92736 грн.;

ТОВ «Дельфін-сервіс» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35587970) 17520 грн. та 24578 грн.;

1 Державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС у Полтавській області (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35944645) 6120 грн.;

ТОВ «Нова Пошта» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 31316718) 1096 грн. 01 коп., 1520 грн. 53 коп., 319 грн. 02 коп.;

ПАТ «Київстар» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38194448) 1320 грн., 23688 грн. 45 коп.;

ПАТ «ВФ Україна» ( ідентифікаційний код ЄДРПОУ 14333937) 27983 грн. 72 коп.;

АТ «Укртелеком» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21560766) 1338 грн. 98 коп., 5637 грн. 41 коп., 9436 грн. 37 коп.;

ТОВ «Альва 2017» ( ідентифікаційний код ЄДРПОУ 41756217) -1954 грн. 04 коп., 8352 грн.;

НВ ТОВ «Солвер» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21042304) 1800 грн.;

ТОВ «Принтер Сервіс» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 33660565) 6015 грн.;

ПП « Інфол Сервіс» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 30668603) 1710 грн.;

АТ «Ощадбанк» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 09331508) 28750 грн. 06 коп.;

оплата комісії за послуги банку для виплати матеріального забезпечення за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 1738 грн. 92 коп.;

ТОВ «Полтава-Капітал» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 32544734) 236580 грн. 32 коп, 1145426 грн. 38 коп. часткова оплата заборгованості по орендній платі за договором оренди;

ТОВ «Харків-Капітал» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 32562659) 376476 грн. 45 коп. часткова оплата заборгованості по орендній платі за договором оренди;

Сахновщинське підприємство комунальних послуг (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 32226971) 164 грн. 80 коп.;

ТОВ «Біанчі Харків» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38160576) 3250 грн., 66213 грн. 28 коп.;

ТОВ «Тедіс Україна» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 30622532) -345341 грн. 31 коп.

Арешт інших грошових коштів в частині 1542086 грн. 40 коп. не скасований.

Скасувати арешт грошових коштів, що накладений ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 10 березня 2022 року на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Татнєфть-АЗС-Україна» (код ЄДРПОУ 38194448) та розміщені на рахунку № НОМЕР_4 ( українська гривня) в АТ «ОТП Банк» для здійснення виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності перед працівниками ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна»

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.05.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу104140789
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —552/991/22

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 02.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні